Türk-Is Açlik Ve Yoksulluk Sinirini Açikladi

Türk-Is, mart ayinda 4 kisilik ailenin açlik sinirinin 9 bin 591 lira, yoksulluk sinirinin ise 31 bin 241 lira oldugunu açikladi.

Türk-Is Açlik Ve Yoksulluk Sinirini Açikladi


Türk-Is’in çalisanlarin geçim kosullarini ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat degisikliginin aile bütçesine yansimalarini belirlemek amaciyla her ay yaptigi "Açlik ve Yoksulluk Siniri Arastirmasi"nin mart 2023 sonuçlari açiklandi. Arastirmaya göre bu ay 4 kisilik bir ailenin saglikli, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmasi gereken gida harcamasi tutarini ifade eden "açlik siniri" 9 bin 591 lira olurken, gida ile giyim, konut, ulasim, egitim, saglik ve benzeri ihtiyaçlar için yapilmasi zorunlu diger harcamalarin toplam tutarina denk gelen "yoksulluk siniri" ise 31 bin 241 lira olarak hesaplandi. Bekar bir çalisanin yasama maliyeti aylik 12 bin 469 lira olarak belirlendi. Ankara’da yasayan 4 kisilik bir ailenin gida için yapmasi gereken asgari harcama tutari bir önceki aya göre yüzde 1,76 artarken, son 12 ay itibariyla artis orani yüzde 94,62 oldu.

Dana etinin fiyati ilk kez 250 lirayi asti

Arastirmaya göre martta peynir ve yogurt fiyatlari gerilerken, süt fiyati artarak ilk kez litresi 25 lirayi asti. Dana eti yüzde 13, kuzu eti yüzde 18, tavuk yüzde 4, yumurta yüzde 16, balik yüzde 8 zamlandi. Dana eti ilk kez ortalama 250 liranin üzerine çikti. Baklagillerden fasulyenin fiyati yüzde 10 gerilerken, yesil ve kirmizi mercimek fiyatlari yüzde 4 yükseldi. Nohudun fiyati sinirli düzeyde artti, yagli tohumlarda fiyat degismedi.

Ankara’da 300 gramlik Ramazan pidesi 9 liradan satiliyor. Pirinç, makarna, un, irmik fiyatlarinda bir önceki aya göre sinirli düzeyde artis yasanirken, bulgurun fiyati hafif düzeyde geriledi. Semt pazarlarinda yesil sogan, kivircik gibi salata yesilliklerinin ve pirasa, lahana gibi yesil yaprakli sebzelerin fiyatlari geriledi.

Narenciye fiyatlarinda genel bir düsüs söz konusu

Patatesin kilogrami 12,5 liradan satilmaya devam ederken, kabak, sivribiber, domates, salatalik fiyatlari düstü, balkabagi ise zamlandi. Kis meyvelerinden portakal, mandalina ve greyfurtun fiyatlari geriledi, ayva ve nar fiyatlari artti. Ayçiçek yagi ve tereyagi sinirli düzeyde zamlanirken, margarin ve zeytinyaginin fiyatlari az da olsa düstü. Ihlamur yüzde 13, yesil zeytin yüzde 7, pekmez yüzde 9 zamlandi. Reçel, salça, siyah zeytin fiyatlari sinirli düzeyde yükseldi. Bal, çay, seker ve baharat fiyatlari sabit kaldi.

“Vergide adaleti saglamaya yönelik politikalar gelistirilmeli”

Türk-Is açiklamasinda 6 Subat’taki depremlere isaret edilerek, “Halihazirda büyük bir geçim zorlugu yasayan genis kitlelerin 6 Subat büyük Türkiye depremi ve sonrasinda yasanan sel felaketlerinin dogurmus oldugu zorluklari daha yogun hissetmesi ve gelir dagilimindaki adaletin daha da bozulmasi ihtimal dahilinde” denildi.

Açiklamada ayrica, “Bunun mümkün oldugunca önlenmesi ve ücretli-maasli geçinenlerin milli gelirden aldiklari paylarin yildan yila gerilemesinin önüne geçilmesi için siyasi iradenin ilk basta yapmasi gerekenlerden birisi vergide adaleti saglamaya yönelik politikalar gelistirmesidir” ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA