Altinbesik Magarasi 3 Ayda 35 Bin Ziyaretçi Agirladi

Antalya’da iki yildir yilin 12 ayina kapilarini açan Altinbesik Magarasi’ni bu yilin ilk 3 ayinda 35 bin kisi ziyaret etti. Yeralti gölü üzerinde masmavi turkuaz renkteki sularinda bot ile gezilebilen magara yerli ve yabanci turistlerin akinina ugradi. Sodali suyu dolayisiyla turkuaz renginde olan göl, magaranin içine süzülen isiklarla ziyaretçilerine görsel sölen sunuyor.

Altinbesik Magarasi 3 Ayda 35 Bin Ziyaretçi Agirladi
Antalya’nin Ibradi ilçesi Ürünlü Mahallesi sinirlari içerisinde bulunan magara artik yilin dört mevsiminde açik tutuluyor. Sadece yagisli havalarda olabilecek tehlikelere karsi zaman zaman kapatilan magarayi üç ay içerisinde 35 bin kisi ziyaret etti. Günde ortalama 350 kisinin agirlandigi ve gezi botlari ile magaranin güzelliklerini kesfe çikan yerli ve yabanci ziyaretçiler, Antalya’nin bu cennet kösesine hayran kaldi.

Magaranin isletmesini yürüten Ibradi Belediyesi personeli ve Altinbesik Magarasi isletme sorumlusu Hasan Yaman, Altinbesik Magarasinin Antalya’nin Ibradi Ilçesi Ürünlü Mahallesi yakinlarinda bulundugunu ve Dünyanin üçüncü, Türkiye’nin en büyük yeralti gölü magarasi oldugunu söyledi.

Sodali suyu dolayisiyla turkuaz renginde olan gölün magaranin içine süzülen isiklarla ziyaretçilerine görsel sölen sundugunu söyledi.

Bot turu yapilabilen dünyada üçüncü, Türkiye’de ise tek magara olduguna dikkat çeken Yaman, “Botlar ile turlarimiz oluyor. 200-250 metre botlarla içeriye giriyoruz. Normalde magaranin uzunlugu 65 kilometrelik bir uzunluga sahiptir. 3 katli oldugu için diger bölümlere profesyonel ekipler tarafindan girilmektedir” dedi.

Yaman, magaranin özellikle yabanci ziyaretçiler tarafindan her geçen gün büyük ilgi gördügüne dikkat çekti. Yaman, "Gelen misafirleri 200 metre bot turu yaptiriyoruz. Magaranin açik oldugu dönemde yaklasik 10 aylik bir süreçte 100 bin ziyaretçi trendini yakaladik. Bu da ilk kez rekor oldu. Dünyanin dört bir tarafindan ziyaretçi agirladik. Önümüzdeki yillarda ise bu sayiyi katlayarak ilerleyecegiz” dedi.



“Magara 2 yildir yilin 12 ayi açik kaliyor”

Magaranin yilin 12 ayi açik kalacagini belirten Yaman, “Magara önceki yillarda yilin belli bir ayina kadar hizmet veriyordu. Magaranin isletmesi 2 yildir Ibradi Belediyesindedir. Magaranin isletmeciligi daha önce büyüksehir belediyesinde bulunuyordu. O dönemlerde magara kis sezonunda tamamen kapaniyordu. Magaranin isletmeciligi belediyemize geçtikten sonra belediye baskanimizin istegi ile artik 12 ay ziyaretçi kabul ediyoruz. Belediye Baskanimizin talimatlari ile 2 yildir magaramizi sürekli ziyaretçilere açik tutuyoruz. Bu kis ikinci kis sezonumuzdu. Geçen yil kis sezonu ziyaretçi sayimiz daha azdi. Çünkü herkes sezonluk olarak biliyorlardi. Geçen yil magaramizi açik tutmamizin bu yil faydasini gördük. Artik herkes magaranin 12 ay açik oldugunu biliyor ve bu kis da iyi bir sezon geçirdik. Yilin ilk üç ayinda ise 35 bin ziyaretçimiz magarayi ziyaret etti. 20 bin yabanci 15 bin civarinda da yerli turistlerimiz magarayi gezdi” diye konustu.



“En fazla yabancilar ziyaret etti”

Pandemiden çikip turizmin toparlanmasi ile birlikte yabanci turist sayisinda büyük artis oldugunu dikkat çeken Yaman, “Bu yil ziyaretçi sayimizda büyük bir artis oldu. Kis ayinda en fazla Almanlar, ikinci olarak da Rus turistlerin akini oldu. Belediye olarak 12 ay yapmamizin faydalarini gördük” dedi.



“Magaranin su seviyesi yükseldi”

Altinbesik Magarasinin yaz aylarinda su seviyesinde azalma oldugunu söyleyen Yaman, “Magaramiz yagislar ile birlikte yeralti sularinin yükselmesi ile magaranin da su seviyesinde yükselme oluyor. Su anda kis mevsiminde yagan yagmurlar ile su seviyemizde 5 metre yükselme oldu. Magaranin su seviyesi yükselmesi ile su magaranin disindan akarak baska bir güzellik sunuyor. Su anda su seviyesi olarak en güzel anlarini yasiyoruz. Magaramiz her mevsim baska bir güzel. Botlarla magaranin son noktasina kadar ziyaretçilerimizi gezdirebiliyoruz” seklinde konustu.



“Altinbesik Magarasi”

Altinbesik Magarasi, Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ile Ibradi Belediyesi arasinda yapila protokolle 5+5 yil olarak Ibradi Belediyesi tarafindan isletiliyor. Magara, milyonlarca yillik sürecin izlerini tasiyor. Ibradi ilçesine 13,5, Ürünlü köyüne 4 kilometre uzakliktaki 5 bin 500 metre uzunlugundaki Altinbesik Magarasi, adini üst kisminda yer alan Altinbesik Tepesi’nden aliyor. Denizden 450 metre yükseklikte olan magara, 1966 yilinda Türkiye Speleoloji Dernegi kurucusu ve Fahri Baskani Dr. Temuçin Aygen tarafindan bulundu ve 1994 yilinda milli park ilan edildi. Içindeki sarkit ve dikitlerle görülmeye deger manzaralar sunan Altinbesik Magarasi, beyaz renkli traverten ve içindeki gölet olusumlariyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Su derinliginin bazi yerlerde 40 metreyi buldugu magaraya gelen turistler, etkileyici doga olusumunu kiraladiklari botlarla görme imkani yakaliyor.
Kaynak: İHA