Efeler'de 'Münür Alikoç Gastronomi Festivali' Tamamlandi
Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay’in yöreye özgü lezzetlerin tanitimini yapmak ve yaymak için hayata geçirdigi, bu yil 2’ncisi düzenlenen Münür Alikoç Gastronomi Festivali; 3 gün boyunca ünlü konuklar ve vatandaslarin yogun katilimi ile gerçeklestirilen sergi, söylesi, mutfak atölyesi çalismalari ve çesitli etkinliklerle tamamlandi.
Pinarbasi Mesire Alani’nda düzenlenen 3’üncü gün etkinliklerinde; Ünlü Sef Ali Ronay ve Yesilçam’in usta ismi Hale Soygazi Efeler halkiyla bulustu. Yasar Üniversitesi ögrencileri ile Izmirli fotograf sanatçilarinin birlikte düzenledigi ’Bir Tabak Ot Yemegi Sergisi’ ile Aydin Ticaret Borsasi’nin Zeytinyagi Tadim Paneli festival boyunca vatandaslarin begenisine sunuldu.
Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürü Münür Alikoç’un vefati nedeniyle buruk devam eden etkinliklerde günün ilk söylesi konusu ’Sölen Kültürü ve Keskek’ oldu. Moderatörlügünü Slow Food Türkiye Kurucu Lideri Nedim Atilla’nin yaptigi söylesinin konusmaci koltuklarinda yaptigi enfes keskeklerle bölge halki tarafindan “Keskekçi Hülya” ismiyle taninan Hülya Yardimci ve Halkbilim Uzmani Gonca Tokuz yer aldi.
Slow Food Lideri Atilla, keskegin ana malzemelerinden biri olan bugdayin tarihçesinden ve öneminden bahsettikten sonra sözü Gonca Tokuz’a verdi. Keskegin çok özel bir yemek oldugunu ve birçok kültürün sofrasinda yer buldugunu belirten Tokuz, “Keskek özel günlerde pisirilen bir yemek. Sölen ve bayram sofralarinin birçogunda keskek var. Imece usulü hazirlanan bir yemek. Keskek kadar biz diyebildigimiz bir yemek yok. Ayrica sagliga da faydalari bulunuyor. Emziren anneler sütünü artirmak için keskek yiyor” diye konustu.
’Keskekçi Hülya’ ismiyle taninan Hülya Yardimci da bu üne kavusma sürecinde yasadigi zorluklardan bahsetti ve uzun yillar çiraklik yaptigini belirtti.
Keskek yapiminda kullandigi yöntemleri de paylasan Yardimci, “Keskek yemegini iyi yapabilmek bir ömür ister. 24 saatte hazirlanan bir yemektir. Seçtiginiz bugday, et ve pisirilmesinde kullanilan odunlar özenle seçilmelidir. Mese odunu kullanilmalidir. Bugdaylari 12, etleri de 6 saat suda beklettikten sonra pisirmeye basliyoruz. Ayrica keskek ne kadar çok dövülürse kivami o kadar iyi olur” diye konustu.
Söylesinin ardindan Keskekçi Hülya’nin hazirladigi keskegin tadina bakmak isteyen vatandaslar bu özel lezzet için metrelerce kuyruk olusturdu.
Günün ikinci etkinligi Adnan Menderes Üniversitesi Kusadasi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü Ögretim Görevlisi Okan Umut ve ögrencilerinin yer aldigi Mutfak Atölyesi Çalismasi ve Söylesisi oldu. Efeler Belediyesi’nin kendi imkanlariyla yetistirdikten ve tüketime hazir hale getirdikten sonra vatandaslarin dogal ve besleyici gidaya ucuz ulasim noktasi olan Efe Bakkallarin raflarindaki ürünler ile çesitli yemekler hazirlayan Okan Umut ve ögrencileri, lezzetli tabaklari Baskan Atay, esi Günes Atay ve festivalin ünlü konuklari arasinda yer alan Hale Soygazi’nin begenisine sundu.
Moderatörlügünü 26.Dönem Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun Irgil’in üstlendigi ’Saglikli Uzun Yasam’ isimli söylesinin konusmacilari Yesilçam’in unutulmaz isimlerinden Hale Soygazi ile Prof. Dr. Ceyhun Dizdarer oldu. Saglikli yasamin sirlarinin paylasildigi söyleside söz alan Prof. Dr. Ceyhun Dizdarer, genlerin uzun ve saglikli yasamda yüzde 20 oraninda etkili oldugunu geri kalan yüzde 80’lik kismin yasamin akisi içinde sekillendigini ifade etti.
Dizdarer, “Saglikli yasam keskin çizgiler yerine yasadigimiz cografyaya göre sekillenmeli. Uzun yasamin yaninda kaliteli bir hayat sürmek de oldukça önemli. Bunun kat’i kurallari olmasa da islenmis gidalardan uzak durmak gerekir. Kendimizi kisitlamak yerine ölçülü bir beslenme uzun ve kaliteli bir yasama katki sunacaktir” dedi.
Saglikli beslenmenin önemli oldugu kadar zor olduguna da dikkat çeken Hale Soygazi, “Bununla ilgili neredeyse her gün yeni bir bilgi ortaya çikiyor. Moda haline gelen diyet programlari uygulaniyor. Dogru bulmuyorum. Her seyi yiyebiliriz fakat ölçülü olmak gerek. Insan biraz da kendisinin doktoru olmali” ifadelerini kullandi.
Efeler Belediyesi’nin tarlalarinda yetistirilen ve halka sunulan sevketibostan, cibes ve enginara da deginen Soygazi, bu ürünlerin tadina baktigini ve çok begendigini sözlerine ekledi.
Münür Alikoç Gastronomi Festivali, Ünlü Sef Ali Ronay’in Mutfak Atölyesi çalismasi ile devam etti. Efeler’deki kent pazarindan alisveris yapan Ronay, yöreye özgü bitkileri kullanarak birbirinden lezzetli yemekler yapti. Efelerli vatandaslar için çesitli malzemelerle özel tabaklar hazirlayan Ronay, yemeklerine ’Yesil Çorba’ ve ’Yesil Omlet’ ismini verdi. Ronay, yaptigi yemekleri Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay’a ikram etti. Yemekleri çok begendigini söyleyen Baskan Atay, Ünlü Sef’e festivale katildigi için tesekkür etti.
Lezzet yarismasinin 3’üncü gününün temasi ’Yöresel Tatlilar’ oldu. En iyi tabagi sunmak için yarisan 21 maharetli el, hazirladiklari yöresel tatlilari jüri üyelerinin begenisine sundu. Yarismanin jüri koltuklarinda; Ceyhun Dizdarer, Okan Umut Simsek, Serdar Çelenk, Ali Ronay, Arzu Acurol, Gonca Tokuz ve Günes Atay yer aldi. Jüri sözcülügü görevini ise Ali Ronay üstlendi. Yarisma sonucunda üçüncü Sarayli tatlisi ile Selin Koca, ikinci ise Enginar tatlisi ile Ayfer Özer oldu. Efe Çelik’in hazirladigi Kabak tatlisi ise yarismanin en begenilen tabagi oldu. Yemek yarismalarinin ilk iki gününde dereceye giren yarismacilar ise su isimlerden olustu; et yemekleri kategorisinde birinci Necla Adigüzel, ikinci Dilan Akyol, üçüncü Sevgi Akyildiz. Zeytinyaglilar kategorisinde ise birinci Dilan Akyol, ikinci Rabia Akar, üçüncü Hacer Özacer. Lezzet sölenine renk katan yarismada dereceye girenler, ödüllerini Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay’dan aldi.
Üç gün boyunca birbirinden degerli konuklar, çesitli etkinlikler ve vatandaslarin yogun ilgisiyle noktalanan Münür Alikoç Gastronomi Festivali’nde birbirinden güzel yemeklerin sergilendigi stantlar ile festivale renk katan çocuklarin doyasiya eglenmesini saglayan Sisme Oyun Parki’nin 1 Mayis Pazartesi günü de hizmet verecegi bildirildi.