Iklim Degisikligi Zeytini De Vurdu

Iklim degisikligi nedeniyle bu yil uyuyamayan zeytin agaçlarinin bos çiçek verdigini söyleyen zeytin yetistiricileri, zeytinde geçen yila göre yüzde 50 rekolte kaybi bekliyor.

Iklim Degisikligi Zeytini De Vurdu
Antalya Ticaret Borsasinin (ATB) düzenledigi Zeytin ve Zeytinyagi Sektörel Analiz Toplantisi, ATB Baskan Yardimcisi Halil Bülbül baskanliginda yapildi. Toplantiya, ATB üyeleri, zeytin ve zeytinyagi üreticileri katildi.

ATB Baskan Yardimcisi Halil Bülbül, zeytin ve zeytinyaginin Antalya ekonomisi için önemine dikkat çekerken, sektörün sorunlari ve çözüm önerilerini görüsmek üzere sektör paydaslariyla bir araya gediklerini kaydetti.

Bülbül, toplantida dile getirilen sorun ve önerilerin ilgili kurum ve kuruluslarla paylasilacagini kaydetti.

Bülbül, toplantiya katilanlara tesekkür etti.

Zeytinde yok yili

ATB 4. Komite Üyesi, zeytin ve zeytinyagi üreticisi Zafer Tan, geçen yil iyi bir sezon geçiren zeytinde iklimin de etkisiyle bu yil “yok yili” olacagini kaydetti.

Tan, “Geçen yil kis soguk geçti, agaç uyudu. Bu yil iklim degisikliginden dolayi agaç uyumadi, hasatla birlikte sürgün devam etti. Zeytin çiçek verdi ama bos çiçek verdi. Zeytinde geçen yila göre yüzde 50’ye yakin rekolte kaybi bekleniyor” diye konustu.

Tan, rekolte kaybi nedeniyle zeytinyagi fiyatlarinin da artacagini söylerken, “Yeni sezonda zeytinyagini daha pahali yiyecegiz” dedi.



Zeytin bakim istiyor

Zeytin agaçlarinin bakimsizligina dikkat çeken Zafer Tan, “Antalya bölgesindeki zeytinlerde halkali leke yaprak hastaligi var, bu mantar bir hastalik. Bu hastalikla mücadele etmezsek yaprak kurur, yapragin altindaki meyve gözü de kurur. Meyve gözü kuruyan agaç meyve vermez. Bunun için üreticinin düzenli olarak zeytin agacinin bakimini ve ilaçlamasini yapmasi gerekiyor. Zeytin agaçlarina bakim yapmazsak zeytin agaçlari kurur. Önce agaç küflenir, sonra agacin meyvesini sikacagimiz makine islemedigi için makine küflenir” diye konustu.



Antalya markalasmali

Ulu Zeytinyagi Fabrikasi sahibi Mustafa Fettahoglu, zeytin diyari Antalya’nin zeytinyagi konusunda markalasma sikintisi yasadigini kaydetti.

Antalya zeytinyaglarinin tanitimina agirlik verilmesini isteyen Fettahoglu, “Dünyada yerel ürünlere ilgi artiyor. Bu firsati degerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA