Beysehir Gölü'nü Besleyen Adaköy Göleti Ve Baraj Göleti Ilkbahar Yagislariyla Can Buldu

Konya’nin Beysehir ilçesinde, sonbaharda kuruyan ayni zamanda Beysehir Gölü’nü besleyen en önemli su kaynaklarindan birisi olan Adaköy Pinari ve Baraj Göleti ilkbahar yagislariyla can buldu.

Beysehir Gölü'nü Besleyen Adaköy Göleti Ve Baraj Göleti Ilkbahar Yagislariyla Can Buldu
Beysehir’e bagli Adaköy Mahallesi girisinde yer alan ve bu yil sonbahar döneminde oldugu gibi geçtigimiz yil da tamamen kuruyan, bir zamanlar tarihi su degirmeninin çarklarini döndüren Adaköy Pinari ve Baraj Göleti’ne özellikle Mart ve Nisan ayinda yagan kar ve yagmur yagislari can suyu oldu. Yeniden sularla dolan pinardaki yapay selalelerden tekrar su akmaya baslamasi da renkli görüntüler olusturdu. Beysehir’in seyrine doyum olmayan dogal güzellikleri arasinda yer aldigi için yilin her mevsiminde çok sayida ziyaretçi çeken mekanlardan birisi olan düsey çarkli su degirmeninin de bulundugu ayni zamanda Beysehir Gölü’nü besleyen en önemli su kaynaklarindan birisi olan pinar ve baraj göleti, geride kalan sonbahar döneminde de yeteriz yagislar sebebiyle tamamen kuruyarak çevre sakinlerini ve ziyaretçilerini üzdü.

Beysehir Kültür, Turizm ve Doga Dernegi Baskani Mustafa Büyükkafali, geride kalan yaz ve sonbahar döneminin ardindan tamamen kuruyan pinar ve göletin bu yil kis mevsiminde de yetersiz yagislar sebebiyle suyla dolmadigini belirterek, “Bu sene kis mevsiminde yagislar az oldu. Buna ragmen Mart ve Nisan ayindaki son yagislarla birlikte beklenenin altinda da olsa yüzümüz güldü. Gölet ve pinar suyla dolarken selalelerinden yeniden sular akmaya basladi.

Bu mekan, bizim yillardir çok fazla etkinlik düzenledigimiz dogal güzellikler arasinda yer aliyor. O yüzden sik sik ziyaret ediyoruz ama son 2 yildir burasinin kuruduguna ilk kez sahitlik ettik. Ve bu bizleri çok üzdü. Ama, sonbahar yagislariyla birlikte toprak doyunca pinar da patladi ve su anda su akisi iyi durumda” diye konustu.



"Buranin pinari her dönemde akan bir dereydi"

Adaköy Pinari ve Baraj Göleti’nin ayni zamanda Beysehir Gölü’nü besleyen en önemli su kaynaklarindan birisi oldugunu vurgulayan Büyükkafali, “Beysehir Gölü’ne, önünde baraj olmayan tek su kaynagi olarak burasini olarak görüyorum. Buranin pinari her dönemde akan bir dereydi. Iki yildir kuruyor ama ilkbahar döneminde çok fazla olmasa da yeniden akmaya basliyor. Insallah bu su akisi yaz boyunca da devam eder. Çünkü, burasi endemik baliklarin da bulundugu önemli bir su kaynagi. Çogu görmedigimiz balik türleri burada yasam sürüyor. Burada eski bir degirmen bulunmasi burayi daha da ilgi çekici kiliyor. Ayrica yapay selaleler görsel açidan sularla bulustugunda ortaya çok güzel manzaralar çikariyor. Burasini adeta bir çekim merkezi haline getiriyor. Insanlar buraya fotograf çekmek için, stres atmak, dinlenmek için geliyorlar. Pinar ve baraj göletinin hemen yani basinda bulunan Leylekler Tepesi de burasini daha da cazip bir hale getiriyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA