Depremde Enkaz Altindan Kurtarilan Hayvanlar, Barinaga Yerlestirildi

6 Subat’ta Kahramanmaras’ta meydana gelen siddetli iki depremin ardindan enkaz altindan sag kurtarilan hayvanlar, Malatya Büyüksehir Belediyesi Hayvan Barinagi ve Dogal Yasam Alanina getirilerek tedavi altina alindi.

Depremde Enkaz Altindan Kurtarilan Hayvanlar, Barinaga Yerlestirildi
6 Subat’ta merkez üssü Kahramanmaras’in Pazarcik ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen yikici depremlerin ardindan en çok etkilenen iller arasinda bulunan Malatya’da birçok insan hayatini kaybetti. Insanlarin yani sira enkaz altinda kalan hayvanlarin kurtarilmasi için de seferber olan ekipler, enkaz altindan kurtarilan hayvanlara ilk müdahaleyi gerçeklestirdikten sonra Malatya Büyüksehir Belediyesi Hayvan Barinagi ve Dogal Yasam ekiplerine teslim ediyor. Ekipler tarafindan teslim alinan basta kedi, köpek ve kuslar getirildikleri bakim merkezinde gerekli tedavilerini yaptiktan sonra ayri odalara birakilarak gözetim altinda tutuyor. Enkaz altindan kurtarilan hayvanlarin, bir süre barinakta kalacagini belirten ekipler, enkaz altindan sag kurtarilan vatandaslarin hayvanlarini istedikleri zaman tekrar buradan alabileceklerini belirtirken, sahibi vefat eden hayvanlarin vatandaslar tarafindan sahiplendirilecegini aktardi.

Büyük bir felaket yasadiklarini hatirlatan Malatya Büyüksehir Belediyesi Hayvan Barinagi ve Dogal Yasam Alani Veterineri Mehmet Özbek, “Bu arada insanlara el uzattigimiz kadar insanlara da el uzatmis durumdayiz. Depremin ilk anindan itibaren kendi bünyemizde gelen acil çagrilara, elimizden geldigince yetismeye çalistik. Yapilan kurtarma çalismalarinda enkaz altinda kalan ev hayvanlari ve sokakta sahipsiz dolasan hayvanlarda da hasarlarin meydana geldigini gördük. Bunlara gücümüzün yettigi ölçüde hemen acil müdahalelerini yaptik. Bu arada gelisen süreçte Veteriner Hekimler Konseyi tarafindan görevlendirilen gönüllü hekimler, Malatya Veterinerler Odasi isbirligiyle Belediye ana binamizin orada hayvanlar için bir sahra hastanesi kurduk. Orada tedavi edilen hayvanlarin bakimlarini burada yapmaktayiz. Bunun yani sira Van Büyüksehir Belediyesinin veteriner Isleri Müdürlügü Daire Baskanlari da baslarinda olmak üzere mobil ameliyathaneleriyle birlikte her türlü ilaçlari sarp malzemeleriyle birlikte bize yardim etmek için geldiler bizde burada bir nevi sahra hastanesi olarak hizmet vermekteyiz” dedi.

Burada hizmeti 7/24 devam ettirdiklerini de belirten Veteriner Özbek, “Sürekli olarak bir teknikerimiz aksamlari da hail olmak üzere barinagimizda kaliyor. 24 saat esasli olarak bize gelen bütün ihbarlari degerlendirmekteyiz. Hizmetlerimizi bu sekilde devam ettiriyoruz. Bizlere hayvan sagligi konusunda destek olan tüm meslektaslarimiza ve veteriner camiasina tesekkür ederiz. Bazi hayvanlarin boyunlarinda ki tasmadan sahipli oldugu çok belli zaten ama sahipleri yarali mi hayatta mi bilmiyoruz. Bu hayvanlari biz koruma altina aldik. Bu hayvanlari barinagimizdan hemen vermeyecegiz. Çünkü hayvanlari koruma kanununa göre hayvanlara mikroçip takilip kayit altina alinmasi gerekiyordu. Elinde yesil hayvan pasaportu veya mikroçip numarasiyla gelene hayvanlarini verecegiz. Ama belirli bir süre geçtikten sonra gelip alinmayan hayvanlari tekrardan sahiplendirecegiz. Çünkü evde dogmus ve büyümüs hayvanin sokakta yasama ihtimali diger hayvanlara göre daha zayif oldugu için muhakkak sahiplendirmemiz gerekecek ama bir süre bizim himayemizde kaldiktan sonra bu islemi yapacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA