Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Bu Cografyanin Tarihte Gördügü En Büyük Deprem Felaketiyle Karsi Karsiya Kaldik'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, bu cografyanin tarihte gördügü en büyük deprem felaketiyle karsi karsiya kaldigini belirterek, “Hayatini kaybeden vatandaslarimizin sayisi su an itibariyle 16 bin 546’ya ulasti. Yaralilarimizin sayisi 66 bin 132” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Bu Cografyanin Tarihte Gördügü En Büyük Deprem Felaketiyle Karsi Karsiya Kaldik'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kilis’te hastanede tedavi altina alinan depremzedeleri ziyaret etti, geçmis olsun dileklerini iletti. Ziyaretin ardindan yaptigi açiklamada Erdogan, "Bu cografyanin tarihte gördügü en büyük deprem felaketiyle karsi karsiya kaldik. Kilis de bu felaketten etkilenen sehirlerimizden bir tanesi oldu. Kahramanmaras merkezli bu felakette ne yazik ki su ana kadar çok ciddi vefat durumumuz var. Dün Maras ve en çok etkilenen bir diger sehrimiz Hatay’daydim. Buralari gezdik. Bölge genelinde depremin yol açtigi yikintilarda hayatini kaybeden vatandaslarimizin sayisi su an itibariyle 16 bin 546’ya ulasti. Yaralilarimizin sayisi 66 bin 132. Yine bölge genelinde yikilan bina sayisi 6 bin 444. Kilis’te ise 178 bina yikilmis 73 vatandas vefat etmis, 690 vatandasimiz yaralanmistir” dedi.



"Hiç endise olmasin süratle vatandaslarimiz konutlarina sahip olacaklardir"

“10 sehirdeki vatandaslarimiza buradan bir kez daha geçmis olsun diyorum” ifadelerini kullanan Erdogan, sunlari kaydetti:

“Hayatini kaybeden tüm vatandaslarimiza Allah’tan rahmet diliyorum, yakinlarina sabirlar temenni ediyorum. Deprem anindan itibaren kurumlarimiz 10 vilayetimizde yer almis, gerekli ne icap ediyorsa bunlari da icra etmistir. Ancak depremin 13,5 milyon insanimizin yasadigi 500 kilometre çapinda bir alanda etkili olmasi isimizi takdir edersiniz ki zorlastirmistir. Buna ragmen devletimiz tüm kurumlariyla afet bölgesinde arama kurtarma ve yardim çalismalarini süratle baslatmistir. Artik sayilari 100 bini bulan personeli, binlerce kamu, sivil toplum ve uluslararasi yardim ekibi sahada görev basindadir. Tüm lojistik merkezlere her türlü yardim yerli, yabanci akmaktadir. Ülkemizin her ilinden ilçesinden yardim malzemeleri ve gönüllüler deprem bölgesindeki illerimize gelmeyi sürdürmektedir. Hem malzeme, hem personelin deprem bölgesindeki organizasyonu AFAD tarafindan yürütülmektedir. Derin etkileri olan afette eksikler olabiliyor. Bu eksikleri süratle gidermenin gayreti içerisindeyiz. Buna ragmen bakanliklarimiz, kurumlarimiz, STK’larimiz vatandaslarimiz canla basla çalisarak depremzedelere yardimci olmak için gayret sarf ediyor. Hiçbir vatandasimizi sahipsiz birakmayacagiz. Su an itibariyle depremzedelerimize 10’ar bin lira destek verecegiz. Konutlari yikilanlarla ilgili TOKI vasitasiyla Çevre Sehircilik Bakanimin koordinasyonunda bir yil içinde bu konutlarin insaasini bundan önce oldugu gibi gerçeklestirecegiz. Yikilan sehirlerimizi önce enkazdan arindiracagiz. 10 ilimizde de müteahhit firmalarimiz süratle bu enkazlari kaldirmak ve ardindan da süratle yüklenici firmalarin buralarda insaatlari baslatmasini temin edecegiz. Derdimiz bundan önceki gerek Van, gerek Bingöl, gerek Izmir’de gerekse yakin dönemde Malatya, Elazig buralarda, gerek Kastamonu’daki sel afetinde, Antalya, Mugla felaketlerinde nasil süratle insaatlari tamamlayip sahiplerine teslim ettiysek orada devlet olarak vatandasimizin yaninda oldugumuzu ispat ettiysek, ayni sekilde simdi de 10 vilayetimizde hiç endise olmasin süratle vatandaslarimiz konutlarina sahip olacaklardir. Hiçbir vatandasimiz insallah barinaksiz, konutsuz kalmayacak bunlari da çözecegiz.”
Kaynak: İHA