(Özel) Çanakkale'de Kirsaldaki 10 Bin Sokak Hayvani Kisirlastirilacak

Çanakkale Il Genel Meclisi, Türkiye’deki Il Genel Meclisleri arasinda bir ilke imza atarak, Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Çanakkale Sube Müdürlügüyle baslattigi, ‘Çanakkale Ili Kirsal Alanda Yasayan Sokak Hayvanlarini Yerinde Kisirlastirma ve Rehabilitasyonu Projesi’yle kirsaldaki 10 bin sokak hayvani kisirlastirilacak. Hedef ise, Çanakkale il genelinde 576 köydeki sokak hayvanlarini tamamini kisirlastirabilmek.

(Özel) Çanakkale'de Kirsaldaki 10 Bin Sokak Hayvani Kisirlastirilacak


Çanakkale Il Genel Meclisi, Türkiye’deki Il Genel Meclisleri arasinda bir ilke imza atarak, Doga Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Sube Müdürlügüyle birlikte ‘Çanakkale Ili Kirsal Alanda Yasayan Sokak Hayvanlarini Yerinde Kisirlastirma ve Rehabilitasyonu Projesi’ baslatti. Proje çerçevesinde kirsaldaki 10 bin sokak hayvani kisirlastirilacak. Merkez ilçeye bagli 52 köyde sahipsiz sokak hayvanlarinin kisirlastirilmasi, saglik taramasi ve kayit altina alinmasi islemleri 2 sokak hayvanlari mobil kisirlastirma aracinda toplam 4 veteriner, 4 saha çalisani tarafindan gerçeklestiriliyor. Sokak hayvani islemleri bitirilerek iyilesme süreci tamamlandiktan sonra alindiklari yere birakiliyor. Hedef, 576 köydeki sokak hayvanlarinin tamamini kisirlastirabilmek.

Il Genel Meclis Baskani Nejat Önder, Il Genel Meclis Üyeleri AK Partili Tülay Ömercioglu, Sener Akçay ile DKMP Çanakkale Sube Müdürü Ozan Hacialioglu ile birlikte Isiklar Köyünde toplanma alanindaki çalismalari yerinde inceledi.

Sessiz canlar bizim bir yasamimizin parçasi

’Çanakkale Ili Kirsal Alanda Yasayan Sokak Hayvanlarini Yerinde Kisirlastirma ve Rehabilitasyonu Projesi’nin iller bazinda bir ilk oldugunu belirten Il Genel Meclisi Baskani Nejat Önder, “Dolayisiyla bütün illerde de bizi örnek alarak, böyle bir hareket isine girmelerini diliyoruz. Belediyeler elbette ki kit kanaat bu isi yapmaya çalisiyorlar ama Milli Parklarla birlikte yürüttügümüz bu proje örnek alirlar. Biraz daha fazla çabalarlar diye düsünüyoruz. Çünkü sessiz canlar bizim bir yasamimizin parçasi, onlarin da bundan sonraki yasaminda saglikli bir sekilde sürdürebilme adina biz de katki veriyorsak ne mutlu bize diyorum. Bu arada da emegi geçen özellikle basta Sayin Valimiz, Bakanligimiz ve Milli Parklar Sube Müdürümüze, görevli arkadaslar ve veterinerlerimize de tesekkür ediyorum. Burada ayni zamanda Tarim ve Orman Il Müdürlügü, Milli Parklar Sube Müdürlügü ve Özel Idaremizin veterineri de arkadaslara eslik ediyor. Iyi is yaptigimizin inancindayim. Bizim kirsalda Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü ile yaptigimiz projede ilk etapta hedefimiz 10 bin sokak hayvanini kisirlastirmak. Bu proje ayni zamanda kontrolsüz ürüyen bu manipülasyonun da önüne geçecek. Dolayisiyla geriye kalan hayvanlarimizda saglikli bir sekilde yasamlarini devam ettirme sansini yakalayacaklar. Bu yüzden çok önemli bir proje diye düsünüyorum. Insan sagligini tehdit eden bu sokak hayvanlarindan, insanlarimiza geçebilecek olan hastaliklarinda önüne geçmek adina, mobil kisirlastirma aracinda merkez belediye, ilçe belediyelerin ve belde belediyelerin disinda olan kirsaldaki, yol kenarlarindaki, çöplük alanlardaki ve köylerdeki sahipsiz hayvanlari yakalayarak, kisirlastirma islemi yapiliyor. Ayni zamanda yayginlasan kuduzla ilgili kuduz asisi yapilmakta, akabinde kulak küpesi takiliyor, çip islem yapiliyor” dedi.

Hedef, 576 köydeki sokak hayvanlarini kisirlastirabilmek

Doga Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Sube Müdürü Ozan Hacialioglu ise, “Doga Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Sube Müdürlügümüz olarak hazirladigimiz projemizi Çanakkale il Özel idaremiz Genel Sekreterligimizle birlikte olgunlastirdik. Çanakkale Valimiz Sayin Ilhan Aktas’in yüksek destekleri ile beraber de hayata geçirdik. Bu maksatla buradayiz. Projemizin en önemli özelligi kirsal alanda yasayan sokak hayvanlarina yerinde kisirlastirilmasi projesi, bu çalismada köylerden topladigimiz hayvanlarimizi kimliklendirme islemlerini yapiyoruz, mikro çiplerini takiyoruz. Kuduz asilari vuruluyor, iç-dis parazit tedavileri yapildiktan sonra kisirlastirmalari yapilip, kulak küpeleri de takiliyor ve alindiklari sokaklara, caddelere, köylere hayvanlarimizi tekrar geri sagliyoruz. Hedefimiz bu proje çerçevesinde Çanakkale ili içerisindeki ilçelerimize bagli 576 köyümüzdeki sokak hayvanlarini tamamini kisirlastirabilmek” diye konustu.

AK Parti Grup Baskanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Il Özel Idaresi ile Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü Çanakkale Subesi tarafindan Çanakkale’de hayat geçirilen ‘Kirsal Alanda Yasayan Sokak Hayvanlarini Yerinde Kisirlastirma ve Rehabilitasyon Projesi’ hakkinda açiklamalarda bulundu. Belediyelerin mücavir alani disinda uygulanan projenin Türkiye’de bir ilk oldugunu belirten Turan, “Bizler hayvan sevgisine sahip, hayvanlari koruyan bir anlayisa sahibiz. Bununla birlikte sehrimizdeki sahipsiz köpeklerin kontrol altina alinmasi son derece önemli. Il Özel Idaremiz ile Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügümüzün projesiyle sehrimizde, ormanda, köylerde, yol kenarlarinda bulunan sahipsiz köpeklerin 3 mobil araçla, yogun bir sekilde asilari yapiliyor, dis parazitleri temizleniyor, küpeleri takiliyor ve kontrolsüz üremenin önüne geçilmesi adina kisirlastirmalari saglaniyor. Böylelikle hem can dostlarimiz korunuyor hem de bulasici hastalik yayilmasinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Milletvekilimiz Jülide Iskenderoglu’yla birlikte projede emegi geçen Il Genel Meclisi Baskanimiza, Il Özel Idaremize, Il Genel Meclisi Üyelerimize, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü’müze, Çanakkale Sube Müdürlügümüze ve emegi geçen herkese tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA