Liseleri Ögrencilerin Hayalleri Beyaz Kita'da Gerçek Oldu

TÜBITAK Lise Ögrencileri Kutup Arastirma Projeleri Yarismasi’nda birinci olan ögrenciler, hayallerini gerçege dönüstürdü. TEKNOFEST çerçevesinde düzenlenen yarismada mese palamudundan biyoplastik gelistiren liseli gençler, projelerini Antarktika’da test etme imkanini buldu.

Liseleri Ögrencilerin Hayalleri Beyaz Kita'da Gerçek Oldu
TÜBITAK Bilim Insani Destek Programlari Baskanligi (BIDEB) tarafindan 2022’de TEKNOFEST çerçevesinde düzenlenen Lise Ögrencileri Kutup Arastirma Projeleri Yarismasi’nda 3 kiz ögrenci, “Kutup Okyanuslarindaki Biyoplastik Kirliligini Önlemek Için Yerli ve Milli Biyoplastik Materyal Üretimi Projesi” ile birinci oldu.

Lise ögrencileri, mese agaci palamudunu kullanarak biyoplastik film sentezledi. Bu projeleriyle hem dogada 45 günde çözünebilen hem de plastiklerden 20 kat dayanikli bir malzeme elde etti. Sampiyon kizlar, Giresun’daki TEKNOFEST etkinliklerinde projelerini inceleyen Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank’in önerisi üzerine 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katilma firsati yakaladi.

Cumhurbaskanligi himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi uhdesinde, TÜBITAK MAM Kutup Arastirmalari Enstitüsü (KARE) koordinasyonundaki Bilim Seferi’ne katilan lise ögrencileri, Beyaz Kita’da 3 günlük saha çalismasi yapti. Collins Buzulu ve Ardley Adasi’ni ziyaret eden ögrenciler, King George Adasi’nda bulunan Sili’ye ait Escudero Üssü’ndeki bilim insanlari ile bir araya gelerek iklim degisikligi konusunda sorular yöneltti. Ögrenciler, Antarktika’da kutup canlilarini ve buzullardaki erimeleri gözlemleme firsati da buldu.

Ekip sözcüsü Zeynep Ipek Yilmaz, mese agaci palamudundan biyoplastik gelistirme projeleriyle ilgili olarak sunlari söyledi:

“Biz çok fazla literatür taramasi yaptik. Daha önce yapilan çalismalari da inceledik. Gördük ki biyoplastik üretiminde gida olarak tüketilen misir, pirinç, bugday gibi materyaller kullaniliyor ve bunlar sürdürülebilir degil. Biz de ne kullanabiliriz diye düsündük. Mese agaci palamudunu Türkiye’de yaygin bulundugu için tercih ettik. Mese palamudunu ilk defa bir çizgi filmde sincaplar yerken görmüstüm ama asla bunu bir projede kullanip bir biyoplastik üretip beni Antarktika’ya getirecegini düsünmezdim.”

Antarktika’da deneyiminden de bahseden Lise Ögrencisi Yilmaz, “Farkli ülkelerin bilim üslerini, laboratuvarlarini ziyaret ettik, oradaki bilim insanlarinin projelerini dinledik. Türk bilim insanlarimizin projelerini de dinledik, biz de onlara anlattik. Orada projemizi basariyla gerçeklestirme firsati bulduk” dedi.

Yilmaz, Antarktika’da küresel isinmanin etkilerini gördüklerini ifade ederek, “Bembeyaz bir kita bekliyorduk ama öyle degildi küresel isinmadan dolayi. Penguen kolonileri bekliyorduk, kolonilerde bir azalma varmis, penguenler daha güneye göç etmisler. Bizden binlerce kilometre uzakta yasayan canlilara verdigimiz zarari somut olarak gözlemledik. Bu yüzden ben daha çok çalisacagimizi, onlari kurtarmak için daha yeni projeler üretecegimizi düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA