Bolu Valisi Erkan Kiliç Açiklamasi 'Herkes Yasadigi Binanin Kontrolünü Yaptirmak Zorunda'

Bolu Valisi Erkan Kiliç, Kahramanmaras’ta meydana gelen depremden Bolu olarak ders çikarmalari gerektigini ifade ederek, “Bolu’da yasayan herkes yasadigi binanin kontrolünü yaptirmak zorunda. Herkes nasil bir binada yasadigini, oturdugu binanin depreme dayanikli olup olmadigini bilmeli. Oturduklari bina güven vermiyorsa, yaptirdiklari testler eger risk tasiyorsa o binalarin mutlaka yenilenmesi gerekiyor” dedi.

Bolu Valisi Erkan Kiliç Açiklamasi 'Herkes Yasadigi Binanin Kontrolünü Yaptirmak Zorunda'
Bolu 112 Acil Çagri Merkezi Müdürlügü’nde Türkiye Afet Müdahale Plani Toplantisi gerçeklestirildi.

Toplantiya Bolu Valisi Erkan Kiliç, Il Jandarma Komutani Kd. Alb Haluk Saykili, Belediye Baskan Yardimcisi Hasan Hakan Alparslan, Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi (BAIBÜ) Rektör Yardimcisi Samettin Gündüz, vali yardimcilari, ilçe kaymakamlari ve kurum müdürleri katildi.

Toplantida, muhtemel bir afette Bolu’da yapilabilecekler konusunda degerlendirmelerde bulunuldu.

Toplanti sonrasi basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Vali Erkan Kiliç, “Bolu Valiligi olarak bütün paydas kurumlarimizla beraber toplantimizi gerçeklestirdik. Bolu bir deprem bölgesi. Aslinda ülkemizin geneli deprem kusagi üzerinde yer aliyor. Böyle afetler öncesinde hazir olmamiz gerekiyor. Bu çerçevede AFAD Il Müdürlügü olarak hazirlanan Türkiye Afet Müdahale Plani toplantimizda, muhtemel bir afet öncesi yapilacak çalismalarin degerlendirmesini yaptik” dedi.



“Herkes büyük bir gayret gösterdi”

Kahramanmaras merkezli 7.7 ve 7.6 siddetindeki depremin birçok ilde büyük yikimlara neden oldugunu hatirlatan Kiliç, “Bu afet ‘asrin afeti’ olarak biliniyor. Binlerce vatandasimizin ölmesine sebep olan büyük bir afet yasadik. 100 binin üzerinde yaralilarimiz var. Ölen vatandaslarimiza Allah’tan rahmet diliyoruz. Cumhurbaskanimiz basta olmak üzere devletimizin tüm kademeleri deprem bölgesindeydi. Herkes o bölgede büyük bir gayret gösterdi. Belki eksik kalinan durumlar olabilir ama bunlarin muhakkak degerlendirmesi yapiliyordur” diye konustu.



“Bolu halki seferber oldu”

Bolu’dan deprem bölgesine yapilan yardimlara iliskin bilgiler veren Kiliç, “Depremin ilk gününden itibaren Bolu’da vatandaslarimiz, is insanlarimiz ve hayirseverlerimizin takviyesiyle simdiye kadar 450’nin üzerinde yardim malzemesi yüklü tiri bölgeye gönderdik. Bolu halki afet sonrasi seferber oldu. Bin 800’den fazla kamu personelimizi bölgeye sevk ettik. Bunun disinda 600 tane personelimiz kamu ve özelden bölgeye gidip oradaki çalismalara destek oldu. 350 civarinda aracimiz, is makinamiz bölgede halen çalisiyor. Bolu’dan deprem bölgesindeki yaralari sarma noktasinda her türlü destegi vermeye devam ediyoruz. Buradan Bolulu hemserilerimize, bölgede çalisan tüm arkadaslarimiza tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



“Bu depremden ders çikarmaliyiz”

Vali Kiliç, “Bu depremden dersler çikararak Bolu olarak ne yapabiliriz konusunda toplantimi gerçeklestirdik. Bu konuda çalismalar yapiyoruz. Bolu’da yasayan herkes yasadigi binanin kontrolünü yaptirmak zorunda. Bina eski mi degil mi? Deprem mevzuatina uygun mu? Bu hususlar son derece önemli. Herkes nasil bir binada yasadigini, oturdugu binanin depreme dayanikli olup olmadigini bilmeli. Oturduklari bina güven vermiyorsa, yaptirdiklari testler eger risk tasiyorsa o binalarin yenilenmesi gerekiyor. Ders çikarak hep beraber ülkemizin ve evlerimizi, binalarimizi afete dayanakli hale getirmek zorundayiz. Kentsel dönüsümler son derece önemli. Burada yerel yönetimlerin kentsel dönüsüm anlaminda çalismalar yapmalara baslamasi gerekiyor. Yerel yönetimlerin muhtemel bir afet durumunda yikilabilecek binalar konusunda çalismalara mutlaka baslamalari gerekiyor. Bu çalismalarin ülke çapinda yapildigini biliyoruz. Çevre Sehircilik Il Müdürlügümüz, belediyelerimiz, Il Özel Idare ekipleri hep beraber mutlaka bizim yapi stoklarimizi gözden geçirip kamu binalariyla beraber bunlarla ilgili çalismayi ortaya koymamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA