Prof. Dr. Kuzu Açiklamasi 'Genç Yasta Görülen Kalin Bagirsak Kanserinde Son 20 Yilda Yüzde 30'Luk Bir Artis Var'

Türk Kolon ve Rektum Hastaliklari Cerrahi Dernegi (TKRCD) Baskani Prof. Dr. Ayhan Kuzu, kalin bagirsak kanserine iliskin, “Genç yasta görülen kalin bagirsak kanserinde son 20 yilda yüzde 30’luk bir artis var” dedi.

Prof. Dr. Kuzu Açiklamasi 'Genç Yasta Görülen Kalin Bagirsak Kanserinde Son 20 Yilda Yüzde 30'Luk Bir Artis Var'
Uzmanlar kolorektal kanserin kadin ve erkekler arasinda en sik görülen üçüncü tip kanser oldugunu belirtiyor. Ayrica uzmanlar, ölümle sonuçlanan hastaliklar listesinde kolorektal kanserin en çok ölümle sonuçlanan ikinci tip kanser olduguna da vurgu yapiyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de her yil Mart ayinda farkindalik olusturmak amaciyla çesitli etkinlikler düzenlenen Kolorektal Kanser Farkindalik Ayi dolayisiyla basin açiklamasi yapan TKRCD Baskani Prof. Dr. Ayhan Kuzu, 50 yas altinda görülen kalin bagirsak kanserinin son 20 yilda yüzde 30’un üzerinde artis gösterdigine dikkat çekerek, “Özellikle 50 yas üzerinde görülen kanser Saglik Bakanligi istatistiklerinde giderek azalma gösteriyor. 50 yas altindaki kanserlerde de artis gösteriyor. Bu Türkiye’de de böyle. Saglik Bakanligi’na göre kadin ve erkekte tüm yaslarda kalin bagirsak kanseri üçüncü siklikta görülürken, 50 yas altindaki siralamada kalin bagirsak kanseri ikinci siraya yükseliyor. Dolayisiyla sik görülmesine karsi bir seyler yapmamiz gerekiyor” diye konustu.



“Genç yasta görülen kanser, yüzde 10 hastada hiçbir sikayet yapmiyor”

Amerika’da yapilan bir çalismaya göre 1990 yili dogumlu olanlarin 1950 yili dogumlu olanlara kiyasla kalin bagirsak kanserinde 2 kat, rektum kanserinde ise 4 kat daha fazla risk tasidigini vurgulayan Kuzu, “Genç yasta görülen kalin bagirsak kanserinde son 20 yilda yüzde 30’luk bir artis var. Bu hastalari inceledigimizde genç yasta görülen kanser, yüzde 10 hastada hiçbir sikayet yapmiyor. Geriye kalan yüzde 90 oranindaki bu gençlerin bir sikayeti var fakat hastaneye gitmiyorlar, öteliyorlar. 50 yas altindaki kanser hastalarina bakildiginda, bunlarin yaklasik yüzde 50’si 6 aydan sonra doktora gidiyor ve yaklasik yüzde 70 kadari bize geldiginde ileri evre olarak geliyor. Hastalik bagirsak duvarini asmis, lenf bezlerine geçmis olarak geliyor” ifadelerini kullandi.

“Hareketsiz kalan bünyelerle spor yapanlar arasinda ciddi fark var”

Kalin Bagirsak kanserinin önlenebilecek ve önlenemeyecek nedenleri oldugunu dile getiren Kuzu, sözlerine söyle devam etti:

“Ileri yasta olmak, ailede kalin bagirsak kanseri veya kalin bagirsak polibi olmasi, tip-2 diyabet hastaligi ve iltihabi bagirsak hastaligi olmasi bizim önleyemeyecegimiz nedenler olarak ön plana çikiyor. Eger bunlar varsa bunlar zaten bir risk grubu teskil ediyor. Fakat önemli olan bizim degistirebilecegimiz risk faktörleridir. Degistirebilecegimiz risk faktörleri deyince bunun basinda asiri kilo bunlarin basinda asiri kilolardan kurtulmak geliyor. Yapilan bir çalismada vücut kitle endeksi metrekarede 5 kilo arttiginda kadinda ve erkekte artis gözüküyor. Bu artis bakildiginda erkekte yüzde 30, kadinda ise yüzde 12’lik bir artisa denk geliyor. Metrekareye 5 kilogramdan fazla kilo alinirsa, kolorektal kanserin genç yasta görülme orani da artiyor. Bir diger neden ise hareketsizliktir. Hareketsiz kalan bünyelerle spor yapanlar arasinda ciddi fark var. Gençlerde bu oran yaklasik yaklasik yüzde 15’lik artisa neden oluyor.”

Öte yandan sigara kullaniminin kolorektal kanser türünde de ciddi etkileri oldugunu ifade eden Kuzu, ayni zamanda sucuk, sosis ve salam gibi islenmis gidalar, paket gidalar ve düsük lifli gidalarin tüketilmesinin de kolorektal kanserin nedenleri arasinda oldugunu ekledi.

Kuzu, 50 yas altindaki gençlerde hangi irklarda daha çok görüldügüne dair yapilan bir arastirmaya da atifta bulunarak, 1990 ile 2014 yili arasinda beyaz irkta yaklasik yüzde 47 artis oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA