Seul'de Kadinlara Özel Araç Park Yeri Uygulamasi Kaldiriliyor

Güney Kore’nin baskenti Seul’de kadinlara özel araç park yeri uygulamasinin Mart ayi sonu itibariyla kaldirilmasina karar verildi.

Güney Kore’nin baskenti Seul’de 2009 yilinda bodrum katlarindaki otoparklarda yasanan olaylarin ardindan getirilen "kadinlara özel araç park yeri uygulamasi" son buluyor. Sehir yetkilileri, bu tür alanlara artik ihtiyaç duyulmadigini belirterek uygulamanin Mart ayi sonundan itibaren kaldirilacagini ve kadinlara ait araç park yerlerinin “aile park yerlerine” dönüstürülecegini açikladi.

Dönüstürülecek park yerleri, hamile kadinlarin veya çocuklarla seyahat edenlerin kullanimina sunulacak ve söz konusu kriterleri karsilamayan kadinlar ise bu alanlari kullanamayacak.

Elestirmenler ise kadinlara özel park yeri uygulamasina son verilmesinin Güney Kore’deki “anti-feminist politikalarin son örnegi” oldugunu belirtiyor. Kore Kadinlar Dernegi’nden Oh Kyung-jin, karardan dolayi duydugu memnuniyetsizligi dile getirerek, “Hükümet, anti-feminist politikalarla ilerlemeye çalisiyor ve simdi bu politikalarin yerel yönetimleri besledigini görebiliyoruz" diye konustu.



Otoparklarda islenen siddet suçlarinin çogunu cinsel suçlar olusturuyor

Güney Kore’nin en büyük sehri olan Seul’de, 30’dan fazla park yeri olan otoparklar, alanin 10’unu kadinlara ayirmak zorundaydi. Kadinlarin karanlikta bodrum katlardan geçmemeleri için söz konusu park yerlerinin bina girislerine yakin olmasina dikkat ediliyordu. Hükümetin 2021 yilinda yayinladigi verilere göre sehrin otoparklarinda islenen siddet suçlarinin üçte ikisinden fazlasini cinsel suçlar olusturuyor.
Kaynak: İHA