BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze Için BM Sarti'nin 99. Maddesini Devreye Soktu

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ni uluslararasi baris ve güvenlige tehdit olusturan Israil-Filistin krizi konusunda harekete geçmeye çagirarak, BM Sarti’nin 99. maddesini devreye soktu. 99. madde, "Genel Sekreter, kendi görüsüne göre uluslararasi baris ve güvenligin korunmasini tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunabilir" hükmünü içeriyor.

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze Için BM Sarti'nin 99. Maddesini Devreye Soktu
Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari 61’inci günde devam ederken, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, elindeki en güçlü diplomatik araç olarak kabul edilen yola basvurdu. BM Güvenlik Konseyi’ni uluslararasi baris ve güvenlige tehdit olusturan Israil-Filistin krizi konusunda harekete geçmeye çagiran Guterres, "Genel Sekreter, kendi görüsüne göre uluslararasi baris ve güvenligin korunmasini tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunabilir" hükmünü içeren BM Sarti’nin 99. maddesini devreye soktu.

Guterres’in, BM Güvenlik Konseyine gönderdigi mektupta, “Insani sistemin ciddi bir sekilde çökme riskiyle karsi karsiyayiz. Böyle bir sonuçtan ne pahasina olursa olsun kaçinilmalidir. Uluslararasi toplumun daha fazla gerilimi önlemek ve bu krizi sona erdirmek için tüm nüfuzunu kullanma sorumlulugu vardir. Insani ateskes ilan edilmesi yönündeki çagrimi yineliyorum. Bu acil bir durum. Sivil halkin daha büyük zararlardan korunmasi gerekiyor” ifadeleri kullanilarak, Israil-Filistin çatismalarinin sonuçlarinin Filistinliler ve tüm bölgenin barisi ve güvenligi üzerinde geri dönüsü olmayan etkileri olacagini belirtildi.

Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric yaptigi açiklamada, Guterres’in 1 Ocak 2017’de BM Genel Sekreterligi görevini devralmasindan bu yana bu maddeyi ilk kez devreye soktugunu belirterek, Guterres’in kisa sürede inanilmaz boyutlara ulasan can kayiplari nedeniyle bu adimi attigini açikladi.

Dujarric, Guterres’in bu hamle ile taraflar arasinda ateskes talep edilmesi yönünde Güvenlik Konseyi ve uluslararasi toplum üzerinde daha fazla baski olusturacagini umdugu aktardi. Dujarric, Guterres’in mektubunda esirlerin derhal ve kosulsuz olarak serbest birakilmalari gerektigini vurguladigini belirterek, Gazze Seridi’nde hastanelerin savas alanina döndügünü ifade ettigini aktardi.

BM Güvenlik Konseyi 4 basarisiz girisimin ardindan 5’inci karar tasarisini onaylamisti

BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Seridi’ndeki insani durumu görüsmek için 16 Kasim’da yapilan toplantida, Malta tarafindan sunulan ve Gazze Seridi’ndeki insani durumla ilgili 4 basarisiz girisimin ardindan 5’inci karar tasarisi 12 “evet” ve 3 “çekimser” oyla kabul edilmis, Rusya, ABD ve Ingiltere çekimser oy kullanmisti.

Kararda, genisletilmis insani duraklamalar, sinirsiz yardim dagitimi, tibbi tahliyeler ve Gazze’de tutulan esirlerin kosulsuz olarak serbest birakilmasi çagrisinda bulunulmus, tüm taraflarin uluslararasi insancil hukuka riayet etmesi gerektigini vurgulanmisti.
Kaynak: İHA