Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Devlet, Millet El Ele Vererek Tüm Deprem Bölgelerini Ayaga Kaldirmamiz Gerekiyor'

Kahramanmaras merkezli yasanan ve 10 ilin etkilendigi depremlerle ilgili Malatya’da konusan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, depremin yaralarinin sarildigini ifade ederek, "Devlet, millet el ele vererek tüm deprem bölgelerini ayaga kaldirmamiz gerekiyor" dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Devlet, Millet El Ele Vererek Tüm Deprem Bölgelerini Ayaga Kaldirmamiz Gerekiyor'


Milli Egitim Bakani Mahmut Özer ile birlikte Malatya Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanliginda degerlendirmelerde bulunan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, yasanan afet sonrasi tüm kuruluslar ile birlikte depremzedelerin yaninda olduklarini söyleyerek, "Özellikle Malatya’da da sizlerin gayretli çalismalariyla vatandaslarimizin öncelikle çadir ihtiyacinin karsilandigini, yiyecek, barinmanin yaninda, çocuklarimizin egitimini gittigimiz sehirlerde gördük ögretmenlerimiz de fedakarca çalisiyor. Ayni sekilde depremzede ögrenci kardeslerimize de her türlü psikolojik destek de veriliyor. Bunun içinde sizleri tebrik ediyorum" dedi.

Malatya’da konteyner kentlerin kurulmaya baslanildigini da aktaran Çavusoglu, "Vatandasimizin beklentisi Cumhurbaskanimizin sahayi dolasirken yikilan evlerin yerine yenisinin yapilmasi. Bunu da bir sene içerisinde hayata geçirecegiz. Dün Gaziantep’te Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz Murat Kurum’un bu konutlari hayata geçirmek için yaptigi çalismalara sahit olduk ve Mart ayinda insaat baslayacak. Haziran sonuna kadar da hepsinin temelleri atilmis olacak. Vatandaslarimiza da insallah evlerini teslim edecegiz" ifadelerine yer verdi.

Deprem sonrasi 102 ülkeden yardim teklifi geldigini ve 89 ülkeden Türkiye’ye yardim geldigini belirten Çavusoglu, "Toplam 11 bin 500 civarinda ekip sahadaydi. 37 ülkeden gelen 7 bin 146 kisi ülkelerine döndüler. Döndükleri yerlerde de vatandaslarimiz bizim büyükelçilerimiz baskonsoloslarimiz onlari karsiliyor. Orada da kendilerine tesekkürlerimizi iletiyoruz. Suanda 4 bin 344 kisi var. Sahra hastaneleri duruyor. Arama kurtarma ekiplerinin de bir kismi da duruyor. Onlara bir kere daha tesekkür ediyoruz" dedi.

Tarihin en büyük afetini yasadiklarini da ifade eden Bakan Çavusoglu, "Çok sükür kisa süre içerisinde toparlandik toparliyoruz. Ama devlet millet olarak el ele vererek deprem bölgelerini ayaga kaldirmamiz gerekiyor. Bu dogrultuda hep birlikte çalismaya devam edecegiz. Herkesin etrafinda mutlaka bir depremzede deprem kurbani var. Acimiz ortak ama birlik beraberlik içinde acimizin da üstesinden gelecegiz. Ülkemizi de ayaga kaldiracagiz. Daha da güçlenecegiz insallah" seklinde konustu.



Bakan Özer: "Hasar tespitinde son noktaya gelindi"

Malatya’da hasar tespit çalismalarinin tamamlanmak üzere oldugunu dile getiren Milli Egitim Bakani Mahmut Öze ise kentte her geçen gün kosullarin daha iyi noktaya geldigine dikkat çekti. Malatya’da yeme içme ve barinma ile ilgili bir sorunun kalmadigini da aktaran Özer, "Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ekipleri Malatya’da hasar tespitinde hemen hemen son noktaya gelindi. Artik Malatya’da enkazlari toparlamaya geçiyoruz. Ayni zamanda yeni imar planiyla alakali çalismalar da Çevre ve Sehircilik Degisikligi Iklim Bakanligimizca yürütülüyor. Malatya konteyner çalismalarinda en hizli ilerleyen iller arasinda yer aliyor. 18 bölgede 10 binin üzerinde kurulacak konteynerlerin planlamasi yapildi. Bunun bin 60 tanesi de su anda hizmete girdi. Saglik Bakanligimizin ekipleri hem çadir kentleri hem de konteynerlerinin bulundugu alanlarda sürekli saglik taramalari yapiyor. Olaganüstü bir durum ile karsilasmamak için her türlü tedbirler aliniyor. Insallah el birligiyle Malatya’mizi her geçen gün çok daha iyi süreçlere tasiyacagiz. Emegi geçen tüm arkadaslarimiza da çok tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA