Tazminat Hakkini Istedi, Isveren Evine Haciz Gönderdi
Kayseri’de çalistigi is yerinden ayrildiktan sonra tazminatini almak için isvereni mahkemeye veren sahis, isverenin kendisine ‘maas bordrosu’ ve ‘izin kagidi’ olarak attirdigi imzalarin kötüye kullanilmasi sonucu icralik oldugunu iddia etti. Isverenin erkek kardesi de, kendisine imzalatilan evrakla 1.5 milyon TL’lik icra dosyasi açildigini söyledi.

Tazminatindan vazgeçmeyen Yildiz, evine gelen haciz üzerine isverenin kendisine imzalattigi evraklarda sahtecilik yaptigi iddiasi ile adliyenin yolunu tuttu. Ayrica isverenin daha önce ortagi olan erkek kardesi B.G. de kendisine ve baska çalisanlara da ayni sekilde imza attirarak 1.5 milyon TL icra dosyasi açildigini öne sürdü. Magdurlar, mahkemeden inceleme talep ederek magduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
Is verenin elemanlarina cebir ve tehdit altinda bir odada kagitlara zorla imza attirdigini söyleyen Avukat Gizem Gül Uzun, “Müvekkil bir limited sirketinde çalisiyor ve daha sonra fazla mesai ücretleri ve maasi zamaninda ödenmeyince isten ayrilmaya karar veriyor. Ardindan isverene ihtarname göndererek yasal hakki olan tazminatini istiyor. Ancak isveren ödeme yapmamakta israr ediyor ve bunun üzerine müvekkil isçilik alacagi davasi açiyor. Dava açildigini duyan isveren de müvekkili tehdit etmeye basliyor. ’Senin çolugun çocugun var’, ’Evini biliyorum’, ’Senedin var elimde, icraya koyarim’, ’Sana öyle seyler yasatirim ki huzurun kalmaz, evde her gün beni anarsin’ diyor. Ancak müvekkil de hakli olarak isçilik alacaklarindan vazgeçmiyor ve isvereni, isçilik alacagi dosyasini icraya veriyor. Daha sonra da hakkinda icra takibi baslatildigini ögrenen isveren, daha önce hiç gündeme gelmemis olmasina ragmen müvekkilin senedini icraya koyuyor. Halbuki böyle bir senet söz konusu bile degil. Isveren kötü niyetli sekilde isçileri tek tek bir odaya aliyor. O odada yaninda korumalar da oluyor ve isçiler neye imza attiklarini dahi bilmiyorlar. Cebir ve tehdit altinda isçilerden imza aliniyor ve isçilere de imza bahanesi olarak, “Bunlari muhasebeciye verecegiz”, “Yillik izin kagidi” ve “Maas bordrosu” oldugu söyleniyor. Isçilerden kandirilarak imza aliniyor ve daha sonrasinda isçiler bos bir kagida adini, soyadini ve imzasini verince de daha sonrasinda istenildigi gibi dolduruluyor ve senet icraya koyuluyor. Biz isveren hakkinda açiga atilan imzanin kötüye kullanilmasindan suç duyurusunda bulunduk. Yine menfi tespit davamizi da açacagiz. Ancak isverenin kötü niyeti öyle bir hale gelmis ki kendi öz kardesine bile ayni olayi yasatmis. Kendi öz kardesinin de yine savcilik dosyasinda ifadesi bulunuyor. Biz bu davanin pesini kesinlikle birakmayacagiz zira müvekkilim evli ve 3 çocuk sahibi. Zaten asgari ücrete yakin bir maas alan bir isçiden bahsediyoruz. Kimse de hakki olmayan sekilde bu parayi almamali” dedi.
Özgür Yildiz da isverenin mahkemede kendisine 20 bin euro vererek ortak is yeri açacaklarini söyledigini fakat böyle bir paranin ne hesabina girdigini ne de herhangi bir sekilde bozdurulmadigini söyleyerek, “Ben 2011-2019 yillari arasinda Kayseri’de bir unlu mamuller firmasinda çalistim. 2019 yilinda anlasamadik ve ayrildim is yerinden ve ben tazminat alacagimi istedim. Bana hak ettigimi vermediler ve ben de tazminat davasi açtim ve kazandim. Bana hiçbir sekilde ödeme yapmadilar. 2022 yilinin mart ayinda evime bir icra kagidi geldi. Bunlar benim bosa attigim imzanin üstüne 20 bin euro yazarak evime icra gönderdiler. Su an çok magdur durumdayim. Bunu da benim haberim olmadan evraklar arasinda bana imzalatmislar. Önümüze birden fazla evrak sunuyorlardi maas bordrosu vesaire diyerek. Zorla attirdilar, biz de issiz kalmamak için atmak zorunda kaldik. Evime haciz geldi, maasima da icra geldi 4’te 1’i kesiliyor maasimin. Çok magdur durumdayim. 3 tane çocugum var. Yetkililerden bu konuda yardim istiyorum. Evime de geldiler, “Davani geri çek, elimizde senedin var” diyerek tehdit ettiler beni. Bunlar 20 bin euroyu bana ortak is yeri açacagimiz için verdiklerini söylemis. Ortada açilmis bir is yeri de yok. Ben bu eurolari ne yapmisim, bozdurmus muyum, hesabima mi atmisim, bunlar da arastirilsin. Ben her seyin açiga çikmasini istiyorum. Senette benim ismim dahi silinmis, eski oldugu çok belli. Alt taraflar silinmis ve üst taraftaki yazilarin hepsi yeni. Bunun da bilirkisi tarafindan arastirilarak tarihlerin açiga çikarilmasini istiyorum” ifadelerini kullandi.
Erkek kardesi tarafindan açiga attirilan imza ile icralik oldugunu söyleyenB.G. ise, “Ben sirketin ortagiydim. Kardesim senet düzenlemis ama ben sirketin ortagi oldugum için muhasebecimiz at deyince ben de imzayi attim. O da 1,5 milyon TL olarak doldurmus üstünü. Sonradan bana haciz geldi. Aynisini elemanlarimiza da yapmis. Magduruz ve ben de magduriyetimin giderilmesini istiyorum” dedi.
