Sudan'da AB Büyükelçisine Saldiri

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, AB’nin Sudan Büyükelçisi Aidan O’Hara’nin evinde saldiriya ugradigini duyurdu.

Sudan'da AB Büyükelçisine Saldiri
Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasindaki çatismalar devam ederken, Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, AB’nin Sudan Büyükelçisi Aidan O’Hara’nin evinde saldiriya ugradigini duyurdu. Borrell sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, “Birkaç saat önce Sudan’daki AB Büyükelçisi kendi ikametgahinda saldiriya ugradi. Bu, Viyana Sözlesmesi’nin agir bir ihlalidir. Diplomatik tesislerin ve personelin güvenligi, Sudan makamlarinin birincil sorumlulugu ve uluslararasi hukuk uyarinca bir yükümlülüktür” ifadelerini kullandi.

O’Hara’nin saglik durumu hakkinda henüz açiklama yapilmadi.

Birlesmis Milletler (BM) Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes yaptigi açiklamada, devam eden çatismalarda 180’den fazla kisinin hayatini kaybettigini, bin 800’den fazla kisinin de yaralandigini aktarmisti. Devam eden çatismalara deginen Perthes, "Bu çok degisken bir durum, bu nedenle dengenin nereye kaydigini söylemek çok zor” demisti.
Kaynak: İHA