Türkiye, Yilin Ilk Çeyreginde Yüzde 4 Büyüdü

TÜIK, Türkiye’nin ocak-mart arasini kapsayan yilin ilk çeyreginde yillik bazda yüzde 4 büyüdügünü açikladi.

Türkiye, Yilin Ilk Çeyreginde Yüzde 4 Büyüdü
TÜIK, yilin ilk çeyregine iliskin dönemsel gayrisafi yurt içi hasila (GSYH) istatistiklerini yayimladi. Verilere göre GSYH, 2023 yili birinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmis hacim endeksi olarak, bir önceki yilin ayni çeyregine göre yüzde 4,0 artti.

GSYH’yi olusturan faaliyetler incelendiginde; 2023 yili birinci çeyreginde bir önceki yila göre zincirlenmis hacim endeksi olarak; hizmetler yüzde 12,4, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 12,0, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 11,2, bilgi ve iletisim faaliyetleri yüzde 8,1, diger hizmet faaliyetleri yüzde 7,8, insaat yüzde 5,1, kamu yönetimi, egitim, insan sagligi ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,6 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 1,4 artti. Tarim sektörü yüzde 3,8, sanayi ise yüzde 0,7 azaldi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis GSYH zincirlenmis hacim endeksi, bir önceki çeyrege göre yüzde 0,3 artti. Takvim etkisinden arindirilmis GSYH zincirlenmis hacim endeksi, 2023 yili birinci çeyreginde bir önceki yilin ayni çeyregine göre yüzde 3,8 artti.

Tüketim harcamalari ilk sirada

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt Içi Hasila tahmini, 2023 yilinin birinci çeyreginde cari fiyatlarla bir önceki yilin ayni çeyregine göre yüzde 84,4 artarak 4 trilyon 631 milyar 792 milyon TL oldu. GSYH’nin birinci çeyrek degeri cari fiyatlarla ABD dolari bazinda 245 milyar 464 milyon olarak gerçeklesti.

Yerlesik hanehalklarinin nihai tüketim harcamalari 2023 yilinin birinci çeyreginde bir önceki yilin ayni çeyregine göre zincirlenmis hacim endeksi olarak yüzde 16,2 artti. Devletin nihai tüketim harcamalari yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye olusumu ise yüzde 4,9 artti.

Isgücü ödemelerinin payi artti

Isgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Deger içerisindeki payi geçen yilin birinci çeyreginde yüzde 31,1 iken, bu oran 2023 yilinda yüzde 38,0 oldu. Net isletme artigi/karma gelirin payi ise geçen yilin birinci çeyreginde yüzde 47,6 iken, 2023 yili birinci çeyreginde yüzde 38,2 oldu.

Isgücü ödemelerinin GSYH’ye oranla daha hizli artmasinin yani sira, Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu’nun Emeklilikte Yasa Takilanlar (EYT) ile ilgili düzenlemelerinin yürürlüge girmesiyle birlikte, kidem tazminati ödemelerinin önemli ölçüde artis göstermesi, isgücü ödemelerinin katma deger içerisindeki payini arttirmistir. EYT düzenlemesinin etkisi hariç birakildiginda, isgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Deger içerisindeki payinin yaklasik yüzde 33,5 olacagi tahmin edilmistir.
Kaynak: İHA