Çiftçiler Bilmediklerini Bu Toplantida Ögrendi

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde Ziraat Odasi Baskanligi öncülügünde Misir Arastirma Enstitüsü uzmanlari tarafindan çiftçilere, misir silaji üretim sürecinde karsilasilabilecek hastaliklar, bunlarin etkileri ve kontrol yöntemleri hakkinda detayli sunum yapildi.

Çiftçiler Bilmediklerini Bu Toplantida Ögrendi
Mudurnu ilçesinde gerçeklestirilen bilgilendirme etkinliginde, tarim sektöründe faaliyet gösteren çiftçiler, misir silaji ekimiyle ilgili önemli bilgiler edindi. Sakarya Misir Arastirma Enstitüsü Müdür Yardimcisi Niyazi Akarken ve Dr. Cavit Sezer, çiftçilere misir silaji üretim sürecinde karsilasilabilecek hastaliklar, bunlarin etkileri ve kontrol yöntemleri hakkinda detayli bilgiler sundu.

Akarken ve Sezer’in sunumlari, çiftçilere hastalik kontrolünde uygulanmasi gereken yöntemler hakkinda pratik bilgiler sagladi. Hastaliklarin erken teshis edilmesi ve uygun önlemlerin alinmasiyla birlikte çiftçilerin verimliliklerini artirabilecekleri vurgulandi. Ayrica, hijyenik sartlara uygun silaj yapiminin önemi ve dogru depolama yöntemlerinin detaylari da anlatildi.

"Simdi daha dikkatli misir ekeceklerdir"

Mudurnu Ziraat Odasi Baskani Sinan Keskin, "Çiftçilerin misir konusunda bilgilendirilmesi iyi oldu. Uzman kisiler tarafindan yapilan anlatimla eksikliklerini ögrendiler. Simdi daha dikkatli misir ekeceklerdir" dedi.



"Bilmediklerimizi ögrenmis olduk"

Çiftçilerden Vedat Aldemir, 20 yildir misir yetistiriciligi yaptigini ifade ederek, "Adapazari’ndan bölgeden gelerek bizi bilgilendirdiler. Bizim daha çok bilmediklerimiz varmis, onlarin sayesinde ögrendik. Misir kaç santim derinliginde ekilir, ne kadar aralikli olur, gübre hakkinda, toprak analizi hakkinda bilgiler verdiler. Çok da güzel oldu, bilmediklerimizi ögrenmis olduk" diye konustu.



"Çiftçi olarak biz her zaman ayni tarlaya her yil ekiyoruz, aslinda ekilmemesi gerekiyormus"

Munduslar köyünde ikamet eden Ismail Çelik ise "15-20 yildan beri ben de misir ve marul üreticisiyim. Hayvancilik yapmamizla birlikte besin maddesi olarak silaj gerekiyor. Misir ekiyoruz. Bunlari en iyi sekilde yapmak için bilgilendirilmemiz lazim. Toprak analizi, gübreleme, sulama gibi islemleri dikkatli yapmak gerekiyor. Bazi arkadaslar tarafindan ’Susuz tarim olur’ deniliyor. Buradaki arkadaslar, ’Kesinlikle susuz hiçbir sey olmaz’ diyor. Misirda en büyük sorun koçanlardaki küflenme, mantarlanma. Bunlarin ne sebeple oldugunu ögrendik. Bunlarin tarlada temizlenip, o sekilde silaj yapilmasi gerekiyor. Yoksa silajda bu küfler karisirsa hayvanlara da zarar verebiliyor. Burada bilgilendirme daha iyi oldu. Daha önce büyüklerimizden gördügümüz sekilde ekim yapiyorduk. Artik tarlalardaki hastaliklar da çogaliyor, bunlarin önlemini simdiden almamiz gerekiyor. Çiftçiler olarak bilgilendirme güzel oldu. Çiftçi olarak biz her zaman ayni tarlaya her yil ekiyoruz, aslinda ekilmemesi gerekiyormus" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA