Bahar Alerjisi Ve Deri Hastaliklarina Dikkat

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Fatma Elif Yildirim, ilkbaharda havalarin isinmasiyla bazi alerjik deri hastaliklarinin görülme sikliginin arttigini söyledi.

Bahar Alerjisi Ve Deri Hastaliklarina Dikkat
Cildin de vücut gibi degisen hava sartlarindan etkilendigine dikkat çeken Doç. Dr. Yildirim, havalarin isinmaya basladigi ve günesin kendini gösterdigi ilkbahar mevsiminde, dermatolojik bazi hastaliklarin artisina vurgu yapti.

Bahar mevsimiyle birlikte birtakim alerjik hastaliklarin da arttigina deginen Doç. Dr. Yildirim, “Alerji, dis ortamdaki maddelere ve uyaranlara karsi, muaf hücrelerimizin göstermis oldugu asiri duyarlilik ya da tahammülsüzlüktür” dedi.

Alerjide genetik yatkinlik önemli

Alerjik reaksiyonlarin genellikle alerjiye genetik yatkinligi olan kisilerde daha sik görüldügünü hatirlatan Doç. Dr. Yildirim, söyle devam etti:

“Alerji yatkinligi olarak tanimlanan ‘Atopi’ bebeklik döneminde bile deride kizariklik ve kasintilarla kendini gösterir. Alerji vücutta farkli mekanizmalarla ortaya çikabilir. Genellikle deri, solunum yollari, dolasim ve sindirim sistemi etkilenir.

Alerjenlere karsi bagisiklik sisteminin verdigi tepkimeyle salgilanan histamine bagli burun akintisi, hapsirik, öksürük, bas agrisi, burun tikanikligi yaninda ürtiker gibi deri lezyonlari meydana gelir.

Toplumda genel olarak bilinenin aksine, alerjik reaksiyon hemen gerçeklesmeyebilir. Alerji, alerjen maddenin gücüne ve maruziyet sikligina bagli olarak, ilk temastan sonra olabildigi gibi, tekrarlayan temaslar sonrasinda da gelisebilir.”

Bahar ve alerjik hastaliklar

Bahar alerjilerinin genellikle bahar aylarinda ortaya çikan polenlere karsi gelistigini belirten Doç. Dr. Yildirim, su bilgileri paylasti:

“Özellikle bahar ayinda polenlerin etrafa saçilmasi, agaçlarin çiçek açmasi ve çimlerin yesermesi ile kurdesen gibi birtakim alerjik hastaliklar da sik görülmektedir. Polenler, en sik agaçlar, çimenler ve yabani otlar tarafindan salgilanir.

Genellikle budama, kesme, temizleme vb. sirasinda, kuruyup dökülen yaprak ve parçaciklarin araciligiyla havaya karismaktadir. Çiçekçilerde, bahçivanlarda, evlerinde bitki besleyen, park ya da agaçlik alanlarda uzun süre zaman geçirenlerde egzamaya benzer lezyonlar görülür. Genellikle el ve yüz gibi günes gören bölgelerde, kasintili ufak kizarik kabarikliklarla karsimiza çikar.”

Kurdesen (ürtikerler) sik görülür

Kurdesen olarak bilinen ürtikerlerin, bahar aylarinda sik görülen deri hastaliklarindan olduguna deginen Doç. Dr. Yildirim, “Yüzde ve göz kapaklarinda sisme, bogazda takilma hissi, nefes darligi, bulanti, kusma ve ishal gibi sikâyetlere de neden olabilir. Vücutta kizarik ve kabarik döküntülerle karakterize olup, alerjenlere tepki olarak salgilanan histamine bagli olarak da gelismektedir” ifadelerini kullandi.

Egzamalar (Atopik Dermatit)

Bahar alerjisi olan kisilerde artis gösteren deri hastaliklarindan birinin de egzama denilen atopik dermatit oldugunu söyleyen Doç. Dr. Yildirim, sunlari kaydetti:

“Egzema, çocukluk çaginda baslayan ve bazen eriskin döneme kadar devam eden kasintili bir deri hastaligidir. Atopik yapili kisilerde zaman zaman tekrarlayan, daha çok kivrim yerlerini tutan egzamalar genellikle kis aylarinda artis göstermekle birlikte özellikle saman nezlesi olanlarda bahar aylarinda da görülebilmektedir.”

Teshisi

Günese bagli alerjilerin, cildin açikta kalan bölümlerinde özellikle eller, kollar ve yüzde kizariklik, kasinti ve kabarmaya neden oldugunu ifade eden Doç. Dr. Yildirim, bu hastaliklarin teshisine yönelik su bilgileri paylasti:

“Bu hastaliklarin teshisinde deri prick test ve yama testlerini uygulariz. Ön kola alerjen maddeler uygulayarak gerçeklestirdigimiz deri prick testinde, verilen reaksiyona göre yanit, pozitif ya da negatif olarak degerlendirilir. Sirta yapistirilan yama testinde ise 48 saat deride kalan alerjenlere karsi olan reaksiyon gözlenir. Bu testlerde hedef alerjeni bularak o maddeye temastan kaçinilmasini saglamaktir.”

Tedavide nelere dikkat edilmeli

Hastaliklarin tedavisinde, hastaligin siddetine bagli olarak tedavi yöntemleri uygulandigini anlatan Doç. Dr. Yildirim, “Bu hastaliklarda kortizonlu kremler, nemlendiriciler, kasinti giderici kremler vb. lokal tedaviler kullanilabilecegi gibi, sistemik tedavileri de kullanilabilir. Sistemik tedaviler arasinda kasinti giderici antihistaminikler veya tedaviye yanitsiz durumlarda kullanilan sistemik steroidler bulunmaktadir” diye konustu.

Tibbi tedavinin günlük hayatta mutlaka uygulamalarla desteklenmesinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Yildirim, bu uygulamalari ise söyle siraladi:

“Eve gelir gelmez dus alarak, kiyafetlerinizi degistirin. Araba kullanirken camlari açmak yerine klima çalistirin. Arabadaki veya evdeki klimaya polen filtresi taktirarak, bunlari belli araliklarla temizletin.

- Rüzgârli havalarda mümkünse disariya çikmayin. Yüzünüze bariyer özelligi olan nemlendirici kremler kullanmaniz, dermatit sikayetlerinizi hafifletir. Banyo yaparken kurutmayan ve nemlendirici özelligi olan yikama jelleri kullanin. Banyo sonrasi deriyi nemlendirmek alerjen temasini azaltacaktir.”
Kaynak: İHA