Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Bayraktar, Sehit Esma Çevik Üretim Istasyonu'nda Incelemelerde Bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, çesitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldigi Sirnak’ta geldi. Gabar Dagi’ndaki Sehit Esma Çevik Üretim Istasyonu’nda incelemelerde bulunarak, Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) yetkililerinden çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Sirnak’in daglarinda saglanan huzur ve güven ortamiyla birlikte bölgede yapilan sismik ve sondaj çalismalari sonrasinda günlük 30 bin varil petrol üretimine ulasildi. Gabar Dagi’nda sehit Astsubay Esma Çevik ve sehit Ögretmen Aybüke Yalçin’in adlarinin verildigi iki sahada günlük yaklasik 30 bin varil petrol üretimi seviyesine ulasildi. Üretimi 2024 yili sonunda 100 bin varile çikarmak üzere çalismalar yogun sekilde devam ediyor.

Sirnak Valiligi ve Belediye Baskanligi’ni ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, Sehit Esma Çevik SEÇ-26 No’lu Sondaj Kulesi’ni ziyaret etti. Bakan Bayraktar burada yaptigi açiklamada, “Su saatlerde Gabar’dayiz. Gabar’da Sehit Esma Çevik sahasinda petrol kuyularimizin, petrol sondajlarimizin oldugu sahadayiz. Dolayisi ile biz de o bilinçle ve o azim ve kararlilikla büyük ve güçlü Türkiye yolunda burada kararlilikla bu çalismalari yürütüyoruz. Gabar ve Sirnak, bu bölge biliyorsunuz terör ile anilan bir bölgeydi. Yillarca buralarda terör kol gezdi ve halkimiza huzur vermedi. Binlerce cana mal oldu. Ama bugün burada bu topraklarda, Sirnak’ta Cumhuriyet tarihinin en büyük karadaki kesfini yaptik 2021 yilinda. Çok kisa bir süre içerisinde buradaki üretimi bugün itibari ile 30 bin varile çikardik. Çok kisa bir sürede Sirnak, önümüzde ki 3 ay içerisinde insallah hedeflerimiz o minvalde. Sirnak Türkiye’nin en büyük petrol üreten ili haline gelecek ve 2024 yili sonuna geldigimizde, yani 100 bin varil üretim hedefine geldigimizde de açik ara Türkiye’nin bir numarali petrol sehri olacak” dedi.

Bakan Bayraktar, “Biz adeta Sirnak’i enerji üssü diye tanitiyoruz. Insallah sadece petrol degil, burada madenler, jeotermal kaynaklari, günes santralleri, rüzgar santralleri, insallah Kato Dagi’nda da, Cudi Dagi’nda artik rüzgar santralleri olacak. Dolayisi ile adeta bir enerji üssü haline gelmis bir Sirnak’i hedefliyoruz. Bunun en önemli projelerinden bir tanesi de Gabar’da ki petrol. Bu gün bu sahalarda 30 civarinda kuyu açtik. 23 kuyudan suanda üretim yapiyoruz ve biraz önce ifade ettigim gibi, yaklasik 30 bin varillik bir üretim var. Bu üretimi 100 bin varile çikarmak 2024 sonunda hedefimiz ve bu sayede Türkiye’nin sadece bu bölgeden günlük ihtiyacinin yüzde 10’nunu karsilamis olacagiz. Elbette ki Gabar’a bu hizmetler, bu projeler geldigi sürece buradaki istihdam alanlari artacak. Hepinizin malumu, Cumhurbaskanimiz aile ve gençlik bankasi ile gerek Gabar’da gerekse Sakarya gaz sahasindaki dogal gaz kesfimizin gelirlerini, milletimizin ihtiyaçlari dogrultusunda sarf edilmesi ile alakali bir vizyon ortaya koymustur. Bu yasalasti. Meclisimizden geçti. Dolayisi ile biz burada ki petrol üretimini arttirdikça önce gençlerimiz, ailelerimiz basta olmak üzere burada ki zenginligi, refahi insallah tüm milletimize yaymis olacagiz. Bu bölgeye istihdam imkanlari artacak. Biraz önce onu söylüyorduk. Suanda burada bin 200 kisiye istihdam sagliyoruz. Bunu 2024 yilinin sonuna kadar 100 kuyuya çiktigimiz gün insallah bu rakam yaklasik 5 bine çikacaktir. Ve kalici sürede de burada istihdam imkanlari daha da artacaktir” dedi.

"Türkiye’nin farkli illerinde, bölgedeki illerde de Hakkari’de olsun, Van’da kis kosullari nedeniyle baslayamadik" diyen Bakan Bayraktar, “Insallah ilk çeyrekte orada da baslatmayi hedefliyoruz. Lokasyonu tespit ettik. Siirt’te olmak üzere Türkiye’nin her yerinde çalismalarimiz devam ediyor. Biz Türkiye’de, ülkemizin ihtiyaci olan petrol ve dogal gazi nerede varsa orada olmak için çalismalarimiza ve gayretlerimize devam ediyoruz. Türkiye’nin mutlaka enerjide disa bagimliligi konusunda büyük bir hedefimiz var. Insallah bu hedefler dogrultusunda hep birlikte çalisacagiz. Sakarya Gaz sahasinda yine Cumhuriyet tarihinin en büyük dogal gaz kesfini yapmistik. Hatirlarsaniz 2020 yilinda. Ve çok kisa bir sürede dünya tarihinde rekor olabilecek bir sürede kiyidan 170 km uzakliktaki dogal gazi biz karaya çikardik. 20 Nisan 2023 tarihinde karada bu gazi yaktik. Bu gün Sakarya Gaz sahasinda üretilen gaz, suanda evlerimizde kullaniliyor. Sebekeye bagli ve biz onu BOTAS hatlarindan tüketim noktalarina tasiyoruz. Elbette ki, üretimin daha artmasini bekliyoruz ve hedefliyoruz. Ilk etapta 10 milyon metre küp. Ondan sonra da günlük 40 milyon metre küpe çikip, insallah Türkiye’de konutlarin dogalgaz ihtiyacini karsilayabilecek seviyede bir üretime çikmayi hedefliyoruz. Elbette Türkiye’de dogal gazda sadece evlerde degil sanayide dogal gazi kullaniyoruz, elektrik üretiminde kullaniyoruz” dedi.

21 yil önce sadece 5 ilde dogal gaz oldugunu söyleyen Bakan Bayraktar, “Bugün içerisinde bulundugumuz Sirnak’ta dahil olmak üzere 81 ilde dogal gaz kullaniliyor. 828 yerlesim yerinde dogalgaz gitmis durumda. 2018 yilindan beri Sirnak’ta dogal gaz var. insallah Sirnak’a dogal gaz gitmemis ilçelerine de önümüzde ki süreçte dogal gazi götürmek istiyoruz. Ama bunu kendi ürettigimiz, kendi gazimizla yapmak istiyoruz. Onun için Sakarya Gaz sahasindaki çalismalarimiz devam ediyor. Gabar’i görüyorsunuz, insallah bu çalismalarda tüm Türkiye’nin enerjide disa bagimliligini düsürme noktasindaki çalismalarimiza devam edecegiz. Bütün bu faaliyetlerimizden eminin 85 milyon, milletimiz büyük bir gurur duyuyor. Büyük bir memnuniyet duyuyor. Hepimiz çok büyük bir onuru yasiyoruz burada. Çok büyük bir emek var bu isin arkasinda. Tabi bundan rahatsiz olanlar da var. yani Türkiye disa bagimli olsun, Türkiye kendi petrolünü gazini çikarmasin diyenlerde var. Bu nokta da sayin Cumhurbaskanimiz biliyorsunuz, Türkiye yüzyili hedefi koydu önümüze. Önümüzde ki süreçte de bu hedef dogrultusunda, bu vizyon dogrultusunda enerji de disa bagimliligi bitirecek tam bagimsiz bir Türkiye’yi ideali ile hep birlikte, burada gördügünüz bütün ekip ile çalisiyoruz, çalismaya devam edecegiz” dedi.

Yeni yil ile ilgili de mesaj veren Bakan Bayraktar, “2023 yili Cumhuriyet’imizin 100’üncü yiliydi. 2023 yilinda biliyorsunuz çok büyük talihsiz hadiseler yasandik. Özellikle 6 Subat depremleri ülkemizin tamamini etkiledi. Sadece o bölgede ki 11 ili degil. Bir sürü can kaybimiz oldu, yaralilarimiz oldu. Sehirlerimiz yikildi. Öncelikli hedeflerimizden bir tanesi yeni yilda da insallah deprem bölgeleridir. Çok hizli bir sekilde, insanlarin normal yasamlarini saglayacak, tekrar sosyal istimai ve ticari hayati tekrar normallestirecek çalismalari önceliklendirme olacak. Ümit ediyorum Cenab-i Hakk bize böyle acilari tekrar göstermesin. Onun disinda da Türkiye yüzyili hedefleri dogrultusunda Türkiye’nin enerjide disa bagimliligini düsürecek ve ülkemizi daha ileri götürecek, insallah halkimizin gelir seviyesini arttiracak bir yil olmasini diliyorum. Bu dogrultuda biz çalismalarimiza devam edecegiz. Ve hep birlikte insallah bunu basaracagiz. Tüm milletimize hayirli, huzurlu bir sene diliyorum. Biz milletimizin dualarini her daim arkamizda hissettik, onlarin dualari ile bugünlere geldigimizi düsünüyoruz. Bundan sonra da dualarini onlardan bekliyoruz. Onlara layik olacagimizi, onlara mahcup olmayacak sekilde çalismalarimiza devam edecegiz. Herkese saglik, huzurlu, güzel bir yil diliyorum” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Bayraktar’a Vali Cevdet Atay, Belediye Baskani Mehmet Yarka, Emniyet Müdürü Cemal Dalman, AK Parti Sirnak Milletvekili Arslan Tatar, TPAO Sirnak Bölge Müdürü Oguz Sahin eslik etti.
Kaynak: İHA