Deprem Bölgesinde Yeniden Insada Yerli Ürün

Asrin felaketi niteligindeki Kahramanmaras merkezli depremlerin yaralari sarilmaya devam ediyor. Bölgedeki; sanayi kuruluslarinin yeniden faaliyetlerine baslamasi, sehirlerin alt yapi ve üst yapi çalismalari tüm hiziyla sürüyor. Afet bölgesinde deprem sonrasi dogal gaz arzinin saglanmasi için hizlica çalismalar baslatildi.

Deprem Bölgesinde Yeniden Insada Yerli Ürün
6 Subat’ta Kahramanmaras merkezli pes pese gerçeklesen depremlerle tarihinin en büyük dogal afetlerinden birini yasayan Türkiye, 11 ili etkileyen felakette yasanan acilarla tek yürek oldu. "Asrin felaketi" olarak nitelendirilen depremler sonrasi hem üstyapi hem de altyapida büyük hasarlarin olusmasiyla depremin ilk anindan itibaren sorunlari gidermek için çalismalar baslatildi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in talimatiyla dogal gaz dagitim sirketleri harekete geçti. Bu kapsamda BOTAS ve TEIAS’in yaninda elektrik ve dogal gaz dagitim sirketleri de sahada çalismalarina start verdi. Hasarsiz ve az hasarli binalarda vatandaslara dogal gaz arzi saglamak için çalismalara dernekler ve STK’lar da destek verdi.

Deprem gerçeginin Türkiye’nin öncelikli konularindan biri olmasi gerektigini dile getiren armatürcüler de, yeniden imar sürecinde düzensiz ithalatin önüne geçilmesi gerektigine dikkat çekerek, "TSE akreditasyonu olmayan, kontrolsüz ve standart disi ürünler tercih edilmemeli, denetimlerin daha özenli ve düzenli olarak yapilmasi, standartlari tasiyan malzemeler ve üretimler kullanilmali” degerlendirmesinde bulundu.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ekiplerinin yaptigi kontroller sonrasi, hasarsiz ve az hasarli binalarda vatandaslara dogal gaz arzini saglamak için hizla baslayan çalismalara, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi öncülügünde Türkiye Dogal Gaz Dagiticilari Birligi teknik merkezi koordinasyonunda harekete geçen ekipler, Türkiye’nin birçok noktasindan destege geldi. Ilk 24 saat içinde Türkiye’nin çesitli yerlerinden teknik servis personelleriyle bölgede çalismaya basladiklarini aktaran Genel Müdür Mustafa Ali Akman, "10 gün içinde 10 yilda Elbistan’a takilmis tüm cihazlari yeniden kontrol ederek güvenli bir biçimde kullanima hazir hale getirdik. 10 günde 10 yillik isi basardik. Diger tüm servislerle ayni anda irtibata geçerek 24 saat içinde gerekli tüm ekipman ve yedek parçayi bölgeye sevk ettik" dedi.

Deprem gerçeginin Türkiye’nin öncelikli konularindan biri olmasi gerektigini dile getiren Armatür Dernegi Baskani Gökhan Turhan, “Binlerce hayata mal olan, 85 milyonu etkileyen deprem felaketi tüm dünyanin hissettigi aci oldu. Dünyanin hemen hemen her bölgesinden gelen arama-kurtarma ekipleri, destek ve yardimlarla birlikte Türkiye, felaketin yaralarini sarmaya devam ediyor. Depremin sebep oldugu yikimin etkisi oldukça fazla. Bu süreci hep birlikte atlatacagiz. Ancak yeniden bu acilari yasamamak adina adimlarimizi dogru atmamiz gerekiyor. Türkiye bu süreçte “güçlü yapi, saglam sehir” fikriyle yeniden insa sürecine girmesi gerekir. Kamu ve özel sektörün birlikte çalismasi gerekiyor. Jeoloji mühendisliginden baslayarak, müteahhitlik, malzeme üreticisi, yapi izinleri ve denetimleri dikkatle yapilmali. Bu süreçte ekonomik ürünleri degil, saglam malzemeleri seçmeliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA