Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Son Durumu Açikladi Açiklamasi '17 Bin 674 Vatandasimiz Hayatini Kaybetti'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, merkez üssü Kahramanmaras olan ve 10 ilde büyük bir yikima neden olan depreme iliskin, “17 bin 674 vatandasimiz hayatini kaybetti. Yarali sayisi 72 bin 879” dedi.



Merkez üssü Kahramanmaras Pazarcik ve Elbistan olmak üzere 7.7 ve 7.6 büyüklügünde yasanan depremin ardindan AFAD Genel Merkezi’nde Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay açiklamalarda bulundu. 17 bin 674 vatandasin hayatini kaybettigini bildiren Oktay, “Sahada oldugu gibi burada da çalismalar devam ediyor. Son 24 saatte bizim yüreklerimizi isitan bir gelisme enkazlardan sag kurtarilan 121 vatandasimizin olmasidir. 72 saatten sonrasi kritik saatlerdir. Bu kurtarma haberleri sahada çalisan ekiplerimizin umutlarini sag tuttugunun bir göstergesidir. Her birinin ayri hikayesi var. 72 saat sonra kurtarilan 5 yasinda bir kizimiz vardi adi Hazal ve annesi Betül ‘Su ister misin diye sorduklarinda’ henüz muayene olmadim diyordu. 29 bin 622 arama kurtarma ekibimiz su anda sahada. Simdi köylere de yogunlasmis durumdayiz. 6 bin 479 kisi diger ülkelerden gelen ekipler. 75 ülkeden gelen ekipler. Bizi üzen haberlerde var. Yarali sayisi 72 bin 879 kisi. Toplam sahada çalisan personel sayisi 120 bin 344” diye konustu.



“Bugün köylere yogunlasmis durumdayiz”

Osmaniye, Kilis ve Sanliurfa’da arama-kurtarma çalismalarinin tamamlandigini belirten Oktay, “Köylere bugün yogunlasmis durumdayiz. Diyarbakir, Adana ve Osmaniye’de çalismalar büyük oranda tamamlanmistir. Dolayisiyla elimizdeki imkanlari diger illere yogunlastiriyoruz. Is makineleri önemli. An itibari ile 12 bin 241 aracimiz sahada. Türkiye’deki araç takip sistemine kayitli araçlarin 3’te biri afet bölgesinde. Vinç sayisi ise 933. 81 uçak ve 79 helikopterle havadan operasyonlarimiz devam ediyor. Lojistik destek ve sahaya ulasma anlaminda bize çok büyük bir hiz kazandiriyor. Yapilan sorti sayisi ise 2 bin 293. 22 araçla gemilerle denizden de çalisiyoruz. Ayrica Türk Hava Yollarimiz var. Bugüne kadar 177 sefer yapildi. 82 bin vatandasi ve görevli ekibi ücretsiz olarak tasimistir. Ayni zamanda 46 kargo sevkiyati yaparak 3 bin 245 ton malzeme tasimistir. Beslenme konusunda bugün 1 milyon 300 bin kapasiteye ulastik ve arttirmak istiyoruz. Barinma ile ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Milli Egitim Bakanligi ve Üniversiteler boyutundaki sayi 461 bine ulasmis durumda. Tahliye operasyonlarimiz devam ediyor. Yaklasik 40 bin civarinda kisiyi tahliye ettik” ifadelerini kullandi.

“Hasar tespit çalismalarimiz baslamis durumda”

Bundan sonra çalismalarin çok daha artarak devam edecegini aktaran Oktay, “Hasar tespit çalismalarimiz baslamis durumda Yikilan binalarin sayisi agir, orta ve az hasarli veya hasarsiz binalar seklinde olacak. 750 800 ekip sahada faaliyet göstermektedir. Bir sonraki asama için bunlar önemli. Afetzedelerimizin tekrar depreme dayanikli sekilde güvenli kalici konutlarda kalmasi için çalismalari baslatacagiz. Tüm il ve ilçelerimizde her alanda ihtiyaçlarimizin giderilmesi çok yogun sekilde disaridan da destek vererek çalisiyoruz. Ayni zamanda adli sürecin de içine dahil oldugu defin islemlerini il, ilçe ve köylerimiz de gerçeklestiriyoruz. Defnettigimiz her bir vatandasimizin kayitlarinin tutulmasi son derece kritik” degerlendirmesinde bulundu.

Hatay’daki havaalaninin tamamlanmak üzere oldugu bilgisini veren Oktay, “Ulastirma alaninda bir sorunumuz yok. Elektrik ve dogalgazi kontrollü bir sekilde veriyoruz. Ana iletim hatlarinda sorunlar tamamlanmistir. Akaryakiti yogun bir sekilde veriyoruz. Psikososyal hizmetlerimiz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Diyanet Isleri Baskanligi bünyesinde veriliyor. Hatay’daki havalimani tamamlanmak üzere. Okullar ise Milli Egitim Bakanimizin ifade ettigi gibi 1 hafta daha uzatildi” dedi.

Kaynak: İHA