Ulusal Matematik Sampiyonasi Finali, Aydin'a Renk Katti

Proje Adasi Egitim Hizmetleri tarafindan bu yil ilki gerçeklestirilen 1. Ulusal Matematik Sampiyonasi final turu Tralleis Children Museum’un ev sahipliginde Aydin’da gerçeklestirildi. Renkli görüntülerin olustugu ve senlik havasinda geçen yarisma için 51 ilden Aydin’a gelen yüzlerce ögrenci ve velileri ise sehri senlendirdi.

Ulusal Matematik Sampiyonasi Finali, Aydin'a Renk Katti


Proje Adasi Egitim Hizmetleri bünyesinde kurulan Tralleis Children Museum tarafindan bu yil ilki gerçeklestirilen “1. Ulusal Matematik Sampiyonasi” final turu için binlerce kisi Aydin’a geldi. Gerçeklestirilen yarisma çerçevesinde Aydin, adeta ziyaretçi akinina ugrarken, senlik havasinda geçen etkinlikte ögrenciler hem ögrendi hem eglendi. Türkiye’nin dört bir yanindan matematik finali için Aydin’a gelen 600’e yakin ögrenci ve bine yakin veli ise sehri renklendirdi. Birden fazla oturumda yapilan sinavlarda ögrenciler, hem fen bilimleri hem de matematik alanlarinda ter döktü.

Yogun katilimin oldugu etkinlikte ögrenciler ve aileleri, Tralleis Children Museum’u gezerken, düzenlenen çesitli bilim atölyelerinde uygulamali egitimlere katildi.

Ayrica, festival havasinda geçen yarismada sinav siralarini bekleyen ögrenciler ise müzenin bahçesinde kurulan matematik oyunlari alanlarinda sinav öncesinde hem stres atti hem eglendi.

“Matematigin dogdugu topraklarda finalimizi yapiyoruz”

Aydin’in matematigin ve bilimin dogdugu topraklar olduguna dikkat çeken Proje Adasi Genel Direktörü Metin Akyol; “Tralle Children Museum olarak Ulusal Matematik Sampiyonasi’ni düzenledik. 51 ilde yaklasik 15 bin ögrencimiz ilk asama sinavina girdiler. Bu ilk asama sinavinda yaklasik 600 ögrencimiz finalist oldu ve Aydin’da düzenledigimiz final sinavlarina geldi. Bugün de bu final atmosferini bir festival havasinda yasiyoruz. Van’dan Tekirdag’a, Edirne’den Ardahan’a kadar 51 ilden 600’e yakin ögrencimiz bine yakin da velimiz Aydin’da. Festivalden kastimiz ise su. Baktigimizda ilkokuldan lisans derecesine kadar her alanda oyun temeliyle tabanlastirilmis bir egitim anlayisimiz var. Beyin temelli bir yaklasimimiz var. Ögrencilerimiz matematige tam anlamiyla dokunuyor ve iç içe oluyor. Cebirsel formüllerin geometriksel ispatlari var. Tamamen matematik dolu bir gün yasatiyoruz. Bugün sahada 500’e yakin materyalimiz var. Burada Türkiye’nin çok önemli egitim kurumlarindan ögretmenlerimiz ve yöneticilerimiz var. Herkes gayet memnun. Bir yandan da Aydin’in tanitimini yapmaya çalisiyoruz. Çünkü matematigin ve bilimin dogdugu yer, bu topraklar. Bunun için de mücadelemizi gerçeklestiriyoruz” dedi.



“Matematigin baskenti Aydin olacak”

Aydin dendigi zaman tarim ürünlerinin yani sira matematigin de akla gelmesi için yogun çaba sarf ettiklerini belirten Akyol; “Uzun yillar önce bu ise basladigimizda da hep sunu söyledim. Aydin’in çok degerli seyleri var. Baktigimizda Tralleis’ten Milet’e kadar bir çok antik kenti, pamugundan incirine kadar bir çok önemli tarim ürünü var. Hedefimiz, Aydin’in denince akla sadece tarim ürünleri degil matematigin de gelmesini saglamak. Sanirim bunu basardik diye düsünüyorum. Birçok veli de ’Neden Aydin, neden bu tür organizasyonlar hep Aydin’da yapiliyor?’ Diye soruyor. Bundan da bütün Aydinlilarin gurur duymasi lazim bana göre. Bugün bütün oteller Aydin’da dolu. Sonuçta burada alisveris yapiyorlar, kent ekonomisine de katkisi var. Aydin’in ülke genelinde taninirligi açisindan da çalismalarimiz var. Gelecek sene bu projelerimize ulusalin disinda Avrasya’yi da eklemeyi düsünüyoruz. Yine finalini Aydin’da yapmayi planliyoruz. O zaman sadece Türkiye genelinden degil Azerbaycan, Türkmenistan gibi Türk Islam cografyasindan da misafirlerimizi ve dahi gençlerimizi agirlamaya çalisacagiz. Bu çerçevede de Il ve Ilçe Milli Egitim Müdürlügümüz, Aydin Büyüksehir Belediyemiz bizlere destek oluyor. Bir sey istedigimizde ikiletmiyorlar. Hepsine de desteklerinden dolayi ayrica tesekkür ediyorum. Aydin’i yeniden matematik baskenti yaptigimiza inaniyoruz ve bu yolda da çalismalarimiza devam ediyoruz” seklinde konustu.



“Egitime de önemli katki sagliyor”

Festival alanini ziyaret eden ve ögrencilere basarilar dileyen Efeler Ilçe Milli Egitim Müdürü Hakan Özcan ise “Matematigin dogdugu bu topraklarin yeniden matematigin baskenti olmasi amaciyla yürütülen çalismalara elimizden gelen destegi veriyoruz. Amacimiz Aydin’i yeniden matematigin baskenti haline getirmek. Ayrica çocuklarimizin matematigi oyunlarla ögrenmesi sevmesi açisindan yürütülen bu tarz projeler egitime de önemli katkilar sagliyor. Bu çerçevede gerçeklestirilen ve senlik havasinda geçen bu final turuna katilim saglayan tüm ögrenci ve velilerimize, ayrica bu projede emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Il Milli Egitim Müdürlügümüzün ve Efeler Ilçe Milli Egitim Müdürlügümüzün tesvikleri ile de insallah bu topraklarda nice Cezeriler, Ali Kuscu’lar, Cahit Arf’lar yetisecektir” dedi.

Kaynak: İHA