Yalova'da Çiftçilere 252 Bin Adet Sebze Fidesi Dagitti

“Yalova Ilinde Sebzecilik Üretimini Gelistirme Projesi” çerçevesinde 146 çiftçiye 200 dekar alanda ekilmek üzere 252 bin adet hiyar ve biber fidesi dagitildi.

Yalova'da Çiftçilere 252 Bin Adet Sebze Fidesi Dagitti
Tarim ve Orman Il Müdürlügü bahçesinde düzenlenen fide dagitim törenine Vali Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüs, Il Müdürü Suat Parildar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastirma Enstitüsü Müdürü Yilmaz Boz, Orman Isletme Müdürü Murat Koçluk ile projeden yararlanan çiftçiler katildi.

Törende fide alan Kazimiye köyünden kadin çiftçi Necla Memis, burada yaptigi konusmada destekten dolayi tesekkürlerini sundu. Müdür Suat Parildar, konusmasinda “Büyük kentlerin sebze ihtiyaçlarini düsük lojistik maliyetlerle uygun fiyatlar ile karsilamak amaci ile 2023 yilinda üretim yapabilecegimiz tüm alanlarda üretim yaparak ilimizin sebze üretim kapasitesini arttirmaya yönelik projeleri uygulamaya koyduk. Bu istikamette 2023 yili Subat ayinda uygulanmak üzere ‘Örtüaltinda Marul(Kivircik) Üretiminin Gelistirilmesi Projesi yüzde 75’i Yalova Il Özel Idaresince; yüzde 25’i çiftçi katkisi olmak üzere 300 bin adet kivircik fidesi 23 çiftçimize dagitimini yaptik. Ilimizde fasulye yetistiriciligi faaliyetinin gelistirilmesi ve sürdürebilirliginin saglanarak atil durumdaki seralarin degerlendirilmesi, çiftçilerin ekonomik kazançlarinin artirilarak istihdama katki saglanmasi amaciyla ‘Yalova Ilinde Çali Fasulyesi Üretimini Artirma Projesi ‘ Subat 2023 yilinda uygulamaya geçirilmistir. Projenin yüzde 25’i çiftçi katkisi, yüzde 75‘i hibe olmak üzere 250 dekar alanda uygulanmak üzere 80 çiftçimize 249 kg fasulye tohumu dagitimini yaptik.

‘Örtüaltinda Hiyar Üretimini Artirma ve Iyi Tarim Uygulamalari Projesi’ çerçevesinde 2023 yilinda uygulamaya geçirilen bu proje çerçevesinde toplamda 230.000 adet hiyar fidesini çiftçilerimize dagitacagiz. Bu projede yüzde 50’i bakanligimiz bütçesi, yüzde 25’i Yalova Il Özel Idare bütçesi ve yüzde 25 çiftçi katkisi ile uygulamaktayiz. Projemizin toplam bütçesi 1.021,553TL olup, bütçenin 448.500 TL’si Bakanlik 224.250 TL’si Yalova Il Özel Idaresi ve 224.250 TL’si Çiftçi Katkisi ile karsilanmistir. TAKE Projemizin çerçevesinde ayrica 9 çiftçimiz ile Iyi Tarim Uygulamalari gerçeklestirecegiz. Projenin ITU kisminin bütçesi 125 bin TL olup tamami Bakanligimiz tarafindan karsilanmistir. ITU projesi çerçevesinde çiftçilerimize Sera sineklik tülü, mavi ve sari yapiskan tuzak, leonardit, koruyucu ekipman(eldiven, maske, gözlük, tulum). ürünlerinin dagitimlari yapilmistir. Hiyar projemizde fide dagitimi dört etapta gerçeklestirilecektir. Ilk etapta 52.550 adet fideyi 11 Nisan 2023 tarihinde 46. Çiftçimize dagitimi yapilmistir. Bugün burada hiyar üretimi artirma projemizin ikinci etabinda 21 çiftçimize 92 bin 350 adet fide dagitimini gerçeklestirecegiz. Ayrica Bugün ‘Örtüaltinda Biber Üretimini Artirma ve Iyi Tarim Uygulamalari Projesi çerçevesinde 80 çiftçimize 160.000 adet biber fidesinin dagitimini yapacagiz. Projemiz yüzde 75 bakanlik katkisi ,yüzde 25 çiftçi katkisi seklinde gerçeklestirilmekte olup toplam bütçe 490 bin 440 TL’dir. Bu bütçenin biber fidesi temini için Bakanlik katkisi 257 bin 400 TL ,çiftçi katkisi 85 bin 300 TL ve Iyi Tarim Uygulamalari Bütçesi ise 147 bin 240 TL‘dir. Projenin iyi tarim uygulamalari ile ilgili bütçesinin tamami Bakanlik katkisi ile gerçeklestirilmektedir”

Il Genel Meclisi Baskani Hasan Soygüzel de yaptigi konusmada Il Müdürlügü ile birlikte uzun yillardir bu tür projeleri yürüttüklerini ifade ederek bu güne kadar çok olumlu neticeler aldiklarini ifade etti.

Soygüzel Yalova’nin tarim alanlarinin çok küçük oldugunu ve bu topraklari bos birakmamak için çaba gösterdiklerini de konusmasina ekledi.

Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüs ise Yalova’nin yüzölçümünün küçük olmasina ragmen tarimsal üretimde çok ciddi markalara sahip oldugunu söyledi.

Büyükgümüs, bu markalari gelistirmek, küresel markalarla bir araya getirmek gibi bir sorumluluklari oldugunu dile getirdi. Aronyaya ve kiviye alinan cografi isaretin ürünleri ileriye tasiyacak pozitif sonuçlar dogurdugunu anlatan Büyükgümüs, Yalova Kivircigini yerli bir irk olarak tescil ettirmelerinin çok ciddi bir basari oldugunu ifade etti.

Konusmalarin ardindan ‘Örtüaltinda Hiyar Üretimini Artirma ve Iyi Tarim Uygulamalari Projesi’ çerçevesinde 125 çiftçiye 92 bin 350 adet Hiyar fidesi, ‘Örtüaltinda Biber Üretimini Artirma ve Iyi Tarim Uygulamalari Projesi ‘çerçevesinde de 21 çiftçiye 160 bin adet biber fidesi dagitilarak çiftçilerle birlikte toplu fotograf çekimi yapildi.
Kaynak: İHA