Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz'dan Bayramda Beslenme Tavsiyeleri

Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, Ramazan Bayrami’nda asiri besin ve tatli yeme egiliminden mümkün oldugunca uzak kalinmasi gerektigini belirtti.

Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz'dan Bayramda Beslenme Tavsiyeleri
Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, ramazanda oruçlu geçirilen günlerden sonra bayramda besin ve tatli tüketimi konusunda uyarilarda bulundu. Dr. Yavuzyilmaz, “Ramazan ayinda günlük ögün sayisinin azalmasi ve beslenme düzeninde meydana gelen degisiklikler nedeniyle, bayramda vatandaslarimiz ögün sayisinin artmasindan dolayi bazi sindirim sistemi rahatsizliklari ile karsilasabilirler” dedi.

Geleneksel olarak bayramda ikram edilen seker, çikolata ve hamur isleri gibi gidalar kan sekerini hizla yükselten, enerji içerigi yüksek gidalar oldugunun bilgisini veren Dr. Yavuzyilmaz, “Bu gidalari bayramda birdenbire sik tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan sekerinin hizli yükselmesine neden olarak, çesitli rahatsizliklara yol açabilir. Bu nedenle vatandaslarimizin bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, asiriya kaçmamalari, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamalari gerekmektedir” seklinde konustu.

Bayram süresince çevrenin israrci tutumlarina asiri yeme egiliminden mümkün oldugunca uzak kalinmasi gerektigini belirten Dr. Yavuzyilmaz, “Özellikle bayramda tatli tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, serbetli tatlilar yerine sütlü tatlilar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. Ikramda bulunurken ise hamur isi tatlilar yerine sütlü tatlilar, taze veya kuru meyveler; serbetler yerine taze sikilmis meyve suyu, az sekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalidir” ifadelerini kullandi.

Bayram ve sonrasindaki günler için beslenme önerilerinde de bulunan Dr. Yavuzyilmaz sözlerini su sekilde sürdürdü;

“Ramazan ayi boyunca su ve sivi tüketimin azalmasindan dolayi vücutta olusabilen sivi kaybinin yerine konmasi için günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir. Ayni sekilde Ramazan boyunca gece kalkip sahur yemegi yemek, ramazandan sonra gece yeme aliskanligi seklinde sürdürülmemelidir. Diyabet, kalp-damar hastaliklari, yüksek tansiyon gibi kronik hastaligi olanlarin uyguladiklari diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler. Bunun yani sira Ramazan ayi boyunca enerji harcamamak için azaltilan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasiyla birlikte arttirilmasi oldukça önemlidir”
Kaynak: İHA