BM Tarafindan Yayinlanan Acil Yardim Çagrisinda Donörlerden 1 Milyar ABD Dolari Kaynak Talep Ediliyor

Diplomasi kaynaklari, Birlesmis Milletler (BM) tarafindan 16 Subat 2023 tarihinde yayinlanan Acil Yardim Çagrisi ile donörlerden toplam 1 milyar ABD Dolari kaynak talep edildigini açikladi.

Diplomasi kaynaklari tarafindan, ülkemizde 6 Subat 2023 tarihinde meydana gelen depremin ardindan ortaya çikan insani ihtiyaçlarin karsilanmasina destek amaciyla, Birlesmis Milletler (BM) tarafindan 16 Subat 2023 tarihinde bir Acil Yardim Çagrisi (Flash Appeal Türkiye) yinlandigi hatirlatilarak BM’nin ilgili tüm ortaklariyla Türkiye’ye yönelik gerçeklestirecegi yardimlarin esgüdümü meyaninda bir çerçeve niteligi tasiyan çagri, üç aylik bir dönemi (Subat-Nisan 2023) kapsadigina dikkat çekildi.

Donörlerden toplam 1 milyar ABD Dolari kaynak talep edilen belgede, depremden etkilenenlere ulasilmasinin hedeflendigi, talep edilen kaynak ihtiyacinin BM ajanslari, uygulama ortagi sivil toplum kuruluslari (STK) ve Türk Kizilayi’nin ihtiyaçlarini da içerdigi belirtildigi vurgulanarak, sahada meydana gelecek gelismeler ve ortaya çikabilecek ihtiyaçlar isiginda bu rakamin revize edilebilecegi kaydedilmekte. Belgede ayrica, her bir sektör altinda görev alabilecek BM ajanslari ve uygulama ortagi STK’lar ile birlikte projelerde isbirligi yapilacak kurumlara yer verilmekte.

Çagri ile 1 milyar ABD Dolari kaynak ihtiyacinin sektörel dagilimina bakildiginda, en fazla kaynak ayrilan ilk üç sektörün acil barinma / gida disi malzemeler, erken toparlanma ve enkaz kaldirma ile çok maksatli nakit destegi ve sosyal koruma oldugu görülmekte.

BM’nin inisiyatifiyle baslatilan Acil Yardim Çagrisi, insani dis politika anlayisiyla son yillarda uluslararasi yardim ve dayanisma konusunda örnek bir rol oynayan ülkemize, karsilasilan afetin büyüklügü ve çerçevesi ile orantili biçimde uluslararasi dayanismayla mukabele edilmesi ihtiyacina dikkat çeken bir belge niteligi tasimakta.
Kaynak: İHA