URAYSIM Çalismalari Hiz Kazandi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Eskisehir’den ilan ettigi ve tamamlandiginda Türkiye’yi rayli sistemler alaninda dünyanin sayili merkezlerinden birisi haline getirecek olan "Ulusal Rayli Sistemler Arastirma ve Test Merkezi" (URAYSIM) projesi ile ilgili çalismalar, URAYSIM’in 6550 Sayili Arastirma Altyapilarinin Desteklenmesine Dair Kanun çerçevesinde alinmasiyla hiz kazandi.

URAYSIM Çalismalari Hiz Kazandi


URAYSIM tüzel kisilik kazandi

URAYSIM, 6550 Sayili Arastirma Altyapilarinin Desteklenmesine Dair Kanun çerçevesine alinarak tüzel kisilik kazanmis ve bu çerçevede geçtigimiz günlerde TÜRASAS Eskisehir Bölge Müdürlügü ev sahipliginde ilk yönetim kurulu toplantisi gerçeklesmisti. URAYSIM’in ikinci yönetim kurulu toplantisi da TÜRASAS Eskisehir Bölge Müdürlügü ev sahipliginde gerçeklesti. Toplantiya, TÜRASAS Genel Md. ve URAYSIM Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Metin Yazar ve URAYSIM Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Fuat Erdal (Anadolu Üniversitesi), Prof. Dr. Mustafa Tuncan (Eskisehir Teknik Üniversitesi), Dr. Yalçin Eyigün (Ulastirma ve Altyapi Bakanligi AYGM), Ufuk Yalçin (TCDD Tasimacilik A.S.), Gürhan Albayrak (Albayrak Makina A.S.) Dr. Tolgahan Kaya (RUTE), Abdullah Bocan (Durmazlar Makina A.S.) ve Yigit Belin (Bozankaya A.S.) katildi.

URAYSIM’in idari yapilanmasi ve altyapi sürecine iliskin degerlendirmelerin yapildigi toplanti sonrasinda, URAYSIM Yönetim Kurulu Üyeleri, Alpu’da bulunan URAYSIM proje sahasina teknik inceleme gezisi düzenledi.



“Avrupa ve Ortadogu’nun test merkezi olacak ”

TÜRASAS Genel Müdürü ve URAYSIM Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Metin Yazar, URAYSIM’in Türkiye’ye rayli sistemler alaninda çag atlatacaginin altini çizdi ve sözlerine su sekilde devam etti:

“URAYSIM 400 km hizla giden hizli trenlerin, 180 km hizla giden konvansiyonel hattaki trenlerin ve yine 100 km hizla giden sehir içindeki hafif rayli sistem araçlarinin test edilecegi bir merkez olacak. Eskisehir rayli sistemler alaninda gelismis bir ekosisteme sahip. URAYSIM bu alana büyük güç katacak ve dolayisiyla bu merkeze dünyanin her yerinden talep olacak. URAYSIM yerli ve milli üretim anlayisinin vizyon projelerinden biri. URAYSIM, ekonomik anlamda ülkemizin test maliyetleri için yurtdisina ödedigi kaynagin ülkemizde kalmasini saglarken Avrupa ve Ortadogu ülkelerinin rayli sistem araçlarinin testi için de önemli bir merkez olacak."

“Ülkemiz ve Eskisehir’e önemli katkilar saglayacak”

Anadolu Üniversitesi Rektörü ve URAYSIM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fuat Erdal ise teknik gezi ile son çalismalari yerinde incelediklerini belirterek sunlari aktardi:

“URAYSIM’in 6550 Sayili Arastirma Altyapilarinin Desteklenmesine Dair Kanun çerçevesine alinmasiyla çalismalarimizi hizlandirdik. Projenin ülkemize ve Eskisehir’e en kisa sürede katki saglamasi için yogun bir mesai harciyoruz. Ülkemiz rayli sistemler alaninda önemli bir asamayi geride birakti. Yerli ve milli imkânlarla üretilen Türkiye’nin TSI sertifikasina sahip ilk elektrikli anahat lokomotifimizi ürettik. Hizli tren agimiz ve hafif rayli sistem agimiz her gün büyüyor. URAYSIM çok yönlü bir proje. Örnegin Ar-Ge merkezi olarak da hizmet vererek rayli sistemler alaninda çalisacak personelin yetismesini ve hem ülkemize hem de Eskisehir’e istihdam ve ekonomik anlamda önemli katkilar saglayacak.”
Kaynak: İHA