BM Güvenlik Konseyi Yarin Gazze Gündemiyle Acil Toplanacak

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in dün Gazze Seridi için BM Sarti’nin 99. maddesini devreye sokmasinin ardindan BM Güvenlik Konseyi yarin acil toplanma karari aldi.

BM Güvenlik Konseyi Yarin Gazze Gündemiyle Acil Toplanacak
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in dün Gazze Seridi için BM Sarti’nin 99. maddesini devreye sokmasinin ardindan BM Güvenlik Konseyi acil toplanma karari aldi. Güvenlik Konseyi baskanligini yürüten Ekvador, toplantinin yarin ABD’nin New York kentinde BM Genel Merkezi’nde yerel saatle 10.00’da baslayacagini duyurdu.

BM ve yardim kuruluslarindan ateskes çagrisi

Aralarinda BM kuruluslari ve ortaklarinin da bulundugu 27 yardim kurulusu yayinladiklari ortak bildiride, Gazze Seridi’ndeki kosullarin "tanik olduklari en kötü kosullar arasinda" oldugunu vurgulayarak, insani çabalari "neredeyse imkansiz hale geldigini” belirtti.

Bildiride, çatismalarin derhal durdurulmasi çagrisinda bulunuldu.

Guterres dün BM Güvenlik Konseyi’ne mektup göndermisti

Guterres, dün Gazze Seridi’ndeki insani felaketi durdurmak için elindeki en güçlü diplomatik araç olarak kabul edilen BM Sarti’nin 99. maddesine basvurmustu. Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdigi mektupta, Güvenlik Konseyi’ni uluslararasi baris ve güvenlige tehdit olusturan Israil-Filistin krizi konusunda harekete geçmeye çagirmis, "Genel Sekreter, kendi görüsüne göre uluslararasi baris ve güvenligin korunmasini tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunabilir" hükmünü içeren BM Sarti’nin 99. maddesini devreye sokmustu.
Kaynak: İHA