DASK Dahi Yapilmazken Simdi Kasko Da Yaptiriliyor

6 Subat’ta meydana gelen büyük depremlerin ardindan Türkiye genelinde DASK poliçelerinde ciddi bir artis yasanirken, DASK ile yetinmeyen bazi vatandaslar simdi evlerine, arabalarina kasko yaptiriyor.

DASK Dahi Yapilmazken Simdi Kasko Da Yaptiriliyor
6 Subat 2023 tarihinde asrin felaketi olarak kayitlara geçen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan binlerce bina yerle bir olup 50 binin üzerinde kisi hayatini kaybederken, yasanan depremlerin ardindan sigorta sirketlerinde DASK poliçesi yogunlugu yasaniyor. Depremler sonrasi DASK dahi yaptirmayan vatandaslar sigortacilarin yolunu tutarken, DASK ile de yetinmeyen vatandaslar evlere özel kasko yaptirarak güvencelerini artiriyor.

Deprem sigortasi, yani DASK’in hiç bilinmedigini ve sadece aboneliklerde kullanildigini belirten sigorta acentesi yöneticisi Halil Ibrahim Gökoglan, evlere yapilan sigorta poliçelerinde ciddi anlamda artis yasandigini belirterek, araç kaskolarinda da ciddi bir artis yasandigini söyledi.

Gökoglan, “6 Subat depreminden sonra insanlarimizda gerçekten bazi seyler uyandi diyebiliriz. DASK, yani deprem sigortasini sadece abonelikten abonelige, alim satimdan tapu islemleri sirasinda gerekli bir poliçeymis gibi nitelendiriyordu vatandaslarimiz. Ama 6 Subat depreminde gerçekten büyük bir yikim olmasindan bir gerçekle daha yüz yüze geldik. Sigortasiz ev sayisi oldukça fazla. Deprem poliçelerimizde belirli limitlere kadar ödeme yapiliyor. Örnek vermek gerekirse 140 TL karsiliginda yapilan bir poliçede bina bedeli 450 bin TL olarak belirtilerek vatandaslara ödeme yapiliyor” dedi.



Simdi hem sigorta hem de kasko yaptiriliyor

Sigorta poliçesi disinda evlerindeki güvenceyi artirmak isteyen vatandaslarin kaskoya da ragbet gösterdigini belirten Gökoglan, “Su anda deprem sigortasindan hariç yangin poliçesinde de müthis bir artis var. Müsterilerimizin yüzde 70’i artik yangin poliçesi, yani ev kaskosu diye nitelendirdigimiz esyalarimizi, elektronik cihazlarini kapsayan, dekorasyon teminatlarimizi kapsayan genis kapsamli poliçelerimiz var. Biz bunlari sürekli dile getiriyoruz vatandaslarimiza ama tabii ki bir yerde bu da maddi bir külfet olarak görüldügü için insanlarimiz biraz daha geride durup deprem poliçesini bile yaptirmayan insanlarimiz vardi” ifadelerini kullandi.

"6 ayda kesecegimiz poliçeyi biz 1 günde kestik"

6 Subat’ta 2. depremin ardindan 6 ayda kestikleri sigorta poliçesini 1 günde kestiklerini dile getiren Halil Ibrahim Gökoglan, “6 Subat’ta ögleden sonraki depremin ardindan 6 ayda kesecegimiz poliçeyi biz 1 günde kestik. Yani vatandaslarimiz sürekli arayip, ’Aman en iyisini yapalim, aman en güzeli olsun’ dediler. Bir sey basimiza geldigi zaman anliyoruz bunu. Vatandaslarimiz deprem poliçesini yaptirmakla kalmayip yangin poliçesini de yaptiriyor. Yani ev kaskosunu da yaptiriyorlar. 140 metrekarelik bir dairenin poliçe primi 140 TL’dir. Ama buna karsilik 140 TL ödedigimiz bir poliçeden 422 bin TL olarak ödeme alabiliyoruz. Gerçekten bu alinan rakam yüksek bir rakam. Aslinda 140 TL’ye karsilik alinan bu rakam gerçekten çok güzel bir sey. Dogal Afet Sigortalar Kurumu tarafindan ödenmektedir” diye konustu.



Araç kaskolarinda bile artis yasaniyor

Eskiden vatandaslarin sadece mecburiyetten DASK yaptirdigina deginen Gökoglan, “Eskiden bu böyle degildi, eskiden vatandaslarimiz, ’En ucuzu olsun, en güzeli olmasin, oda olur’ diyorlardi. Ama simdi insanlarimiz biraz daha bilinçlendi ve sigortayla kalmayip kaskosunu da yaptiriyor. Hatta araç kaskolarimizda bile artis oldu. Çünkü insanlar depremde araçlarini da kaybetti, maddi zararlar olustu. Ardindan yasanan sel felaketinde araçlar agir hasar aldi. Kasko sirketleri tarafindan gerçekten müthis ödeme gerçeklestiriliyor. Dileriz bir daha böyle bir sey yasanmaz. Ama gerçekten tedbir her zaman alinmasi gereken bir sey. Sigorta ise her zaman hayatimizda olan bir sey. Dogru teminati ve dogru poliçeyi her zaman satin almanizi tavsiye ediyoruz” seklinde konustu.

Daha önceden hiç deprem sigortasi yaptirmadiklarini belirten Mustafa Korkmaz (28), “Bu depremden sonra onlarca bina yikildi. Evlerimizi artik güvence altina almamiz gerekiyor. Daha önce deprem sigortasi veya yangin poliçesi gibi bunlarin hiç birini yaptirmiyorduk. Ama artik simdi o afetten sonra artik bunlara önem vermemiz gerekiyor gerçekten. Hem sigorta hem yangin poliçesi yaptirdim” dedi.

Kaynak: İHA