Erzincan'da Yagmur Yagislari Nehir Debilerini Artirdi

Erzincan’da etkili olan yagmur nedeniyle Karasu Nehri’nin debisi artti.

Erzincan'da Yagmur Yagislari Nehir Debilerini Artirdi
Erzincan’da yagmur yagisi etkili olmaya devam ediyor. Yaklasik 1 haftadir aralikli devam eden saganak yagislar nedeniyle Erzincan’dan geçen Karasu Nehri’nin debisi artti, kuruyan dereler sel sulariyla tasti.

Bahar ayinda Dogu’da dereler, nehirler coskun akmaya basladi.

Erzurum Dumlu Dagi’ndan dogan, Erzincan’dan geçerek Murat Nehriyle birlesip Firat Nehri’ni olusturan Karasu Nehrinin artan su seviyesi çiftçilerin yüzünü güldürdü. Kurak geçen kis mevsiminde su debisinin düsmesiyle ortaya çikan nehir yatagindaki adaciklar da yeniden sular altinda kalmaya basladi.

Dogu Anadolu’daki arazilere can veren nehirlerin artan su seviyesi barajlari da doldurdu.

Agri Diyadin’den kaynayan Murat Nehri ve Erzurum Dumludag’da kaynayan Karasu Nehri, Erzincan’dan sonra Elazig il sinirlarinda birleserek Firat Nehri’ni olusturuyor. Firat Nehri Erzincan, Tunceli, Elazig, Malatya, Diyarbakir, Adiyaman, Gaziantep, Sanliurfa il sinirini belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarina akarak Irak’ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birlesip Satt’ül-Arab’i olustup Basra Körfezi’ne dökülüyor.

‘Etkili olan yagislar çiftçiye umut oldu’

Öte yandan Erzincan’da kuraklik korkusu yasayan çiftçilerin yüzü, etkili olan yagislarin ardindan güldü. Erzincan’da tarim yapan çiftçiler, geçen yazin kurak geçmesi nedeniyle bu yil da ayni korkuyu yasarken, etkili olan yagislarla birlikte yeniden umutlandi. Üreticiler bir taraftan da artan ve sürekli devam eden yagislarin ekinlere zarar vermesinden endise etmeye basladi.

Kaynak: İHA