Ukkase Hazretlerinin Türbesinin Restore Edilen Bölümleri Depremde Yikildi

Gaziantep’in Nurdagi ilçesinde bulunan Ukkase Hazretlerinin türbesi Kahramanmaras merkezli depremlerde yikildi.

Ukkase Hazretlerinin Türbesinin Restore Edilen Bölümleri Depremde Yikildi
Türbenin restorasyonu çerçevesinde sonradan yapilan ve içinde caminin de bulundugu bölümler adeta yerle bir olurken, Ukkase Hazretlerinin makaminin bulundugu hazne ve sanduka zarar görmedi. Deprem esnasinda türbede bulunan 2 güvenlik görevlisinden biri ayni saatlerde yarali olarak kurtarilirken diger güvenlik görevlisinin cenazesi 3 gün sonra enkazdan çikartildi.

Kahramanmaras merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6 büyüklügündeki depremler 10 ilde etkili olurken Gaziantep’in Nurdagi ilçesi sinirlari içinde bulunan Ukkase Hazretlerinin türbesinin sonradan insa edilen bölümlerinin yikilmasina sebep oldu. Ilçe merkezine 20 kilometre mesafede bulunan Durmuslar mahallesindeki türbenin restorasyon çalismalari 2017 yilinda basladi ve 2021 yilinin Aralik ayinda tamamlandi. Restorasyon için 92 milyon 300 bin TL harcandi.

Sonradan insa edilen yapilar tamamen yikildi

Türbenin restorasyon asamasinda yapilan 400 kisilik yeni cami, sadirvan, tas revaklar, 17 adet dükkan, 1 adet danisma ofisi, 74 araçlik kapali otopark, 36 kabinlik erkek-kadin tuvaletler ve abdest alma yerleri, kesimhane, 1 adet küçükbas hayvan ahiri, 2 adet yasli ve engelliler için asansör kuleleri, asevi, imam evi, erkek-kadin yemekhanesi, 250 metrekarelik kafeterya ve seyir terasi, 33 adet kamelya, 25 bin metrekare peyzaj ve çevre düzenlemesi uygulamasi ve 16 bin metrekare sert zemin düzenlemesi yerle bir oldu. Sanduka çevresinde insa edilen yapilarin tamami yikilirken türbenin içerisinde bulunan sanduka ise zarar görmedi.

Günlük 5 bin ziyaretçi

Durmuslar Köyü Muhtari Ibrahim Can, "Geçtigimiz yilin Nisan ayindan itibaren ziyarete açildi. Deprem gecesi türbedeki 2 güvenlik görevlisi enkaz altinda kaldi, birini yarali olarak kurtardik, digerinin cenazesi 3 gün sonra enkazdan alindi. Yaz aylarinda günlük yaklasik 5 bin kisinin ziyaret ettigi bir türbe ve Kasim ayina kadar da ziyaretçi eksik olmaz. Ukkase Hazretlerinin sanduka ve kubbesi saglam sonradan yapilan insaat bölümleri çöktü, cami türbe, 18 isletme komple yikildi" dedi.



Hz.Ukkase hakkinda

Peygamber Efendimiz döneminde yasayan ve sahabenin en faziletlerinden biri olan Hazreti Ukkase B. Mihsan, Peygamber Efendimiz ile birlikte Uhud, Bedir ve Hendek savaslarina katilmistir. Hz. Ukkase; Peygamber Efendimiz tarafindan, "Kim cennetteki arkadasimi görmek istiyorsa bu adama (Hz. Ukkase) baksin” diyerek cennetle müjdeledigi sahabedir. Peygamber Efendimizin nübüvvet mührünü öpen tek sahabe olan Hz. Ukkase, Gaziantep’in fethi sirasinda sehit düsmüstür.
Kaynak: İHA