Israil'de Yargi Reformu Protestosunda Polisten Göstericilere Sert Müdahale

Israil’de Basbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartismali yargi reformunu protesto eden göstericilere polis müdahale etti.

Israil'de Yargi Reformu Protestosunda Polisten Göstericilere Sert Müdahale
Israil’de Basbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartismali yargi reformuna yönelik protestolar devam ediyor. Baskent Tel Aviv’de bir araya gelen yüzlerce kisi, ellerindeki Israil bayraklari ile Netanyahu hükümetinin "yargiyi zayiflatma" girisimlerine tepki gösterdi. Göstericiler, “Utanç” , "Çogunluguz ve sokaklardayiz", "Demokrasi" ve "Israil diktatörlük degil, Israil Macaristan degil" sloganlari atti. Baskentteki bir anayolu trafige kapatan göstericilere polis sert sekilde müdahale etti. Göstericileri dagitmak için göz yasartici gaz, ses bombasi, tazyikli su ve atli polisler kullanildi. Gösterilerde kaç kisinin yaralandigi veya gözaltina alindigi henüz bilinmiyor.

Bazi protestocular ise, geçmis protestolarda oldugu gibi Margaret Atwood’un dünyaca ünlü “The Handmaid’s Tale” adli romanindaki hizmetçiler gibi uzun kirmizi elbiseler ve beyaz basörtüleri giyerek, Kudüs tren istasyonunda yargi reformuna tepki gösterdi.

Netanyahu, göstericileri “anarsist” olarak nitelendirdi

Netanyahu yaptigi açiklamada, "Polise karsi siddeti, yol kesmeyi veya kanun ihlalini kabul etmeyecegiz. Gösteri hakki anarsi hakki degildir" dedi.

Israil’in asiri sagci Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir ise, bazi göstericilerin polise tas attigini ve polisin "anarsistlerin" isyan çikarip yollari kapatmasini engellemek için elindeki tüm araçlari kullanacagini ifade etti.



Muhalefet oylamayi boykot etti

Muhalefet üyeleri, yargi reformu planinda daha fazla öneriye ilk onayi verdigi için meclisin Anayasa, Adalet ve Hukuk Komitesi tarafindan yapilan bir oylamayi boykot etti.

Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog ile ABD’nin yasayi erteleme ve müzakere etme çagrilarina ragmen Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sinirlandirilmasini, meclisin mahkeme kararlarini geçersiz kilmasini ve yarginin hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltilmasini içeren reformun yasalasmasi için mecliste yapilacak 3 oturumda da onay almasi gerekiyor. Israil’in yazili bir Anayasa’si bulunmazken, Yüksek Mahkeme en yüksek yargi merci olarak görev yapiyor. Israil’de devletin isleyisine, yönetimi ile insan hak ve özgürlüklerine iliskin "temel yasalar” bulunuyor. Yüksek Mahkeme, Anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykiri oldugu gerekçesiyle meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisine sahip.
Kaynak: İHA