Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, Ülkesinin Eski Cumhurbaskanlarini Tek Masada Topladi

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, ülkesinin tüm eski cumhurbaskanlarini ayni masada birlestirdigini bildirdi.



Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, sosyal medya araciligiyla yaptigi hitabinda ülkesinin bütünlügü ve halkin uyumuna iliskin degerlendirmelerde bulundu. Kirgizistan’da kuzey-güney, bölgesel ayrimciligin olduguna isaret eden Caparov, Kirgizistan’in gelecegi için bu ayrimciligin ortadan kaldirilmasi, halki birlestirmek için önce liderleri birlestirmek gerektigini söyledi.

Caparov, “Baslarda halk tarafindan seçilen ve görevi kötü sonuçlanan cumhurbaskanlari bir araya getirsem, belki tek yumrukta birlesmis bir millet olabilir miydik düsüncesi uzun zamandir düsündürüyordu. Bu asil fikri nihayet gerçeklestirdim ve eski cumhurbaskanlari bir masada birlestirdim. Hayalim eski cumhurbaskanlarin taraftarlari, yedi bölgenin halkini, siyaseti bir kenara atip tek nefesle milletin, ekonominin gelismesini düsünmekti” ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Caparov, bazi cumhurbaskanlarin döneminde yasanan ayaklanmalarda kanlarin döküldügünü hatirlatarak, halki sabirli olmaya çagirarak, "Egemenligimizi, bagimsizligimizi güçlendirelim, gelismelerin tüm firsatlari olan Kirgizistan’imizi gelistirelim" dedi.



Sovyetlerin dagildigi 1991’de egemenligini kazanan Kirgizistan’in ilk Cumhurbaskani seçilen Askar Akayev 2005 devriminde Rusya’ya siginmisti. 2005’de cumhurbaskani seçilen Kurmanbek Bakiyev, 5 yil sonra 2010 yilinda devredilmis Belarus’a kaçmis, polisin göstericilere müdahalesi sonucu çikan çatismada 80’e yakin sivil hayatini kaybetmisti. 2010 mayis ayinda ülkede kurulan geçici hükümetin baskanligina Roza Otunbayeva getirilmisti. Görev süresi 2011 Aralik’ta sona eren Otunbayeva, iktidari 2011 cumhurbaskani seçimlerinin Almazbek Atambayev’e devretmisti. Ülkeyi 2017 yilina kadar yöneten Atambayev’in Sosyal Demokratlar Partisi’nden Sooronbay Ceenbekov 2017 cumhurbaskani seçimlerine aday gösterilmisti. Seçimi kazanan Ceenbekov’un cumhurbaskani görevine baslamasindan sonra Atambayev ile aralarinda anlasmazlik yasanmisti. Atambayev, Ceenbekov’un cumhurbaskanligi döneminde yolsuzluk suçundan hapse atilmisti.
Kaynak: İHA