Prof. Dr. Temiz, 'Ülke Genelinde 500'E Yakin Diri Fay Hatti Bulunuyor'

Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan su ana kadar 10 bin üzerinde artçi sarsinti ve depremin meydana geldigini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Jeoloji Mühendisligi Bölümü Baskani Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ugur Temiz, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlügü verilerine göre ülke genelinde 500’e yakin diri fay hattinin bulundugunu söyledi.

Prof. Dr. Temiz, 'Ülke Genelinde 500'E Yakin Diri Fay Hatti Bulunuyor'
Türkiye’nin deprem kusagi üzerinde yer aldigini ifade eden Jeoloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ugur Temiz, ülke olarak depremle yasamayi ögrenmeyi ve gerekli önlemlerin zamaninda alinmasi konusunda uyarilarda bulundu.

10 binin üzerinde artçi sarsinti meydana geldi

Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan 10 binin üzerinde artçi sarsinti ve depremin meydana geldigini hatirlatan Temiz, “6 Subat günü iki büyük deprem meydana geldi ve bu depremlere bagli olarak birçok ilimiz etkilendi. Bu depremlerden dolayi su ana kadar 10 binin üzerinde artçi sarsintilar meydana geldi. Bu süre içerisinde bunlarin olmasi dogal ve bu sarsintilar devam edecektir. Ülkemizde 500’ün üzerinde aktif fay bulunmaktadir. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlügü (MTA) tarafindan tanimlanmis, çalisilmis faylar bulunmaktadir.” dedi.



Akdagmadeni ve Çekerek ilçesinde diri fay hatlari bulunuyor

Yozgat genelinde de aktif faylarin bulundugunu söyleyen Temiz, “Yine Akdagmadeni ve Çekerek ilçelerinde aktif, diri faylar bulunmaktadir. Bunlar da yaklasik 35-40 kilometre uzunluga sahiptir. Bu nedenle Yozgat genelinde ve etrafindaki diger illerden gelebilecek olan depremlerden il olarak etkilenebiliriz. Bunun için hazirlikli olmamiz da ve gerekli tedbirleri almamizda fayda var. Depremle yasamayi ögrenmemiz gerekiyor ve gerekli önlemleri mutlaka almaliyiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA