Ordu'da Serbest Piyasada Findik 55 Liradan Islem Görüyor

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, serbest piyasada su anda findigin 55-56 lira seviyelerinde islem gördügünü belirterek, “Üreticilerimiz artik findigin gelecegini iyi görüyor, findigimizda ihracat rakamlari her yil yükseliyor, talep çok ve ülkemize de önemli bir döviz girdisi var. Artik üreticimiz de kaliteli findik üretiyor. Yeni sezonda iyi fiyat bekliyoruz” dedi.

Ordu'da Serbest Piyasada Findik 55 Liradan Islem Görüyor
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin findik alimlarina baslamasi ile birlikte üreticiler yüksek fiyattan mahsullerini satisa sundu. Bu durum, serbest piyasada da fiyatlarin yükselmesini sagladi. Ancak TMO tarafindan 2021 yili findigi 58, 2022 yili findigi ise 61 liradan satisa çikartildi. TMO’nun satis fiyatlarinin ardindan serbest piyasada 60 lira seviyelerinde olan findik fiyatlari, 55-56 lira seviyelerine geriledi.

“Günlük fiyatlar üreticimizi etkilemiyor, üreticilerimizin elinde findik yok denilecek kadar az”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, suanda üreticilerin elinde yok denilecek kadar az findik oldugunu ve üreticilerin 2023 hasat sezonunda fiyat beklentilerinin yüksek oldugunu söyledi.

Soydan, “Su anda serbest piyasada findik fiyatlari 55-56 lira seviyelerinde seyrediyor. Serbest piyasada fiyatlar bir ara 60 liranin üzerine kadar çikmisti ancak Toprak Mahsulleri Ofisi 2021 yili findigini 58, 2022 yili findigini da 61 liradan satisa çikartti. Bu nedenle 60 liranin üzerinde olan serbest piyasa fiyatlari da düsüse geçti. Üreticilerimiz bu nedenle tedirginlik yasayabiliyor, seneye de ‘serbest piyasada bu fiyat olusur mu?’ diye düsünüyorlar. Zaten su an üreticilerimizin elinde findik yok denilecek kadar az. Bu nedenle üreticilerimiz günlük fiyattan çok etkilenmiyor ama önemli olan 2023 yili findik fiyatlarinin maliyetler, rekolteler, isçi fiyatlari, gübre fiyatlari gibi maliyetlerin üzerinden açiklanmasini bekliyorlar” dedi.



“Yeni sezonda fiyatlarin iyi yerlerde olacagini tahmin ediyoruz”

“Bakildiginda TMO’nun depolari dolu, hem onlarin bosaltilmasi lazim, hem de elimizdeki findigin degerlenmesi lazim ve güçlü olmasi lazim, bu nedenle findigin satilmasi gerekiyor” diyen Soydan, “Bunu satarken üreticide findik olup-olmadigi, piyasa fiyatlarinin dengelenmesi lazim. TMO ilk etapta az bir findik satti ama önümüzdeki süreçte 2023 sezonunda findik fiyatlarinin iyi yerlerde olacagini tahmin ediyoruz. Çünkü gerçekten üreticilerimiz artik findigin gelecegini iyi görüyor, findigimizda ihracat rakamlari her yil yükseliyor, talep çok ve ülkemize de önemli bir döviz girdisi var. Artik üreticimiz de kaliteli findik üretiyor, randimani yüksek ve dekar basi verimi de yükseltti. Artik gübre, dal budama ve diger isçiliklerde hesaplamali bir sekilde davraniyor. Findik fiyatlari su anda 55-56 seviyelerinde devam ediyor ama bizim beklentimiz yeni hasat döneminde daha üst fiyatlar” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA