Bakan Kurum Açiklamasi 'Hatay Altinözü'ndeki Afet Konutlari Hizla Yükseliyor, Bina Insaatinda Ikinci Kat Göründü'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, resmi sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda 6 Subat’ta Kahramanmaras’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay’da, yapim sürecine baslanan kalici afet konutlarinin videosunu paylasti. Bakan Kurum’un paylastigi videoda Hatay’in Altinözü ilçesinde yapimina baslanan afet konutlarinin ikinci kata kadar yükseldigi görülürken; Hatay’da 9 bin 264 konut ve köy evi için temel atildigi, toplamda ise 250 bin 862 konut ve köy evinin yapilacagi vurgulandi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Hatay Altinözü'ndeki Afet Konutlari Hizla Yükseliyor, Bina Insaatinda Ikinci Kat Göründü'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, resmî sosyal medya hesabindan “asrin felaketi” olarak tanimlanan Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Hatay’da yeni yapilan kalici afet konutlarinin hizla yükseldigini ifade ederek, yapim sürecine baslanan konutlarin videosunu paylasti. Bakan Kurum, paylasimindaki mesajda, “Neymis? Afet konutlari 1 yilda bitemezmis. Bitecek” ifadelerine yer verdi.

“11 ilin yeniden ihya ve insa süreci bilimsel, hizli ve güçlü sekilde yürütülüyor”

Bakanliktan yapilan açiklamada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla depremin merkez üssü Kahramanmaras’ta 11 ilde es zamanli olarak ilk etapta 17 bin 902 konutun temellerinin atildigi hatirlatildi. Hatay’da 9 bin 264 konut ve köy evi için temel atildigi, toplamda ise 250 bin 862 konut ve köy evinin yapilacagi bildirildi.

11 ilde bir yil içinde 319 bin konut, toplamda ise 650 bin konut insa edilerek vatandaslarin afet güvenligine sahip yuvalarla bulusturulacagi vurgulandi.

Yapilan açiklamada Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde asrin felaketinden etkilenen bölgelerin yeniden ihya ve insa sürecinin bilimsel, hizli ve güçlü sekilde yürütüldügü aktarilarak yeni yerlesim yerlerinin tespit asamasinda fay hattina uzakligi ve zeminin sivilasma durumu üzerinde çalisildigi vurgulandi. Afet konutlarinin en güvenli alanlara insa edilmesi için zeminin depreme dayanikliligini ortaya koyan mikro-bölgeleme ve jeolojik etüt çalismalarinin yapildigi ifade edildi. Bakanlik olarak ovalardan daglara dogru yerlesim planinin benimsendigi belirtilerek afet konutlarini en dogru, en saglam zemine, radye temel üzerine tünel kalip sistemiyle yatay ve yöresel mimariye uygun, zemin arti 3-4 kati geçmeyecek sekilde insa edildigi aktarildi.
Kaynak: İHA