DHMI Yerli Ve Millî Sistemleriyle Teknofest 2023'Te Yerini Aldi

Dünyanin en büyük Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2023, Atatürk Havalimani’nda teknoloji meraklilarina kapilarini açti. Devlet Hava Meydanlari isletmesi, (DHMI) 27 Nisan-1 Mayis tarihlerinde teknoloji tutkunlarini bir araya getiren festivalde, Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin himayelerinde açtigi stantta yerli ve millî imkânlarla gelistirdigi proje ve sistemleri ziyaretçilerle bulusturdu.

DHMI Yerli Ve Millî Sistemleriyle Teknofest 2023'Te Yerini Aldi
27 Nisan - 01 Mayis tarihleri arasinda Istanbul Atatürk Havalimani’nda düzenlenecek olan 5 günlük festivalde teknoloji, bilim, havacilik-uçus gösterileri, ödül törenleri, sergiler, zirveler, atölye çalismalari ve etkinliklerle dolu programlarin yer aldigi organizasyonda DHMI, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi’nin himayelerinde açtigi stantta yerli ve millî imkânlarla gelistirdigi projelerini ziyaretçilerle açti. DHMI’nin Teknofest’te tanittigi projeler sunlar:

Kardes ülke Azerbaycan’da da kullanilacak olan Çare

Hava trafik kontrol yönetim kabiliyeti çerçevesinde gerçek zamanli uçus verilerini harita üzerinde sergileyen bir insan-makine arayüzü uygulamasidir. Kullanici dostu arayüzü ile hava trafik kontrolörlerinin hava trafigini etkin bir biçimde yönetmesine imkân tanimanin yaninda hava trafik emniyetinin en üst düzeyde sürdürülmesini saglayacak.

Türkiye’nin ilk Millî Gözetim radari (Mgr)

Kurulumu Gaziantep Havalimani’na yapilmis, sivil havacilik alaninda kullanilacak olan Türkiye’nin ilk yerli radar sistemi Millî Gözetim Radari (MGR) olan radar sisteminin saha kabul çalismalari tamamlandi. (MGR), DHMI ve TÜBITAK is birligi ile tamamen yerli ve millî imkânlarla gelistirildi. Söz konusu sistem hava trafik kontrol hizmetlerinde kullanilacak.

Hava trafik kontrolörü Egitim Simülatörü (atcTRsim)

Tamamen yerli ve millî imkânlarla gelistirilen simülatörde; meydan kontrol, yaklasma ve yol kontrol temel egitimleri basta olmak üzere her düzeyde hava trafik kontrol egitimleri veriliyor. Simülatör, baslangiç seviyesinden ileri seviye egitime kadar tüm egitim gereksinimlerini karsiliyor. EUROCONTROL, ICAO kurallarina ve uluslararasi standartlara uygun.

Fod tespit radari (FODRAD)

DHMI ve TÜBITAK-BILGEM ortakligiyla gelistirilen FOD Tespit Radari (FODRAD) ile yabanci madde hasari kaynakli kazalarin önüne geçiliyor. FODRAD, havalimanlarinda uçus pisti üzerindeki yabanci madde kalintilarini (Foreign Object Debris-FOD) tespit ederek operatöre uyari veren, kalintinin pist üzerindeki konumunun ve kamera görüntüsünün gerçek zamanli gösterimini yapan bir mm-dalga radar sistemi. Sistem gelistirme çalismalari tamamlandi ve Antalya Uluslararasi Havalimani’na kurulumu yapildi.

Kus tespit radari (KUSRAD)

Uçus güvenligi açisindan büyük önem tasiyan Kus Tespit Radari (KUSRAD), DHMI’ye bagli olan havalimanlarina ait kritik sahalarda, uçus emniyetini olumsuz sekilde etkileyebilecek kuslarin tespiti, havaalani civarindaki göçmen kuslara ait göç yollarinin belirlenmesi ve inis/kalkis trafik operasyonlarinin belirlenen kus hareketliligine göre düzenlenmesi amaciyla yerli imkânlarla gelistirildi. 2017 yilinda Istanbul Atatürk Havalimanina kurulumu tamamlanan radar basariyla hizmet vermektedir.

DHMI egitim yönetim sistemi (EYS)

DHMI Egitim Yönetim Sistemi’nin kaynak kodlari ve alt yapisi tamamen DHMI bünyesinde gelistirildi. Sistem, video egitimler yapilabilmesini, düzenlenen çevrim içi egitimlerin sistem kayitlarinin alinabilmesini ve egitimlere ait ayrintili raporlar olusturulabilmesini imkan sagliyor.

Uçus rehberim mobil uygulamasi

Uçus Rehberim mobil uygulamasi; Android ve iOS uygulama marketlerinden mobil cihazlara ücretsiz olarak indirilebiliyor. Kullanicilar yolculuklarina baslamadan önce uçuslari ile ilgili tüm detaylara tek bir dokunus ile eriserek bütün yolculuklarini planlayip takip edebiliyor. Havalimani sinirlari içerisinde hizli ve ücretsiz internet erisimi imkâni da sunan mobil uygulama, kullanici dostu ekranlari ile hava yolu yolcularina hizmet veriyor.

Uçus bilgi sistemi (FIDS)

Uçus Bilgi Sistemi (FIDS), DHMI Bilgi Teknolojiler Dairesi Baskanligi öz kaynaklari ile gelistirildi. Sistem, havalimanlarindaki tüm uçuslarin inis/kalkis bilgilerini (gecikme durumu, iptal durumu, tahmini gelis saati vs.) ekranlar vasitasiyla gösteriyor. Yolculari, karsilayicilari ve yer hizmetlerini dogru ve zamaninda yönlendiriyor. Çoklu dil destegi sunan sistem, kullanici dostu ara yüze sahip.

AIS portal uygulamasi

DHMI AIS PORTAL uygulamasi, NOTAM servisi Avrupa Havacilik Bilgi Veri Tabani (EAD) sistemi ile entegredir. Türkiye ve tüm dünya ülkelerinin güncel NOTAM bilgilerini anlik olarak havacilik sektörünün kullanimina sunuyor. Çoklu dil destegi sunan sistem, kullanici dostu arayüz (web tabanli) sahip ve sezonluk uçus kayitlari olusturulabiliyor. Reklam, tanitim ve bilgilendirme, video, resim ve slaytlarinin gösterilmesine imkân veriyor. Ayrica uçus bilgi monitörlerinin tümünün sistem üzerinden izlenebilmesini saglayabiliyor.

Afet acil durum yönetim bilgi sistemi

Afet Acil Durum Yönetim Bilgi Sistemi; afet ve acil durum öncesinde, sirasinda ve sonrasinda DHMI afet ve acil durum yönetimi faaliyetlerinin etkin bir sekilde gerçeklestirilmesini saglayan bir sistem. Kurulus bünyesinde yürütülen faaliyetlerin ulusal ve uluslararasi normlara uygunlugunu kolaylastirip, DHMI’nin afet ve acil durum yönetimi konusundaki kurumsal yetkinligini yükselten bir uygulama.

Uçus izle uygulamasi

Uçus Izle uygulamasina, Uçus Rehberim mobil uygulamasiyla entegre bir sekilde veya bagimsiz olarak tarayici üzerinden erisilebiliyor. Türkiye hava sahasindaki ticari ve transit uçuslarin tamamini harita üzerinden canli göstererek, kullanicilarin havada canli uçus takibi ve uçus hakkindaki tüm bilgileri detayli biçimde edinebilmelerini sagliyor.
Kaynak: İHA