Depremde Yan Yatan Bina Müze Yapilacak

Kahramanmaras depremlerinin vurdugu Malatya’da Yesilyurt Belediyesi, ilçede yikilan ilçe milli egitim müdürlügü binasinin ‘Deprem müzesi’ olarak koruma altina alinmasi için girisimde bulundu.

Depremde Yan Yatan Bina Müze Yapilacak
6 Subat’ta yasanan Kahramanmaras depremlerinde büyük yikima ugrayan Malatya’da, yasanan felaketi gelecek nesillere en iyi sekilde anlatmak ve deprem konusunda farkindalik olusturmak için Yesilyurt Belediyesi girisimde bulundu. Yapilarin yüzde 70’inden fazlasinin hasar gördügü ilçede depremde yan yatan 2 katli Yesilyurt Ilçe Milli Egitim Müdürlügü binasinin koruma altina alinarak bir deprem müzesine dönüstürülmesi için çalismalara baslayan Yesilyurt Belediyesinin basvurusu sonrasi gerekli izinler çikarsa, gelecek nesiller asrin felaketinin siddetini en iyi sekilde görebilecek.

Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, 132 binin üzerinde bagimsiz bölümün ciddi sekilde etkilendigi Malatya’da, Yesilyurt ilçesinde de yikimin büyük oldugunu söyledi.

Tarihi ve kültürel bir ilçe olan Yesilyurt’ta deprem nedeniyle birçok tescilli eserinde büyük hasar aldigini kaydeden Çinar, “Yesilyurt’ta müzelerimiz ve kültürel varliklarimiz çok büyük sekilde etkilendi. Burasini müzeler bölgesi ilan etmistik, haliyle bizi de derinden etkiledi bu durum. Kültür gitti, tarih gitti, gelenekler gitti, binalar gitti en önemlisi de canlar gitti. Ama biz yine de umudumuzu yitirmedik. Sehrimizin tekrardan ayaga kaldirmak için bir bütün halinde tekrardan güzel sekilde sehri eski güzel günlerine döndürmek için kollari sivadik” dedi.

Bu kapsamda depremden hasar gören kamu binalarindan biri olan Yesilyurt Ilçe Milli Egitim Müdürlügü’nün bir deprem müzesi olarak kalmasi adina gerekli girisimlerde bulunduklarini belirten Baskan Çinar, “Burayi koruma altina alarak gelecek nesillere aktaralim, hem depremi unutturmayalim hem de gelecek nesillere buradaki depremin yikici etkisini birebir gösterelim” seklinde konustu.

Yikilan binanin konum olarak da iyi bir yerde oldugunu ve girisine karsilama merkezi ve deprem simülatörü gibi alanlarinda yapilabilecegini ifade eden Çinar, “Yine depremde hayatini kaybedenlerin esyalari ve isimlerinin sergilendigi bir alan da düsünüyoruz. Buranin koruma altina alinmasi ile disaridan sehrimize gelen veya burada yasayan vatandaslarimiz depremin boyutunu burada en iyi sekilde görebilecektir. Kültür Bakanligi ve Kalkinma Ajansi’na basvurumuzu yaptik, Valimizin de destegi ile buranin koruma altina alinarak diger müzeler ile birlikte de sehrimizi tekrardan ayaga kaldiracagiz. Sehrimizin eski canliligina gelmesi için tekrardan elimizden gelen gayreti gösterecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA