Küçükugurlu Erzurum Vakiflarini Yazdi

Erzurum Sehir Arsivi’nin kurucusu olan ve basta Erzurum, Trabzon ve Bayburt olmak üzere, farkli konularda çok sayida kitap ve makale yazan Prof. Dr. Murat Küçükugurlu, son çalismasinda Erzurum Vakiflari’ni ele aldi.

Küçükugurlu Erzurum Vakiflarini Yazdi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murat Küçükugurlu’nun 29. Kitabi Erzurum Vakiflari oldu. Kitabiyla ilgili degerlendirmesinde Erzurum’un bir vakif sehri olduguna vurgu yapan Prof. Dr. Murat Küçükugurlu, “Osmanlilar döneminde Erzurum’da varligini tespit ettigimiz 109 cami ve mescit, 62 medrese, 17 kütüphane ve daha pek çok eserin önemli bir kismi çesitli vakiflar tarafindan yaptirilmistir. Erzurum vakiflari, ekonomiden sosyal hayata kadar hemen her alanda varlik göstermistir. Inceledigimiz vakiflar arasinda kadin vakiflari, sosyal yardim vakiflari, para vakiflari, Haremeyn vakiflari ve daha pek çok vakif türü vardir.” dedi.

Vakiflarin diger kadim sehirlerde oldugu gibi Erzurum’da da köklü bir geçmise sahip oldugunu belirten Küçükugurlu, “Biz bu kitabimizda, hayatin her alaninda karisimiza çikan Erzurum Vakiflarini ele aldik. Kitapta, Osmanli Devleti’nin son dönemlerinde sehir merkezinde varligini tespit ettigimiz 170 civarindaki vakfi inceledik. Kitabi hazirlarken referans aldigimiz temel kaynak, Osmanli Arsivi’nde elde ettigimiz Mustafa Hayâlî Defteri’dir. Mustafa Hayali, 1840’larda Erzurum Vakiflar Bölge Müdürü olarak görev yapan kiymetli bir sahsiyettir. Kendisi 1843 yilinda Erzurum sehrindeki tüm vakiflarin içeren kapsamli bir defter hazirlamistir. Bu defterde her bir vakfin kurulus tarihi, kurucusu, 1843’teki mütevellisi ve en önemlisi de gelir ve giderleri yazilmistir. Vakiflarin gelir ve giderleri ayrintili tablolar halinde verilmistir. Bu tablolardaki gelir kismi, o dönemde sehrin ekonomik durumu, çarsi pazarlari, vakif dükkanlari, bunlarin kira gelirleri ve kiracilari hakkinda önemli bilgiler vermektedir. Gider kismi da ayni sekilde çok kiymetli bilgiler içerir. Örnegin 1843 yili itibariyla imam, müezzin, su ustasi, insaat ustasi gibi çalisanlarin ücretleri, insaat malzemeleri, kurbanlik hayvanlar ve daha pek çok ürünün fiyatlari ve benzeri pek çok detay hakkinda bilgi vardir.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA