Deprem Degil, Yikim Ekibi Magdur Etti, Magdurlar Muhatap Ariyor

Kahramanmaras merkezli depremlerde agir hasar alan Batman’daki Raman Apartmaninin yikim çalismalar sirasinda yan binanin üstüne devrilmesi sonucu kolonlari patlayarak duvarlari yikilan binanin sakinleri bina önünde bir araya gelerek magduriyetlerinin giderilmesini isteyerek açiklama yapti.

Deprem Degil, Yikim Ekibi Magdur Etti, Magdurlar Muhatap Ariyor
Yikim çalismalari sirasinda yan binanin hasar görmesi sonucu binada bulunan 12 daire sakini Batman Valiligi tarafindan ögretmenevine yerlestirildi. 27 gündür ögretmenevinde kalan bina sakinleri, muhatap bulamadiklarini ve bir an önce evlerine bir çözüm getirilmesini istedi.

Magdur vatandaslar, kira destegi ve çocuklarinin okula gidebilmesi için kendilerine verilen sözlerin tutulmasi ve kolonlariyla birlikte duvarlari zarar gören binalariyla ilgili en kisa sürede bir çözümün bulunmasi çagrisinda bulundu.

Magdur vatandaslardan Mizgin Ergün, zarar gören binanin üçüncü katinda oturdugunu ve eviyle beraber esyalarinin da zarar gördügünü söyledi.



27 gündür muhatap bulamiyorlar

27 gün geçmesine ragmen muhatap bulamadiklarini belirten Ergün, “Sorunumuz binayi yikan müteahhit veya firma kimse binayi yikip hurdalari aldiktan sonra ortadan kayboldu. 27 gün geçmesine ragmen kimse karsimiza çikmadi. Haklarimizi istiyoruz. Çocuklarimizi kendi imkanlarimizla okula götürüyoruz. Bu soguk günlerde çocuklarimizin hepsi hasta ve saglikli beslenemiyorlar. Bize kira destegi saglanacagi söylendi ancak ne sekilde olacagina dair hiçbir bilgimiz yok. 12 daire magdur durumda. 12 dairenin 6’sinin duvarlari yikilmis, bazilarinin kolonlari bazilarinin da kirisleri kirilmis durumda. Odalardaki esyalar kullanilamaz hale geldi. Bu esyalarimizin tespit edilerek parasinin ödenmesi gerekiyor. Bugün kiralik evlere çiksak bile götürecegimiz esya yok. 27 gün geçmesine ragmen hala binamizla ilgili bir rapor çikmadi. B blok binasinin güçlendirilmesi gündemde ama onunla ilgili de bir rapor yok. Binalarin satin alinma degerlerinin bize verilmesini istiyoruz” dedi.



“O günden beri muhatap yok, rapor yok, sorumlu yok”

Magdurlardan Abdurrahman Çetin ise yikim esnasinda vali yardimcisinin kendileriyle görüstügünü ve tüm magduriyetlerinin giderilecegini söyledigini ancak verilen sözlerin hiçbirinin yerine getirilmedigini kaydetti.

9 Kasim’da kendilerine binayi bosaltmalari yönünde bildirim geldigini ifade eden Çetin, sunlari kaydetti,

“Binamiza zarar verilmeden yan binanin yikiminin gerçeklestirilecegi söylendi. Dairemizi tahliye ettikten sonra 10 Kasim’da bina yikimi sirasinda binamiz hasar aldi. Bu sirada vali yardimcisi yanimiza geldi. Hiçbir sekilde magdur edilmeyecegimiz konusunda vaatlerde bulundular. Sonrasinda bizi bir otele yerlestirdiler. O günden beri muhatap yok, rapor yok, sorumlu yok. Binada 6 daire kullanilamaz halde, esyalari zarar görmüs, toplamda 12 daire magdur durumda. Suanda çocuklarimizla otelde kaliyoruz. Kendi imkanlarimizla okula götürüp getiriyoruz. Muhatap bulamiyoruz. Herhangi bir destek yok, kira destegi dediler ama kira destegi yok. Okul servisi tutulacak dediler ama birakin servisi hiçbir sekilde muhatap bile bulamiyoruz. Valimize sesleniyoruz, bir muhatap verilsin bize ki sorunlarimizi anlatalim. 12 aile olarak magdur durumdayiz.”

“Bu kadar insan sersefil olduk, çocuklarimiz hasta”

Magdurlardan Zeynep Acet ise havalarin sogumasiyla birlikte çocuklarinin hastalandigini bir an önce evine kavusmayi bekledigini söyledi.



Kira destegi saglanacaginin kendilerine söylendigini ifade eden Acet, “Halimizi görüyorsunuz. Müteahhit gelip binayi yikti suan karsimiza çikip bizi muhatap bile almiyor. Bu kadar insan sersefil olduk. Çocuklarimiz hasta. Sizler de burada olabilirdiniz, kendinizi bizim yerimize koyun lütfen. Hirsizlarin girmemesi için ilk basta duvar öreceklerini söylediler. Ama görüldügü gibi kolon gitmis olmasina ragmen herhangi bir önlem alinmadan bir duvar örülmüs. Magduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Kiralik daire ariyoruz ama kiralar 10 bin TL’den asagi yok, olsa da ödeyecek durumumuz yok. Depozito istiyorlar, bir kira pesin istiyorlar. Bunu verecek durumumuz yok. Tasimayla beraber 60-70 bin tutuyor. Ödeyecek durumumuz yok. Bizi bir otel odasina koymuslar bu nasil devam edecek. Bir çözüm bulamadigimiz için çocuklarimizla, eslerimizle tartisiyoruz. Muhatap istiyoruz, çözüm istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA