'Karaciger Metastazi Baska Bir Kanser Hastaliginin Ileriki Evresini Göstermektedir'

Günümüzde tüm insanligin en korktugu hastaliklarin basinda gelen kanser vakalarinda artis sürüyor. DSÖ verilerine göre 2040 yilina kadar 28 milyon yeni vaka görüleceginin tahmin edildigini açiklayan Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Ali Kagan Gökakin, hastaligin vücudun farkli bölgelerine olan etkilerinden olan karaciger metastazi konusunda uyardi. Erken teshisin hastalikla mücadelede en etkin silah oldugunu söyleyen Prof. Dr. Gökakin, “Kanser kaynakli ölümlerin yüzde 30 ila yüzde 50’sinin erken teshis ve etkili tedaviyle önlenebilecegini ise unutmamak gerekiyor” seklinde konustu.

'Karaciger Metastazi Baska Bir Kanser Hastaliginin Ileriki Evresini Göstermektedir'


Kansere karsi öz farkindalik olusturmanin hastaligi yenmede en önemli ilk adim oldugunu belirten Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Ali Kagan Gökakin, çok sayida kanser türünün ileriki evre belirtilerinden olan karaciger metastazi hakkinda bilgi verdi.

"Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) verilerine göre habis tümör veya ur olarak da bilinen kanser vakalarinin günümüzdeki oranlari sabit kalsa dahi nüfus artisiyla birlikte 2040 yilina kadar dünya çapinda yilda 28 milyon yeni vaka görülecegi tahmin ediliyor” diyen Prof. Dr. Gökakin, “Bu rakam en sik ölüm nedenlerinden olan kanser vakalarinda yüzde 54,9’luk bir artisin yasanilmasinin beklendigini gözler önüne seriyor. Bu oran aslinda sürekli vurguladigimiz kanserle mücadelede olusturmamiz gereken öz farkindaligin ne kadar elzem oldugunu da bizlere gösteriyor” açiklamasinda bulundu.

“Erken teshis ve etkili tedaviyle ölüm orani yüzde 50’ye kadar önlenebiliyor”

Erken teshis ile kanser kaynakli ölümlerin yüzde 50’ye varan bir oranda önlenebildiginin altini çizen Prof. Dr. Ali Kagan Gökakin, “Kanserin en çok görülen türleri erkeklerde akciger, prostat, kolorektal, mide ve karaciger; kadinlarda ise meme, kolorektal, akciger, rahim agzi ve tiroit olarak bilinmektedir. Hastaliga yönelik farkindaligi ise ne yazik ki tam anlamiyla olusturabildigimizi söyleyemeyiz. Her yil dünya genelinde önemli oranda hasta doktora geç basvurdugu için erken teshiste geç kaliyor ve zorlu bir tedavi süreciyle karsi karsiya kaliyor. Kanser kaynakli ölümlerin yüzde 30 ila yüzde 50’sinin erken teshis ve etkili tedaviyle önlenebilecegini ise unutmamak gerekiyor” seklinde konustu.



“Erken teshiste geç kalinan hastalarda karaciger metastazi görülebilir”

Erken teshiste geç kalinan hastalarda karaciger metastazi gibi ciddi komplikasyonlar görülebildigini söyleyen Prof. Dr. Gökakin, “Karaciger metastazi, kanser hücrelerinin örnegin meme, akciger, kolon, pankreas baska bir organdan karacigere yayilmasi durumudur. Karaciger, vücuttaki en yaygin metastatik organlardan biridir çünkü kan yoluyla diger organlara kolayca seyahat eden kanser hücrelerini filtreleyerek temizler. Bu nedenle, kanser hücrelerinin kan yoluyla karacigere yayilma olasiligi daha yüksektir. Kan akimi hizli olan hastalarda karaciger metastazi riski artabilir” uyarisinda bulundu.

“Karaciger metastazi baska bir kanser türünün ileriki evresini gösterir”

Karaciger metastazinin baska bir kanser hastaliginin ileriki evresinin belirtisi oldugunu hatirlatan Prof. Dr. Gökakin, “Karaciger metastazi genellikle baska bir kanser türünün ileri evresini gösterir. Kanser hücreleri karacigere ulastiginda, burada yeni tümörler olusturarak çogalabilirler. Karaciger metastazi belirtileri, karacigerdeki tümörlerin büyüklügüne, sayisina ve yayilimina bagli olarak degisebilir. Karin agrisi ve siskinlik, istah kaybi ve kilo kaybi, bulanti ve kusma, yorgunluk ve halsizlik, sarilik, cilt ve gözlerde sararma, karaciger fonksiyonlarinda bozukluklar ve kasinti karaciger metastazi belirtileri arasinda sayilabilir” dedi.



Karaciger metastazinda risk gruplari nelerdir?

Karaciger metastazi risk gruplarinin, metastazin kaynagi olan kanserin özelliklerine ve karaciger metastazinin yayginligina dayanarak belirlenebilecegini belirten Prof. Dr. Gökakin, “Bazi kanser türleri digerlerine göre daha agresif olabilir ve daha hizli metastaz yapabilir. Örnegin, akciger, pankreas ve safra kesesi kanseri gibi bazi kanser türleri karaciger metastazina yatkin olabilir. Kanser hücreleri, ilk olarak lenf yollarini kullanarak yayilabilir. Lenf nodu tutulumu olan kanserler, metastaz riskini artirir. Eger lenf dügümlerinde kanser hücreleri bulunursa, bu hücreler kan dolasimi yoluyla karacigere yayilabilir. Ileri evre kanserli hastalarda, kanser hücreleri vücudun farkli bölgelerine yayilmis olabilir ve bu da karaciger metastazi riskini artirir. Karaciger metastazi riski, daha büyük tümörlerin varliginda artabilir. Büyük tümörlerin, kan dolasimi veya lenfatik sistem araciligiyla karacigere yayilma olasiligi daha yüksektir. Bu risk gruplari, genel bir bakis saglamakla birlikte, her hasta için farkli olabilir. Karaciger metastazi riskini degerlendirmek ve uygun tedavi planini belirlemek için bir saglik uzmaniyla görüsmek önemlidir" dedi.

Prof. Dr. Gökakin, saglik uzmaninin, kanser türünü, evresini, hastalik yayilimini ve diger bireysel faktörleri degerlendirerek hastaya özgü bir risk profili olusturacagini söyledi.



“Ileriki evrede teshis edilirse tedavi seçenekleri sinirli olabilir”

Karaciger metastazinin tedavi sürecine de deginen Prof. Dr. Ali Kagan Gökakin, “Tedavi seçenekleri arasinda cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, ablasyon (tümörleri dondurma veya yakma) ve embolizasyon (tümör beslenmesini kesme) yer alabilir. Bazi durumlarda, karaciger nakli de bir seçenek olabilir. Tedavinin basarisi, kanserin evresine, metastaz sayisina, tümörlerin büyüklügüne ve hastanin genel saglik durumuna baglidir. Bazi durumlarda, karaciger metastazi tedavi edilebilir ve remisyon (hastaligin belirtilerinin ortadan kalkmasi) saglanabilir. Ancak, karaciger metastazinin ileri evrede teshis edilmesi durumunda tedavi seçenekleri sinirli olabilir” ifadelerini kullandi.

Karaciger metastazi olan hastalarda yasam süresi

Karaciger metastazi olan hastalarda yasam süresinin ne kadar oldugunun en sik sorulan sorulardan oldugunu söyleyen Prof. Dr. Gökakin, “Kanseri yenmede en önemli silahimiz moral ve savasma azmidir. Hastalarimizin her ne evrede olursa olsun savasmaktan vazgeçmemeleri gerekir. Karaciger metastazi olan hastalarin yasam süresi, yukaridaki faktörlerin kombinasyonu ve diger bireysel faktörlere bagli olarak büyük ölçüde degisebilir. Bazi hastalar yillarca yasayabilirken, digerleri daha kisa sürede hayatini kaybedebilir. Önemli olan, bireysel durumunuza dayali olarak saglik uzmaninizla konusmak ve size özgü bir prognoz ve tedavi plani olusturmak için is birligi yapmaktir. Karaciger metastazi olan hastalarin yasam süresi, birçok faktöre bagli olarak degisir ve genel bir tahmin yapmak zordur. Kanserin türü, metastaz yayilimi, hastanin genel saglik durumu, uygulanan tedaviye yanit yasam süresini etkileyen baslica faktörlerdir. Bazi durumlarda, karaciger metastazi olan hastalar için cerrahi müdahale, radyoterapi veya kemoterapinin yani sira ek tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bu seçeneklerin kullanilabilirligi ve etkinligi, yasam süresini etkileyebilir” seklinde konustu.



Karaciger metastazinda cerrahi tedavi süreci

Karaciger metastazinin cerrahi tedavisine de deginen Prof. Dr. Ali Kagan Gökakin açiklamasinin devaminda su ifadelere yer verdi: “Karaciger metastazinin cerrahi tedavisi, metastazlarin mümkün olan en iyi sekilde çikarilmasini içerir. Cerrahi müdahale sirasinda, metastazlarla birlikte saglam karaciger dokusunun korunmasi önemlidir. Bazen, karacigerin bir bölümünün çikarilmasi gerekebilir (bölgesel rezeksiyon) veya daha genis bir cerrahi müdahale (lobektomi veya hepatik rezeksiyon) gerekebilir. Cerrahi öncesi degerlendirme asamasinda, hastanin genel saglik durumu, karaciger fonksiyonlari ve metastazlarin yayilimi degerlendirilir. Kan testleri, görüntüleme yöntemleri (ultrason, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarli tomografi) ve bazen karaciger biyopsisi kullanilabilir. Cerrahi müdahaleden sonra, hastalar genellikle hastanede izlenir ve cerrahi bölgedeki iyilesmeyi takip etmek için düzenli kontroller yapilir. Bazi durumlarda, cerrahi sonrasi kemoterapi veya radyoterapi gibi ek tedaviler önerilebilir. Cerrahi müdahalenin riskleri ve yan etkileri arasinda enfeksiyon, kanama, anestezi komplikasyonlari, karaciger fonksiyonlarinda geçici veya kalici bozukluklar ve cerrahi yara iyilesmesi sorunlari bulunabilir. Bu riskler, hastanin genel saglik durumu ve cerrahiye bagli olarak degisebilir. Cerrahi müdahale her hastaya uygulanamayabilir. Metastazlarin yayilimi, karacigerin genel fonksiyonlari, hastanin genel saglik durumu ve diger faktörler dikkate alinarak cerrahiye uygunluk degerlendirilir. Cerrahi müdahaleye uygun olmayan hastalar için radyoterapi, kemoterapi, ablasyon veya embolizasyon gibi alternatif tedavi seçenekleri düsünülebilir.”
Kaynak: İHA