Fabrika Gibi Çalisan Okulda Haftalik 450 Tane Soba Hazir Hale Geliyor

Kahramanmaras merkezli meydana gelen 10 ilin etkilendigi depremler sonrasi Küçükçekmece’de bulunan Nahit Mentese Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögretmenleri ve ögrencileri, soba üretiyor. Tüm malzemeleri kendileri tarafindan alinan okluda depremzede vatandaslar için haftalik 450 tane odun ve kömür sobasi hazir hale geliyor.

Fabrika Gibi Çalisan Okulda Haftalik 450 Tane Soba Hazir Hale Geliyor


Pandemi döneminde 23 ayri okula maske üretim makinesi yaparak bu makinelerle 50 milyon adet cerrahi maske üretimini saglayan Küçükçekmece Nahit Mentese Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, simdi de Kahramanmaras merkezli depremde etkilenen vatandaslar için kollari sivadi. Okuldaki ögrenci ve ögretmenler, meydana gelen depremden etkilenen vatandaslar için soba üretimine basladi.

Üretilen sobalarin tüm malzemeleri okul yönetimi ve ögrenciler ile velilerin katkilariyla alindi. Gece yarisina kadar çalisan ögrenci ve ögretmenler haftalik 450 tane soba üretiyor. Üretilen sobalarin ilk bölümü depremzedelere gönderilmek üzere hafta sonu Küçükçekmece Kaymakamligina teslim edilecek.

Dayanisma örneginin gösterildigi okulda, soba üretiminde çalisan ögrencilerin yemeklerini ise her gün bir tane veli yaparak, destek sagliyor.

10’uncu sinif ögrencisi Medine Kerimova, “Ben burada sobalari bükme ya da kaynaklari gibi çogu isi yapabiliyorum. Su anda den 200’den fazla soba ürettik. Bugün ya da yarin onlari gönderecegiz. O zamana kazar 400’e yakin soba yapmis olacagiz. Sabah 09.00’dan aksam 22.00’a kadar çalisiyoruz. Burada hocalarimiz, mezun olan ögrenciler ve onlarin kaynak bilen arkadaslari gibi bir çok kisi çalisiyor” dedi.



“Gün birlik ve beraberlik günüdür”

Soba yapiminda gönüllü olarak çalisan okul ögrencisi Tayfun Yilmaz “Hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet diliyorum. 12’nci sinif ögrencisiyim. Depremden etkilenen ablalarimiza, teyzelerimize ve arkadaslarimiza isinmalari için soba yapiyoruz. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Amacimiz onlara bu yardimlarla destek olmak. Sobanin bükümü ve kaynagi toplamda 15 dakika sürüyor. Aksamlari arkadaslarda gelince burada 20 ile 35 kisi çalisiyoruz” seklinde konustu.



“Biz burada isinirken onlarin orada üsümesi zorumuza gitti”

Deprem bölgelerindeki vatandaslar için soba yapmaya geldigini belirten 12’nci sinif ögrencisi Yasin Akkoyun “Depremdeki kardeslerimize soba yapmak için buradayiz. Biz burada isinirken onlarin orada üsümesi zorumuza gitti. Sabahin erken saatlerinden itibaren aksam 23.00’a kadar burada çalisiyoruz. Depremzede kardeslerimize soba yapmak için elimizden geleni yapiyoruz. Ben burada kaynakçiyim. Borularin delme ve çikma islemini yapiyorum” ifadelerini kullandi.

“Depremzede kardeslerimize yardim etmek mutlu ediyor”

Soba yapiminda kaynakçi olarak çalisan ögrenci Muhammed Salih Çortoglu “Depremzede kardeslerimiz için hocalarimizin önderliginde soba yapiyoruz. Burada yapilan yaklasik 450 tane soba deprem bölgelerine gönderilecek. Ben burada sobanin ayaklari ve bazi mandal bölgelerine kaynak yapiyorum. Depremzede kardeslerimize yardim etmek bizim için çok büyük bir sereftir. Buraya gönüllü olarak geldik. Hocalarimizda bize önder oldular” diye belirtti.

Ögrencilere yapilan yemekleri her gün araciyla getiren ve iki kizi okulda ögrenci olan Melek Koçak “Okulumuzda soba yapimi ve moda tasariminda çalisan ögrencilerimiz için bizde veliler olarak yemekler yapiyoruz. Aracimla yemek yapan diger velilerin yemeklerini alip ögrencilere getiriyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA