Milli Tarama Sistemleri Projesi Ankara'da Tanitildi

Milli Tarama Sistemleri (MILTAR) tanitim toplantisinda konusan Ticaret Bakani Mehmet Mus, “MILTAR Projesi, söz konusu X-Ray tarama sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla ülkemizde üretilmesinin teminati olup, bu alanda disa bagimliligin azaltilmasi noktasinda bir dönüm noktasi niteligindedir” dedi.

Milli Tarama Sistemleri Projesi Ankara'da Tanitildi
Ticaret Bakanligi Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü, fiziki müdahalesiz kontrol teknolojileri alaninda dünyadaki son teknolojik gelismeleri yakindan takip etmektedir. X-Ray tarama sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla Türkiye’de üretilmesi çerçevesinde Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü ve Cumhurbaskanligi Savunma Sanayi Baskanligi (SSB) ortak girisimleriyle Milli Tarama Sistemleri Gelistirilmesi Projesi (MILTAR) baslatilmistir. Gelistirilen yerli ve milli X-Ray tarama sistemleri ile kaçakçilik ile mücadele kapasitesi artirilarak gümrüklü yer ve sahalarda yasal ticaret hizlanacak, yasa disi ticaretin önüne geçilmesi amaçlanmaktadir.

“Bakanligimiz, fiziki müdahalesiz kontrol teknolojilerini yakindan takip etti”

Ticaret Bakani Mehmet Mus, fiziki müdahalesiz gümrük kontrol teknolojilerinin kaçakçilikla mücadelede hayati bir islevi oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

“Dünyada sinir güvenligi ve gümrük alanlarinda yaygin olarak kullanilan sistemlerdir. Eskiden esya ve araçlarin günler süren fiziki kontrolleri, X-Ray tarama sistemleri ile yerini çok hizli ve çok etkin gümrük kontrollerine birakmistir. Bu nedenle X-Ray sistemleri, sinir güvenligi ve gümrük alanlarinda ülkelerin vazgeçilmez teknik donanimlari arasinda yerini almistir. Bakanligimiz, fiziki müdahalesiz kontrol teknolojileri alaninda dünyadaki son teknoloji ve gelismeleri daima yakindan takip etmis, ülkemize bu alandaki en gelismis araç-gereç ve teknik donanimlari kazandirmayi vazife bilmistir. Bu çerçevede, son 20 yilda 70 adetten fazla tarama sistemi yurtdisindan temin edilmistir. Yasadisi ticaretin engellenmesinde kullanimi elzem olan bu sistemlerin yurtdisindan temininin, dis ticaret dengesini de olumsuz yönde etkiledigi asikârdir. Iste MILTAR Projesi, söz konusu X-Ray tarama sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla ülkemizde üretilmesinin teminati olup, bu alanda disa bagimliligin azaltilmasi noktasinda bir dönüm noktasi niteligindedir.”

“Üretilen sistemler, yurt disi muadillerine nazaran oldukça ileridedir”

Ilk olarak 2018 yilinda baslatilan Ar-Ge projesi neticesinde prototipi üretilen yari sabit X-Ray tarama sistemini, Izmir Alsancak Limani’nda 2022 yilinda kullanmaya basladiklarini ifade eden Bakan Mus, “Bugün ilk yerli ve milli X-Ray tarama sistemlerinin yari sabit modellerinin seri üretime geçtigini, mobil ve backscatter tarama sistemlerinin de ülkemizde üretiminin basladigini memnuniyetle paylasmak istiyorum. Gururla söylemek isterim ki üretilen sistemler, alinan görüntü kalitesi ve performans testleri bakimindan yurtdisi muadillerine nazaran oldukça ileridedir. Üstelik, ilk yari sabit sistemimizin faaliyete alinmasinin üzerinden çok kisa bir süre geçmesine ragmen önemli yakalamalar yapilmis, yerli ve milli üretim cihazlarimiz yüksek kabiliyetlerini pratikte de ispatlamistir. MILTAR’in seri üretim karariyla, yari sabit sistemimizden 7 adet daha üretilerek ülkemizin önemli gümrük sahalarinda konuslandiriliyor olmasindan da ayrica memnuniyet duydugumu belirtmek isterim” diye konustu.



“Personel, sürücüler, yolcular ve bütün canlilar için saglik problemleri dogurmayacak”

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Türk Savunma Sanayii yeteneklerini hem Türkiye’de hem de dünyada son günlerde siklikla duyuldugunu belirterek, “Sadece son iki haftada Türkiye Cumhuriyeti Gemisi (TCG) Anadolu gemimizin teslim edilmesi, IMC uydumuzun uzaya gönderilmesi gibi gelismeler devam edecek ve önümüzdeki günlerde de yeni müjdelerimizi vermeyi sürdürecegiz. Baskanlik olarak sadece askerlik degil gelistirilen teknolojilerin sivil alandaki birçok ihtiyaca cevap verebilecegini düsünüyoruz. Bu proje kapsaminda ulusal ve uluslararasi standartlarina uygun gümrük sahasindaki personel, sürücüler, yolcular ve bütün canlilar için saglik problemleri dogurmayacak” ifadelerini kullandi.

MILTAR projesi tanitim törenine Ticaret Bakani Mehmet Mus, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir ve çok sayida bürokrat katildi.

Bakan Mehmet Mus ve beraberindeki heyet MILTAR sistemini yakindan inceledi.
Kaynak: İHA