Konteynere Talep Artti, Üretim Iki Katina Çikti

Kocaeli’de konteyner üretimi yapan bir is yeri, son günlerde yalnizca deprem bölgesi için imalat yapiyor. Ortalama 8 kisinin kalabilecegi sekilde üretilen konteynerlerden yapimi bitenler, tirlara yüklenerek deprem bölgelerine ulastiriliyor.

Konteynere Talep Artti, Üretim Iki Katina Çikti
Kahramanmaras merkezli iki büyük depremin ardindan afet bölgeleri için konteyner yapimlari sürüyor. Kocaeli’de de Yeniçag Konteyner isimli firma, rutin üretimlerini birakarak yalnizca deprem bölgesi için çalisma yapiyor. Günde 6-7 civarinda konteyner yapimi tamamlanarak, tirlara yükleniyor. Afet bölgelerine konteyner yardimini üstlenen is adamlarinin siparisi üzerine yogun sekilde mesai yapan firma çalisanlari, sabah saat 09.00’dan aksam 22.00’ye kadar imalat yapiyor.

"Oradaki insanlara sicak yuva olmaya çalisiyoruz"

Su an yalnizca deprem bölgesi için üretim yaptiklarini belirten firma sahibi Burak Kocaman, "Önceden de konteyner üretiyorduk fakat su an sadece ülkemizdeki üzücü depremden dolayi sadece deprem bölgesine imalat yapmaya basladik. Günde 6-7 konteynerimizi deprem bölgesine yolluyoruz. Oradaki insanlara sicak yuva olmaya çalisiyoruz. Önce saclarimizi kaynatiyoruz, ondan sonra bir de kaplama parçasi oluyor. Bu aslinda uzun bir süreç. 2-3 kisiyle degil, en az 10-15 kisiyle çalisiyoruz. Su anda günde 6 konteyner çikarmaya çalisiyoruz ve olabildigince yüksek kalitede yapmaya çalisiyoruz. Sonuçta orada insanlar kalacak. Bu yüzden gerekli önlemleri de aliyoruz. Standart malzemeyle degil, üst kaliteyle yapiyoruz" dedi.



"Talep de, ihtiyaç da tahmin edemeyeceginiz kadar fazla"

Ellerinden geldigince hizli olmaya çalistiklarini belirten Kocaman, "Normalde daha düsük kaliteyle malzeme üretimi yapiyorduk. Özellikle santiye gibi yerlere yapiliyordu. Sürekli kalacak insanlar degildi bunlar. Konteyner genelde yaz aylarinda gidiyordu. Su an o kalitede degil üst kalitede yapiyorum çünkü insanlar yaz kis içerisinde kalacak. Soba yakabilecekleri sekilde üretiyoruz. Pazar günleri dahil sevkiyatlarimiz devam ediyor. Sabah 09.00’dan aksam 22.00’lara kadar herkes elini tasin altina koyuyor. Herkesin tek derdi oradaki insanlar. Kahramanmaras ve Hatay agirlikli olmak üzere 10 ile gönderiyoruz. Talep o kadar fazla ki anlatamam. Günlük üretim kapasitem 8 adede çikti. Depremden önce 3-4 bandindaydi. Insallah Pazartesiden sonra 10, 12, 14 olarak artiracagim. Talep de, ihtiyaç da tahmin edemeyeceginiz sekilde fazla. Allah oradaki herkesin yardimcisi olsun. Oraya giden tirlarin bile -26 derecede motorlari donuyor. Olabildigince hizli olmaya çalisiyoruz. Gece gündüz çift vardiya, aksam farkli, sabah farkli ekiple çalisiyoruz. Tek gayemiz oradaki insanlarin sicak bir yuvaya erismesi" diye konustu.



"Ortalama 8 kisi rahatlikla kalabilir"

Tamamen depremzedelerin ihtiyacina yönelik malzemelerle üretim yaptiklarini söyleyen Kocaman, konteynerlerin özelliklerini su sekilde anlatti:

"Konteynerlerimiz 1+1 olmak üzere 2 odasi ve 1 tuvalet banyosu bulunmakta. Bir odanin içi mutfak dolabi, diger odanin içi bos yatak odasi seklinde. Malzemeleri kiyaslarsak yan tabaninda sandviç panel, içerisinde ise poliüretan köpük kullaniyoruz. Bu köpügün özelligi, içerisinde rahatlikla soba yakilabilir olmasi. Evlerde kullanilan yalitim malzemesidir. Çatida da ekstra çati paneli var. Bu da insanlarin kis aylarinda üsümemesi, rahatlikla soba yakabilmesini sagliyor. Alt tabanda özel, ithal malzeme kullaniyoruz. Çogu konteyner üretiminde göremeyeceginiz bu ithal malzemenin özelligi de alt tarafin yüzde 60 isi ve ses yalitimi olmasi. Depremzedelerimiz için uygun malzemelerden biri. Bu malzemeyi sirf depremzedelerimiz için temin ettik. Bir konteynerde 2 aile, ortalama 8 kisi rahatça kalabilir. Bunun üstünde de kalinabilir ama kalinirsa çok verimli olmayacaktir"
Kaynak: İHA