Sadece Özel Izinle Dokunulabilen Aydin Gasagi'na Dikkat Çekildi

Aydin’in Kusadasi bölgesinde yetisen, endemik bir tür olmasi ve yok olma riski tasidigi için koruma altina alinan, Aydin Gasagi olarak da bilinen Tülüsah için Güvercinada’da farkindalik etkinligi gerçeklestirildi.

Sadece Özel Izinle Dokunulabilen Aydin Gasagi'na Dikkat Çekildi


Ilk kez 1978 yilinda Kusadasi’nda bulunup 1979 yilinda Huber-Morath tarafindan dünyaya "yeni tür" olarak tanitilan tülüsah, o tarihten günümüze dogal güzelliginin yani sira tibbi çalismalara da kaynak oluyor. Yaklasik yüksekligi 2,5 metreyi bulan ve mükemmel formu nedeniyle izleyenlerin dakikalarca bakabilecegi Aydin Gasagi, yok olma tehlikesi sebebiyle koruma altina alinirken, tibbi arastirmacilarin dahi özel izinle dokunabildigi endemik bitkinin önemine dikkat çekmek amaciyla farkindalik etkinligi gerçeklestirildi.



Endemik tülüsahlarin Haziran ayinda çiçeklenerek görsel bir sölene dönüsmesi ise dünya genelinde yayginlasmaya baslayan botanik turizmi açisindan da önemli bir yer tutarken, Tür Koruma Eylem Plani çerçevesinde Tülüsah’in 2023 yili degerlendirme ve farkindalik etkinligi bu yil tülüsahlarin ilk açtigi yer olan tarihi Güvercinada Kalesi’nde yapildi.

Etkinlikte Tür Koruma Eylem Plani çerçevesinde Yaylaköy’de bulunan belediyeye ait parseldeki deneme alaninda ve diger bölgelerde yapilan çalismalar anlatildi. Ayrica Kusadasi Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi (KUSAKK) tarafindan tülüsahlar ile ilgili yapilan giysiler ve hediyelik esyalarin sergisi yapildi.

“Son derece etkili ve etkin sonuçlar alinabilecegini görmüs olduk”

Etkinlige katilan ve tülüsah baskilarini bir sal üzerinde deneyen Kusadasi Kaymakami Sadettin Yücel; “Doga Koruma ve Milli Parklar Aydin Sube Müdürlügü, belediye ve STK’lar marifeti ile bir taraftan koruma altina alinan, bir taraftan da akademik çalismalarla, hatta bahçelerde üretilmesi konusunda çalismalar yapilan endemik bitki tülüsahla ilgili bu yilin toplantisini, Kusadasi’nin güzide yeri olan Güvercinada’da gerçeklestirdik. Çalismalar organize ve koordineli olarak devam ettigi takdirde gerek farkindalik adina gerekse bu farkindaligin günlük yasama aktarilmasi adina son derece etkili ve etkin sonuçlar alinabilecegini görmüs olduk. Öte yandan ülkemizin kruvaziyer turizminde göz bebegi olan Kusadasi’na bu yil çok gemi geliyor. Yani bütün dünya insanlari buraya geliyor. Basta endemik bitkilerimiz olmak üzere yani yöreye özgü ve dünyanin tanimasi gereken degerleri özenle korumak ve yurt disi olmak üzere her taraftan gelecek misafirlerimizin dikkat ve begenisine sunmak suretiyle hem ülkemizi tanitmak hem de ekonomimize arti deger olusturmak ve kazandirmak adina gayret göstermek için bu yilki toplantiyi Güvercinada’da yerli yabanci misafirlerin bilgisine sunmus olduk. Emegi geçenlere tesekkür ederim” dedi.



“Kusadasi’nin sembol bitkisi olmustur”

Tülüsahlarin dogal popülasyonlarinda en önemli riskin yapilasmalar olduguna dikkat çeken Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü; “Bitkinin korunmasi için öncelikle yasam alanlarinin korunmasina çalisilmaktadir. Uzun boylari, sari çiçekleri ve cazibeli formuyla görenlerin hemen dikkatini çeken Tülüsahlar, Kusadasi’nin sembol bitkisi olmustur. Önümüzdeki yil Kusadasi’nda Tülüsah Festivali’nin yapilmasi için belediyeye bir öneri götürmek istiyoruz. Kabul edilirse tüm STK’lar ve kooperatifler olarak tülüsah ile ilgili festivalde farkli etkinlikler, hediyelik esyalar, bitki alanlarini gezme ve tanitim gibi genis bir farkindalik projesini hayata geçirmeyi düsünüyoruz. Kent içinde tülüsahlari görmek ve fotograf çekmek isteyenler Güvercinada ve EKODOSD binamizi ziyaret edebilir” dedi.



Yapilan etkinlige Kusadasi Kaymakami Sadettin Yücel, Kusadasi Belediye temsilcileri, DKMP Aydin Sube Müdürü Egemen Iscan ve Milli Park mühendisleri, KUSAKK Kadin Kooperatifi, Güzelçamli Merdiven Toplumsal Dayanisma Dernegi ve EKODOSD üyeleri katildi.

Kaynak: İHA