Bu Caddelerde Esnaflik Yapan Vatandaslar Tedirgin

Eskisehir’in yüksek katli ve eski binalardan olusan 2 islek caddesinde bulunan esnaflar depremden sonra endiselenmeye basladi.

Bu Caddelerde Esnaflik Yapan Vatandaslar Tedirgin
Kahramanmaras merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki 11 ilde büyük yikima yol açan depremlerden sonra Eskisehirli vatandaslarin gündemi deprem oldu. Bazi bölgelerde oturan vatandaslar mahallelerindeki binalarin saglam oldugunu öne sürerken bazilari da binalarinin eski ve yüksek katli olmasindan kaygilandigini vurguladi. Odunpazari Ilçesi Istiklal Mahallesi Atatürk Caddesi ve Visnelik Mahallesi Ögretmenler Bulvari’nda bulunan isletme sahipleri bölgedeki eski ve yüksek katli binalar sebebiyle endiseli olduklarini kaydetti.

Yaklasik 50 yillik oldugu tahmin edilen ve geneli 7 katli olan binalarin büyük bir depreme dayanamayacagini düsünen esnaflar, yasanabilecek can ve mal kayiplarindan ötürü endiseli oldugunu dile getirdi. Bölgedeki esnaflar kentteki eski binalarin bir an önce kontrol edilmesini ve gerekli tedbirlerin alinmasini istiyor.

“Bence 50 yas üstündeki binalarin yüzde 90’i Kahramanmaras’taki gibi bir depreme dayanamaz”

Eskisehir Odunpazari Ilçesi Istiklal Mahallesi Atatürk Caddesi’nde erkek kuaförlügü yapan Serkan Demir, Kahramanmaras’ta yasanan deprem felaketinden sonra endiselerinin büyük oranda arttigini söyledi.

Eskisehir’de bir deprem olmasi halinde eski binalarin felakete yol açabilecegini ifade eden Demir, “Hepimizin endisesi var, ülkemizin neredeyse 11 sehrinin birden büyük yikima ugradigi bir deprem yasadik. Resmi rakamlara göre 45 bin civarinda ölü sayisi açiklaniyor ama ben 100 binin üzerinde bir kayip oldugunu düsünüyorum, bu bizim endisemizi çok daha fazlalastiriyor. Bu cadde çok eski olan bir cadde, buradaki bütün binalar 50 yasinin üzerinde. Bir deprem olursa belki burada da felaket olabilir, hepimizin endisesi var. Ben burada kiraciyim ama can ve mal kaybi konusunda yine endiselerim var. Burasi yikilirsa hayatimin tek sermayesi olan dükkanim elimden gidecek. Geçen gün televizyonda gördüm, kanuna göre kiracilarin ‘bu bina tehlikeli’ diyerek arastirma yaptirma lüksü bile yok. Bunu mal sahiplerinin yapmasi gerekiyor. Buradaki sahipleri binalarin saglam yapilmis oldugunu söylüyor. Eski binalarin daha saglam oldugunu öne sürenler var ama ne kadar saglam onu biz bilemeyiz. Belediyenin ve devletin yetkili kurumlarinin gelip beton örnegi almasi lazim. Bence 50 yas üstündeki binalarin yüzde 90’i Kahramanmaras’taki gibi bir depreme dayanamaz. Bizim müsterilerden duydugumuz kadariyla Eskisehir’in büyük bölümü deprem konusunda endiseli. Tabii bir tek kendileri için degil, tüm Türkiye için endiseliler. Artik insanlar bütün ülke için endiseleniyor, genel anlamda bir panik havasi var” dedi.



“Maddi imkanlar yeterli olursa daha iyi yerlere gidebiliriz, sonuçta üstümüzde 7 kat daha var”

Eskisehir Odunpazari Ilçesi Visnelik Mahallesi Doktorlar Bulvari’nda telefonculuk yapan Selim Yavuz, bölgedeki binalarin kontrol edilmesinin iyi olabilecegini ve korkularini giderebilecegini belirtti.

Maddi imkanlarin yeterli olmasi halinde daha güvenli bir bölgeye gitmek istedigini dile getiren Yavuz, “Esnaf olarak bizim burayla ilgili endiselerimiz var. Bu caddedeki binalar olsun, arka sokaktaki binalar olsun hepsi eski binalar. Bunlar denetendi mi, saglamlastirildi mi veya herhangi bir islem yapildi mi bilmiyoruz. Ancak böyle seyler yapilirsa ve binalar kontrol edilirse bizim için faydali olur, hiç olmazsa korkularimiz gider. Bu yüzden biz yöneticilerimizden apartmanlarimizin denetlenmesini istiyoruz. Bunun belli bir maliyeti var ama biz ona da raziyiz. Önce can, sonra mal. Canimizi korumak için maliyetten kaçinmayiz, insan basina ne kadar düsüyorsa veririz. Bir esnaf olarak müsterilerimin de genel olarak kaygili olduklarini görüyorum. Buraya gelen arkadaslar da ‘bu apartmanlar çok eski, acaba denetim yapiyorlar mi?’ diye soruyorlar. Yani onlarin da kuskulari var. Artik baska bir yere gitmek istiyoruz ama su anda maddi gücümüz yeterli degil. Maddi imkanlar yeterli olursa daha iyi yerlere gidebiliriz, sonuçta üstümüzde 7 kat daha var” seklinde konustu.

Kaynak: İHA