Doç. Dr. Dayi, Iran'da Bilim Ve Kültür Nisanina Layik Görüldü

Tebriz Üniversitesinin himayelerinde takdim edilen ve Iran’in en saygin bilim ödülleri arasinda yer alan VII. Sehriyar Bilim ve Kültür Nisani, "Ilhanlilar Zamaninda Tasavvuf" adli eseriyle Bayburt Üniversitesini temsil eden Doç. Dr. Özkan Dayi’ya takdim edildi.

Doç. Dr. Dayi, Iran'da Bilim Ve Kültür Nisanina Layik Görüldü
Tebriz Üniversitesinin Türk ve Iran kültürüne katki sunan uluslararasi saygin eserlere ve yazarlara takdim ettigi geleneksel Sehriyar Bilim ve Kültür Nisaninin bu yilki sahipleri arasinda yer alan Doç. Dr. Dayi, Iran Mogollarindaki Hangâhlar ve Sûfileri inceledigi eseriyle kültürlerarasi iletisime büyük bir katki sundu. Ödül töreninde eserinden övgüyle söz edilen Doç. Dr. Dayi’ya, iki kültürün müsterek tarihine yaptigi katkidan dolayi üniversite komitesinin özel tesekkürleri iletildi.

Ödül töreninde yaptigi konusmasina Tebriz Üniversitesine sükranlarini sunarak baslayan Doç. Dr. Dayi, "Bölgenin kadim kültürlerinin tarihi, binlerce yildir yasadiklari kenetlenme, özdeslesme ve etkilesim nedeniyle ortak degerler içerir. Türkçe ve Farsça, iki kültürün ortak paydasinda bulunan degerlerin ve motiflerin aktarilmasinda üstlendikleri görev itibariyle ayni zamanda müsterek bir bellektir. Her iki kadim dil de binlerce yillik yasanmisligin birikimi olarak bizlere yasam hakkinda kültürel bilgeligi ögretirler. Bu bilgeligin bir tezahürü olan bu Nisana layik görülmek büyük bir ayricaliktir. Temsilcisi oldugum Bayburt Üniversitesi adina tesekkür ederim." dedi.

Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Rafet Metin’in ile birlikte makaminda kabul ettigi Doç. Dr. Dayi’ya VII. Sehriyar Bilim ve Kültür Nisani tebriklerini iletti. Bu Nisanin iki ülkenin müsterek tarihine damga vuran birlestirici basarilar arasinda yer alacagini vurgulayan Rektör Türkmen, "Türkiye ve Iran’in diplomatik iliskilerin ötesinde tarihe dayanan ortak köklerle sürdürdügü iliskileri vardir. Bu önemli iliskilerin gelismesine katki sunan Özkan hocamiza ve dekanimiza yürekten tesekkür ederim." ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA