Antalya Açiklarinda Balikçinin 400 Metre Derindeki Oltasina 'Isik Saçan' Köpek Baligi Takildi

Antalya’nin 1 mil açiklarinda 28 yildir balikçilik yapan bir kisinin oltasina ‘isik saçan’ köpek baligi olarak bilinen küt burunlu köpek baligi takildi. Ilk kez bu türle karsilasan balikçi köpek baligini tekrar denize salarken, uzman isim Prof. Dr. Mehmet Gökoglu derin sularda yasayan bu türün isik saçma yetenegi sayesinde avlarini cezbedip kendine çekerek avladigini söyledi.

Antalya Açiklarinda Balikçinin 400 Metre Derindeki Oltasina 'Isik Saçan' Köpek Baligi Takildi
Yeni Zelanda’nin dogu kiyisinda 2021 yilinda biyolüminesans olarak adlandirilan, kimyasal enerjinin isik enerjisine dönüstürülmesiyle etrafa isik yayma yetenegi kesfedilen küt burunlu köpek baligi cinsi, Antalya açiklarinda sportif balikçilik yapan Savas Dursun’un oltasina takildi. Baligi teknesine aldiginda neye ugradigini sasiran Dursun, gözleri zümrüt gibi parlak, disleri ise testereyi andiran baligi eliyle tutup yasadigi o saskinligi cep telefonuyla kaydetti.

Küt burunlu köpek baligini tekrar denize salan Dursun, 28 yildir balikçilik yaptigini ve böyle bir balikla ilk kez karsilastigini söyledi.



“Disleri korkunçtu”

Kiyidan yaklasik 1 mil açikta 400 metre derinlikte baligin oltasina takildigini belirten Dursun, “Oltama gelen baligi taniyamadim. Yakalamamis olsam bile görmüs olmam lazimdi. Biraz temkinli yaklastim. Disleri korkunçtu. Tanimadigim balik türlerinin mutlaka saliyorum. Arastirinca dünyada en parlak omurgali canli oldugunu ögrendik. Denizin altinda parliyormus ve en yagli karacigere sahipmis. Çok büyük baliklar yakaladik, kesfettik ama bu benim için de sürpriz oldu” dedi.



“Gözü zümrüt gibi”

Daha önce 2 kez oltasina köpek baligi takilan Savas Güzel de, “Ben de ilk defa gördüm. Gözünden isik saçtigini ve avini kendine çektigi gibi özelliginin oldugunu duydum. Baligin gözü zümrüt gibi. Degisik bir hayvan ve çok sasirdim” diye konustu.



“Kirmizi listede yer aliyor”

Küt burunlu köpek baliginin derin sularda yasadigini belirten Akdeniz Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, biyolüminesans yöntemiyle isik saçma yetenegine sahip bu baligin yasamini dip sularda sürdürdügünü kaydetti.

Gökoglu, söz konusu türün Akdeniz’de nadir yakalanan köpek baligi cinsinden oldugunu aktararak, “Tehlikesi yok çünkü çok derinde yasiyor. Sig sulara girmez. Genellikle yasamini dipte geçirir ve oradaki canlilarla beslenir. Biyolojik olarak isik saçan bir tür. Isik saçtigi için diger baliklari kendine cezbettiriyor. Bu balik tüm denizlerde var. Yaklasik 2,5-3 metreye kadar büyüyebilen bir balik. Az yavru veren baliklardan birisi. Çok sik yakalanan bir balik degil. Koruma altinda ve kirmizi listede yer aliyor” ifadelerine yer verdi.

“Köpek baligi popülasyonu azaldi”

Özellikle sosyal medyada köpek baligi görüntüsü çekip paylasilan görüntülerin, vatandaslarda korku olusturdugunu ancak söz konusu olayin kiyidan çok açikta ve tehlike olusturmayacak düzeyde olduguna vurgu yapan Gökoglu, su anda köpek baligi popülasyonunun oldukça azaldigini da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA