Depremin Büyüklügünü Fay Hattinin Kirikligi Gözler Önüne Serdi, Kilometrelerce Uzanan Fay Kirigi Böyle Görüntülendi

Kahramanmarasli ve Hatay Defne depremlerin fay hatti üzerindeki incelemelerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi’na bagli Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri raporlama asamasina geçti.

Depremin Büyüklügünü Fay Hattinin Kirikligi Gözler Önüne Serdi, Kilometrelerce Uzanan Fay Kirigi Böyle Görüntülendi
“Asrin felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaras merkezli 6 Subat depremlerinin ardindan MTA ekipleri yikimin etkilerini ve fay hattinin durumunu incelemek için sahaya indi.

Ekiplerin saha çalismasi kapsaminda kuzeydoguda Yarpuzlu ile güneybatida Antakya Havalimani güneyine kadar olan alanda, toplam 315 km uzunlugundaki yüzey kirigi üzerinde 271 gözlem yapti.

Ilk olarak meydana gelen 04.17’deki Pazarcik merkezli depremle ilgili olarak havadan ve karadan 225 kilometre alan tarandi ve modelleme olusturuldu.

Ikinci olarak 13.24’te meydana gelen Elbistan merkezli depremle ilgili olarak ise kuzeydoguda Eskiköy (Dogansehir-Malatya) ile batida Göksun (Kahramanmaras) arasinda kalan alanda, 177 km uzunlugundaki yüzey kirigi üzerinde toplam 80 gözlem yapildi.

Son olarak 20 Subat meydana gelen 6.4 büyüklügündeki Hatay Defne depremiyle ilgili olarak ise depreme neden olan 45 km uzunlugundaki Antakya Fay Zonu üzerinde 26 gözlem yapildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, MTA ekiplerinin saha inceleme ve çalismalarini günlük takip ederek, ekiplerden sürekli bilgi aliyor.

Söz konusu haritalarin hazirlandiktan sonra hem kamuoyula hem de ulusal ve uluslararasi yerbilimcilerle paylasilacagi ögrenildi.

- Deprem sonrasi bataklik gölü olusmus

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlügü’nde deprem arastirma ekibinde görevli Dr. Akin Kürçer, yüzey faylanmalariyla alakali gözlemler yaptiklarini söyledi.



Depremin yüzeye etkilerinden bahseden Kürçer, Hatay Havalimani bölgesindeki son yaptiklari incelemeye iliskin su degerlendirmelerde bulundu:

“Bulundugumuz bölge Hatay Havalimanini güney kismi. Eger bulundugumuz lokasyona 5 Subat’ta gelmis olsaydik diger komsu alanlarda oldugu gibi düz bir tarlaydi. Ancak deprem sonrasi gelisen yüzey faylanmasiyla beraber jeoloji literatüründe bataklik gölü olarak nitelendirilen bir göl olusmus durumda. Gölün faya paralel uzunlugu yaklasik 100 metre, genisligi ise 40 metre civarinda. Bölgede 1 metre 20 santimlik bir yer degistirme konusu da söz konusu. Buna benzer cografik degisiklikler büyük depremler sonrasi olusabiliyor. Büyük depremler arazide birtakim izler birakir. Biz bu izleri takip ederek haritalandirma çalismalari yapariz.”
Kaynak: İHA