Bilecik'te Kolon Kesen Isyerleri Yandi

Bilecik Belediye Baskan V. Melek Mizrak Subasi, kent merkezinde bin 700 binanin imar affindan faydalandigi anlatarak, "Kahramanmaras’ta yasanan depremler sonrasi birçok bina altindaki isyerlerin kolonlarini kesmesi sebebiyle yikildi. Biz de kent merkezinde isyerlerini tek tek kontrol ederek tespit ettigimiz kolonlari kesilmis binalarin yikimini gerçeklestirecegiz" dedi.

Bilecik'te Kolon Kesen Isyerleri Yandi
Bilecik Belediye Baskan V. Melek Mizrak Subasi, Kahramanmaras’ta yasanan 7.7 ve 7,6’lik deprem sonrasi kentteki yapilar hakkinda degerlendirme yapti. Subasi, kendilerinde Mimarlar ile Mühendisler Odalariyla birlikte bir toplanti gerçeklestiklerini ve aldiklari ortak kararla bir protokol yapacaklarini söyledi.

Subasi, "Bu karar için meclis toplantimizi bekliyoruz ve meclis üyelerinde izin istemek durumundayiz. Binalarda biliyorsunuz ki projede biz oturum izinlerini verdikten yani iskânlarini aldiktan sonra orada müteahhitler ya da mülk sahipleri bazi degisiklikler yapiyorlar ve bundan çok fazla haberdar olamiyoruz. Son depremde o videolarda tekrar, tekrar izledigimiz iste alttan kolonlar kesilmis market ya da dükkân yikiliyor üstündeki vatandaslar öldükten sonra bundan bilgisi oluyor. Bizler de bu gibi durumlar elbette yasamak istemiyoruz ve tek tek bunlarin kontrolleri saglanacagiz. Ayni zamanda tabii ki binalarimizin bir envanterini çikarmaya basladik ve sadece Bilecik merkezde bin 700 binamiz imar affindan faydalanmis. Bu konuda Mimarlar Odasi ile Insaat Mühendisler Odasinin görüsleri kesinlikle alinmali ve imar kanunlari düzenlenirken bunlar yapilirken yani biz kendimizde de mecliste bazen plan notlari koyariz. Çünkü bizim bu arazimiz bu yapiya uygun degildir deriz ama bazi kanunlar gerekçesiyle onu öyle yapariz mesela çekme mesafeleriyle ilgili sil bastan düzenlemeler odalar olarak talep ediyoruz. Umuyorum sesimiz duyulacak, umuyorum gerçekten insana deger veren yapilar yapacagiz. Önümüzdeki mecliste karar alip çok hizli bir sekilde aksiyon alacagiz. Bina stokumuz çiktiktan sonra da çevre sehircilik, yapi denetim firmalari, insaat mühendisleri odasi, mimarlar odasi ya da hangi paydasimiz varsa ayni masada oturup daha ne yapabilecegimizi konusacagiz ama önce bina stokumuzun kaçak yapilarin tespiti bunlar tabii ki bir süre istiyor bizden. Bunlari tespit etmemiz gerekiyor. Eger kolonlarin kesildigi tespit edilirse tabii ki yikilacak orasi. Yikim karari alinacak elbette, affedilir bir durum degil" dedi.

Kaynak: İHA